Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Příběh unikátního přátelství Ndakasi s člověkem: Gorilí mládě zachránil před smrtí v bouři

Autor: štt - 
11. října 2021
05:00

Před čtrnácti lety Andre Bauma našel při pochůzce národním parkem opuštěné gorilí mládě. Tu noc se strhla obrovská bouře, kterou by osamocené a zubožené gorilátko jistě nepřežilo. Lesní strážce malou Ndakasi po celou dobu utěšoval a bděl nad ní až do ranního svítání. I letos Andre strávil celou noc vzhůru. Dělal své opičí přítelkyni společnost na její poslední cestě. Přes dva týdny se veterináři národního parku Virunga pokoušeli gorilu horskou zachránit, ale marně. Nakonec vydechla naposledy.

Na dojemné poslední společné fotografii jsou zachyceni ve stavu totálního vyčerpání. Ndakasi se skelným pohledem leží na špinavé podlaze a nemůže kvůli pokročilému stádiu nemoci popadnout dech. Andre ji drží kolem ramen a zírá do prázdna. I přes roušku lze odtušit výraz naprosté rezignace a hlubokého žalu. V ten moment již věděl, že se svou zvířecí přítelkyní tráví poslední společné chvíle.

Přestože tento bolestivý obraz obletěl celý svět, lidem zůstane v paměti jeho slavnější předchůdce. Před třemi lety internet zaplavila fotografie mladého Afričana na cestě uprostřed pralesa s dvěma pózujícími gorilami v pozadí. Strážce Mathieu Shamavu zmáčkl spoušť fotoaparátu ve chvíli, kdy za ním do široka rozkročena stála dvě gorilí mláďata – Ndeze a Ndakasi. Té se dokonce podařilo imitovat výraz nic netušícího fotografa. V dálce postává další ranger, který snad vytušil, že se bude jednat o přelomový moment.

Nalezená uprostřed džungle

Strážci pralesa o Ndakasi vyprávějí spíše jako o člověku než o primátu. Dokonce se prý i sama od ostatních goril stranila a upřednostňovala lidskou společnost. Ironií zůstává, že právě lidé jí zabili matku a malou Ndakasi nechali napospas osudu, když byla teprve osm týdnů stará.

Demokratická republika Kongo patří k nejchudším oblastem v celé Africe i kvůli přetrvávajícím bojům. Právě Ndakasina matka byla zastřelena partyzánským vojákem. Když na místo o den později dorazili strážci parku, našli malé gorilí mládě, jak saje z prsu své mrtvé matky. Andre ani ne tříkilové miminko něžně schoval pod bundu a odnesl jej do zhotoveného přístřešku, kde spolu přečkali děsivou noc.

Strážci si nejdříve mysleli, že zvíře do rána nepřežije kvůli dehydrataci a podchlazení. Dále neustále hledalo prs, z kterého by se mohlo najíst. Andre proto ve vodě připravil sušené mléko, které jí podával pomocí svých prstů. Zázrakem Ndakasi noc přežila a záchranářům se jí podařilo donést až do kempu.

Avšak po několika týdnech dostala zápal plic a veterináři zuboženému sirotkovi nedávali velké šance na přežití. V té době se parkem znovu prohnaly milice a zanechaly za sebou spoušť v podobě několika zabitých primátů. V roce 2007 se na území Konga nacházelo pouze 750 goril a světové organizace bily na poplach před hrozícím vyhynutím. Během pochůzky strážci pralesa našli další opuštěné mládě, které pojmenovali Ndeze.

Víc než jen zvíře

Od počátku bylo v plánu z obou nalezených sirotků utvořit pár a vrátit je do volné přírody. Avšak Ndakasi nikdy neprojevovala větší zájem začlenit se mezi ostatní primáty. Snadno si navykla nejen na lidi, ale i na jejich zvyky. Ráda hrála na schovávanou a mezi její nejoblíbenější jídla patřily brambůrky. „Nikdy jsme ji tím nekrmili. Čas od času dostala pamlsek, když se chovala slušně,“ říkají strážci.

Ndakasi se díky zmíněné fotografii stala opravdovou celebritou. Dle serveru Daily Mail se tržby národního parku Virunga zvedly v přepočtu bezmála o 80 milionů korun. I kvůli mediálnímu ohlasu se zlepšila situace s pytláky a počet goril horských se zvedl na tisíc jedinců. Gorily se dožívají zhruba 40 let. Ndakasi ale zemřela už ve věku čtrnácti let. Důvodem je traumatická zkušenost z dětství, která jí hned na začátku života podlomila zdraví.

„Jsem hrdý na to, že Ndakasi byla mou nejbližší přítelkyní. Bylo mi ctí starat se o tak milující stvoření. Její veselá osobnost mi vykouzlila úsměv na tváři pokaždé, když jsem s ní mohl strávit čas. Pomohla mi pochopit spojení mezi lidmi a lidoopy a proč bychom měli dělat vše, co je v našich silách, abychom je chránili,“ řekl Andre na rozloučenou s Ndakasi.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi