Rorýs je v České republice chráněným druhem a to ve všech jeho vývojových stádiích. Je jen o něco málo větší než vlaštovka a jeho specifikum je hlavně to, že prakticky celý život, až na období hnízdění stráví ve vzduchu, kde spí, pije, páří se i spí. Rorýs ve vzduchu střídá svižný let s plachtěním, během kterého nabírá výšku okolo jednoho až dvou kilometrů, aby během klesání mohl spát. Během klesavého letu upadá do mikrospánku, kdy „vypíná“ jednu polovinu mozku, přičemž druhá kontroluje let. Pro hnízdění si vybírá většinou dutiny stromů, ale přizpůsobil se i na život ve městech, kde nejčastěji obývá různé výdutě třeba v panelácích.

Na místě je otázka, proč si zkrátka tento pták někde v klidu nesedne a neodpočine. Kvůli stavbě těla to nemá tak jednoduché. Jeho složená křídla přesahují o několik centimetrů ocas, což má za následek, že rorýs ze země nikdy nemůže vzlétnout. A to se může stát osudné především mláďatům, která vypadnou z hnízda. Jak se tedy zachovat?

Nevyhazovat do vzduchu

Bohužel panuje rozšířený omyl, že nalezené mládě se má vzít do ruky a pokusit vyhodit do vzduchu, aby vzlétnul. „Rorýse nikdy není potřeba vyhazovat do vzduchu. Každý zdravý letuschopný rorýs v dobré kondici dokáže odletět z rozevřené dlaně. Pokud neodletí sám a na dlani setrvává, má pravděpodobně nějaký problém. Nenuťte ho odletět a nevyhazujte ho do vzduchu. Vyhledejte odbornou pomoc,“ vysvětluje Eliška Hlízová z Jinonické záchranné stanice.

Jiného zraněného ptáka byste do vzduchu také nevyhodili. Prosím, nedělejte to ani rorýsům. Pokud vyhodíte do vzduchu rorýse, který z jakéhokoli důvodu není schopen letu, může si při pádu způsobit další rozsáhlé hematomy či jiná zranění, která však pod hustým peřím rorýsů málokdo zkoumá,“  dodává Hlízová.

Potlučený Merlin

Zároveň připojila i příběh z nedávné doby. „Rorýsek Merlin se do mé péče dostal v podnělí. Několik lidí mělo pocit, že mu nic není a že by se mohl hned vypustit, ale mému vytrénovanému oku bylo hned jasné, že Merlina něco trápí. Jen jsem ještě v tu chvíli nevěděla přesně co,“ vypráví Hlízová.

„Merlin nechtěl moc mávat křídly a projevoval se bolestivě. Rorýsi, které něco bolí, mají při manipulaci často mnohem pevnější stisk v nohách a mnohem bolestivěji vás nohama svírají. Veterinární kontrola neodhalila žádné fraktury. Rorýsi však mají velmi husté peří, které často skrývá mnohá zranění a také mnohá vysvětlení. Je potřeba se skutečně podívat pod peří. Po zevrubné kontrole jsem odhalila, že má Merlin drobné ranky pod oběma křídly a pod levým křídlem navíc obrovský hematom přes celé rameno, který je zřejmě původcem té velké bolestivosti,“ pokračuje.

S Merlinem to však díky trénovanému oku Elišky nejspíš dobře dopadne, dostal antibiotika a jeho zdravotní stav se zlepšuje každým dnem. „Jakmile se hematom vstřebá a rameno přestane být bolestivé, budeme moct Merlina vypustit zase do přírody,“ uzavírá Eliška.

Fotogalerie
17 fotografií