Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V čínské laboratoři našli vzorky půdy s původním koronavirem: Zkoumali ho před pandemií?

Autor: tsv - 
20. února 2022
13:15

Nejnovější odhalení expertů by mohlo potvrdit jednu z nejdiskutovanějších teorií o původu koronaviru. Vzorky půdy z Antarktidy, které vědci v prosinci 2019 poslali k analýze do čínské laboratoře, obsahovaly stopy původní mutace viru. V archivech šanghajské výzkumné společnosti navíc našli i genetický materiál čínských křečků a zelených opic, což by mohlo naznačovat, že tamní laboratoře virus zkoumaly těsně před propuknutím pandemie.

Mnoho lidí zastává názor, že koronavirus unikl z výzkumného centra v čínském Wu-chanu, odkud se rozšířil do zbytku světa. Teorii nahrává hned několik nedávných odhalení, mezi které patří i výzkumy potenciálně nakažených netopýrů v jeskyních nedaleko od města. Čína obvinění dlouhodobě popírá, nálezy kontaminovaných vzorků na Antarktidě by ale mohly po dvou letech vyšetřování původ pandemie objasnit.

Stop koronaviru ve vzorcích půdy si poprvé všimli vědci z dvou budapešťských univerzit. Týmy expertů zkoumaly DNA vzorků, které byly v prosinci 2019 poslány čínské šanghajské společnosti Sangon Biotech. Spolu s půdou našli i genetický materiál křečků a zelených opic, což by podle nich mohlo potvrzovat, že se na virus Čína už nějakou dobu zaměřovala.

Vědci mohli těsně před propuknutím pandemie zkoumat virus na těchto zvířatech nebo k výzkumu využívat jejich buňky, naznačují data. Podle nejnovějších důkazů navíc vzorky půdy obsahovaly tři klíčové mutace odkazující na původní podobu viru, píše server DailyMail.

Odpověď pořád není jasná

Maďarští vědci své zjištění zveřejnili na internetu a čekají, až výsledky prozkoumají experti z nezávislých institucí. Zároveň upozornili na to, že ačkoli šanghajská firma dostala vzorky v prosinci 2019, neví se, kdy s nimi začala manipulovat. Půda tak mohla být kontaminovaná až prvními pacienty s covidem.

Data maďarských vědců předběžně prohlédl americký profesor Jesse Bloom z výzkumného centra rakoviny v Seattlu. Potvrdil, že vzorky půdy z Antarktidy opravdu obsahují stopy koronaviru, dodal ale, že „výsledné implikace zůstávají nejasné“. Teoretici Čínu již dříve obvinili z toho, že se virus před pandemií snažila v rámci výzkumu posílit, usnadnit jeho přenosnost a zvýšit jeho odolnost vůči imunitnímu systému nakaženého.

Video  Imunolog Hořejší o riskantním rozvolňování: Vláda volí ekonomiku před plnými špitály  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

hafblaf ( 20. února 2022 20:54 )

Ponesou i odpovědnost?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa