Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Očkování zvířat proti covidu: Zvažujeme rizika, říká veterinář z pražské zoo. Blíží se čas?

Autor: Markéta Mikešová - 
21. června 2021
05:00

Skoro rok a půl od vypuknutí pandemie můžeme s jistotou říct, že covid dokáže infikovat i některé druhy zvířat. Nákaza byla zaznamenaná například u goril, lvů, norků nebo psů a párkrát už došlo na nejhorší a zvířata uhynula. Stejně jako u lidí se proto řeší očkovaní. Experimentální vakcíny už jsou dostupné a odborníci po celém světě řeší, zda je podávat. Přemýšlí nad tím i pražská zoo, aktuálně posuzuje všechna možná rizika, popsal její hlavní veterinář Roman Vodička. V jejím případě by šlo o exotické druhy zvířat. A domácí mazlíčkové? Jejich očkování podle Komory veterinárních lékařů ČR zatím není na pořadu dne.

S velkou pompou vakcínu proti covidu určenou pro zvířata oznámilo v březnu Rusko. Jmenuje se Carnivac-Cov a podle Rosselkhoznadzoru (Federální služba pro veterinární a rostlinolékařský dohled) dokázala během testů vytvořit protilátky u psů, koček, norků a polárních lišek. V dubnu proto začala produkce vakcíny a v květnu stát skutečně začal zvířata, byť nijak masivně, očkovat.

Rusko se chce zaměřit mimo jiné na norky, mezi kterými se nákaza rozšířila loni v Dánsku. Několik kožešinových farem muselo své zvířata zcela vybít, zemřelo přes 17 milionů zvířat. Už tehdy bylo jasné, že norkové budou muset být do budoucna ochráněni, a to ze zcela pragmatického důvodu – podobné vybíjení je pro kožešinový byznys neuvěřitelně drahé. Navíc podle televize BBC se od norků lidé mohou nakazit zpět.

Rusko produkuje 3 procenta všech světových kožešin. Podle Rosselkhoznadzoru proto většina objednávek vakcíny míří právě z těchto farem, zájem projevily i ty zahraniční. Ale také drobní chovatelé domácích mazlíčků.

Rusko ovšem nebylo první, ačkoliv se tak rádo prezentuje. Vakcíny proti covidu určené pro zvířata vyvíjí i další firmy, mimo jiné americká farmaceutická společnost Zoetis. Dvě dávky její očkovací látky obdrželi už únoru čtyři gorily a pět šimpanzů bonobo v Zoo v San Diegu. Právě tento park se loni dostal do titulků, když se jeho gorily staly prvními lidoopy se zaznamenanou nákazou covid-19.

Byl to problém z několika důvodů a trochu odlišných než později u norků. Goril ve volné přírodě zbývá posledních zhruba 5000 kusů a každý jedinec je neuvěřitelně ceněný. Přijít byť o jednu kvůli covidu by byla ztráta, která by dál snížila šance tohoto druhu na přežití. Gorily navíc žijí v úzkých skupinách, nákaza se mezi nimi může relativně rychle šířit.

Jedinci v San Diego se nakonec uzdravili, ale obavy přetrvávaly, a tak místní veterináři učinili rozhodnutí sáhnout po vakcíně od Zoetis, která je určená pro psy, kočky a norky. Věřili ale dostupným datům a principu, na kterém funguje, jde o tzv. proteinovou vakcínu. Tou je například i dosud neschválená vakcína pro lidi od společnosti Novavax.

Pražská zoo zvažuje pro a proti

Ze zkušenosti San Diega nyní chtějí vycházet další zoologické zahrady, hlavně ty, které také musely řešit covid u svých zvířat. Mezi nimi je i pražská zoo, ve které se nakazilo několik goril, lvů indických, dva druhy tygrů a jedna kočka krátkouchá letos v březnu. „Jsme ve spojení a uvažujeme o očkování, ale zatím řešíme nějaké detaily, protože víme, že ta vakcína není primárně určená pro primáty nebo lidoopy, ale pro šelmy. Zvažujeme všechna pro a proti, sledujeme situaci, zda bylo očkování dostatečně účinné či se nevyskytly nějaké vedlejší účinky,“ uvedl pro Blesk Zprávy hlavní veterinář Zoo Praha Roman Vodička.

Podle něj tým ještě není ve fázi, že by vakcíny už objednal, protože skok ke gorilám od jiných druhů zvířat je poměrně velký. „Pokud budu používat vakcínu pro psy a kočky, respektive pro šelmy, tak bych se asi bál méně jí aplikovat tygrovi nebo lvovi, protože tam je druhová příbuznost. Když se rozhodnete aplikovat tuto očkovací látku primátům, musíme zvažovat více rizik,“ vysvětluje Vodička.

Aktuálně je dle jeho slov známo, že byly očkovány tři druhy lidoopů. „Zatím to vypadá, že nebyly pozorovány žádné vedlejší účinky, ale některé zahrady vyčkávají, až farmaceutické firmy opravdu vyvinou vakcíny určené pro daný druh zvířete. Ještě nemáme dostatek dat a výsledků, výroba a experimenty stále probíhají,“ říká veterinář.

Zároveň upozorňuje, že pražská zoo situaci nepodcenila, jen je opatrná. „Myslím, že jsme třeba o dost dále než některé jiné zahrady, na druhou stranu u našich zvířat nebyl průběh nemoci nijak závažný, že bychom museli k vakcinaci nutně přistoupit. Stejně se nedá hned aplikovat, zvířata musí být nějakou dobu zdravá a bez příznaků. Právě se dostáváme do období, kdy by se vakcína teoreticky mohla použít, stále však situaci vyhodnocujeme,“ podotýká Vodička s tím, že jednoduše existuje více limitů, které očkování omezují.

Plošné očkování zvířat? Není důvod, vzkazuje komora

I Komora veterinárních lékařů ujišťuje, že situaci monitoruje a případná stanoviska je připravená vydat. Zatím k nim ale nebyl důvod. „V současné době není vakcína pro zvířata vyvinutá v Rusku registrovaná pro použití v České republice. I nadále u nás přetrvává pozitivní trend, kdy zvířata nejsou epizootologicky významným přenašečem lidského koronaviru,“ uvedla pro Blesk Zprávy prezidentka komory Petra Šinová.

Potvrzuje ovšem, že chování koronaviru se i v lidské populaci neustále mění. „Vznikají nové mutace, otázka vakcinace zvířat zůstává do budoucna rovněž otevřená. V současné době se ale nadále přikláníme k tomu, že plošná vakcinace zvířat není v naší zemi na pořadu dne,“ říká Šinová.

Frydanel ( 21. června 2021 09:24 )

Nee moore to je celej Feryyy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa