Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Očkovací experiment vrátil do městečka radost: Téměř vše je otevřené, zbytek země trpí

Autor: mav - 
9. června 2021
21:30

Do města Serrana se vrátila naděje, když na jaře výzkumníci naočkovali takřka celou dospělou populaci, píše CNN. Zbytek Brazílie se zatím zmítá ve spárech pandemie covidu-19, který patrně už udeřil třetí vlnou.

„Prakticky vše je otevřené, je to tak jiná atmosféra, o tolik lehčí a radostnější,“ řekl CNN Ricardo Luiz, majitel vyhlášené restaurace v Serraně. Čtyři měsíce po zahájení Projektu S se tiché městečko obklopené třtinovými plantážemi vrací do normálu.

Luizův byznys se opět po roce bídy zvedá na nohy, tržby jsou nyní na 70 % stavu před pandemií. „Lidé už se nebojí chodit z domu. Všichni se tu navzájem známe, dneska už jen vzácně slyšíte, že se někdo nakazil, ba zemřel,“ dodává restauratér.

 

Třetí vlna covidu

Na celonárodní úrovni je to ale úplně něco jiného. V absolutních číslech s covidem zemřelo víc lidí jen v USA, ke 4. červnu bylo plně naočkováno jen 23 milionů Brazilců – lehce přes 10 % populace, uvádí portál Our World in Data. A zřejmě se vzedmula třetí vlna, nových případů i úmrtí přibývá.

Za první čtyři měsíce zemřelo v Brazílii 615 329 lidí – a přes třetinu z nich měl na svědomí koronavirus. „Zatímco brazilský prezident Jair Bolsonaro odmítal zavádět omezení pohybu či ekonomických aktivit, místní lockdowny v březnu a dubnu nařízené státními guvernéry a starosty se snaží zpomalit nedávný nápor pandemie,“ uvedla CNN.

Projekt S v Serraně koordinovali vědci biomedicínského centra Institutu Butantan v partnerství s Univerzitou Sao Paulo. Na jaře postupně aplikovali dvě dávky vakcíny Coronavac, kterou vyvinula čínská farmaceutická firma Sinovac a zčásti se vyrábí v Brazílii, 95 % dospělých obyvatel Serrany.

Ve třetí fázi klinických testů, které se konaly v Brazílii, měl Coronavac účinnost 50,7 %, pokud jde o zamezení symptomatických projevů covidu-19 (nové typy vakcín od firem Moderna či Pfizer/BioNTech měly přitom tuto účinnost přes 90 %, ale ani 50 % není v časech pandemie málo). V reálu se čínská vakcína jeví účinnější. Vědci předběžně (zatím bez odborného posouzení kolegů) zveřejnili výsledky Projektu S a ukazují na 80% propad onemocnění (symptomatických případů). Hospitalizací ubylo o 86 % a smrtnost o 95 %, informuje Institut Butantan.

„Nejvýznamnějším výsledkem je porozumění, že pandemii můžeme regulovat i bez kompletního naočkování populace. Když proočkovanost dosáhla 70, 75 % Serrany, propad případů byl patrný i ve skupině, která ještě vakcinaci nedokončila,“ cituje CNN ředitele klinického výzkumu v Institutu Butantan, Ricarda Palaciose.

„Kéž bych mohl vidět konkrétní čísla, to bych se spíš přestal bát,“ svěřil se reportérům CNN Jose Angelo Marques, který v Serraně provozuje salón krásy. Nyní může pracovat za pandemických omezení, zejména co se rozestupů a omezené kapacity podniku týče. A do jejich uvolňování se zrovna nehrne, navzdory optimistickým předběžným výsledkům Projektu S.

Marques covid-19 prodělal loni; stejně jako jeho matka a manželka měl lehký průběh, zato jeho otec (†81) koronaviru podlehl. Očkování jim teď aspoň trochu ulevilo. „Jsme si bližší, můžeme se víc objímat, pomáhá to s vyrovnáváním se se ztrátou mého táty.“

Pendleři, infekce a černý mrak nad městem

A Marquesovi zdaleka nebyli jediní. „Tolik jsme začátkem roku covidem-19 trpěli. Naše malé zdravotnictví zkolabovalo. Jako by nad městem visel černý mrak,“ uvedl starosta Leonardo Capitelli.

Serrana leží 330 km severně od megaměsta Sao Paulo. Brazilci ji považují tak trochu za zapadákov a noclehárnu: velká část z 45 tisíc obyvatel jezdí za prací  do okolních měst, zejména do 30 km vzdálené regionální metropole Ribeirão Preto. Ostatně tam se nachází kampus lékařské fakulty Univerzity Sao Paulo, díky čemuž si výzkumníci Serranu vybrali pro Projekt S. „Víc než 10 tisíc lidí jezdí pracovat do jiných měst. Vede to k ohromnému šíření infekčních a nakažlivých chorob,“ vysvětluje Marcos Borges, hlavní výzkumník Projektu S. „Každý dvacátý se v Serraně nakazil a přenášel chorobu, to nás zaujalo.“

Brazilským představitelům a expertům bylo jasné, že pro všech 211 milionů lidí jen tak vakcíny neseženou. Tak se rozhodli pro dílčí experiment – lze dosáhnout kolektivní imunity alespoň v rámci omezené lokality? Volba padla na relativně malou a koronavirem hodně zasaženou Serranu.

Badatelé si město rozdělili na 25 oblastí ve čtyřech množinách, od února do dubna postupně očkovali jejich obyvatele. Mohli tak srovnávat data z jednotlivých čtvrtí, jak vakcinace postupovala. „Než dostala druhou vakcínu třetí skupina, tedy 75 % dospělé populace, už jsme zaznamenali, že je epidemie pod kontrolou po celém městě,“ uvedl ředitel Palacios. Nepřímo tak očkování mohlo ochránit i děti a dospívající, kteří se neočkovali. „Úbytek případů mezi neočkovanými značí propad cirkulace viru. Potvrzuje to, že očkování slouží nejen jednotlivci, ale chrání celou společnost.“

Starosta Capitelli si výsledky projektu chválí: „Čtyřicet, padesát dní nazpátek přicházelo do nemocnic 160, 180 lidí každý den s příznaky onemocnění dýchacích cest, kolem 69 % mělo pozitivní test na covid-19. Teď přichází kolem třiceti lidí denně a pozitivní test má necelá čtvrtina,“ cituje ho CNN. „Naše hospodářství je na vzestupu, nové firmy mají zájem u nás investovat, lidé se vrátili ke svým životům a jsme na tom lépe každým dnem.“

Ale normál se jen tak nevrátí ani do Serrany. Za humny virus řádí dál, proto i tady musí všichni dál nosit roušky a dodržovat rozestupy nařízené státem Sao Paulo. Podniky mohou otevřít s omezenou kapacitou, ale to je pro ně dobré znamení – mnohde musejí mít zavřeno. „Musí se to dodržovat, region je pořád v chaosu, zdravotnická zařízení zkolabovaná,“ dodává starosta.

Oficiální výsledky výzkumné studie se očekávají začátkem července. Projekt S bude pokračovat do února, badatelé nadále situaci ve městě vyhodnocují. Doufají, že Coronavac dodal obyvatelům imunitu i vůči novým variantám SARS-CoV-2.

Video  Epicentrum - Petr Smejkal  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa