Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pohádkový palác v centru Karlových Varů jde do dražby: Bude stát nejméně sto milionů!

Autor: ČTK, rix - 
26. září 2021
05:00

Objekt bývalé Sparkasse, luxusní palác jako z pohádky v centru Karlových Varů, jde do dražby. Nedávno zrekonstruované secesní sídlo bude prodávat elektronickou dražbou aukční a realitní společnost Gavlas na začátku října. Vyvolávací cena činí tučných 100 milionů korun!

„Památkově chráněná budova od architekta Otty Stainla, která v uplynulých letech prošla nákladnou rekonstrukcí, zahrnující i restaurování většiny původních vzácných prvků, a dostavbou, patří i díky místu, kde stojí, k těm nejatraktivnějším karlovarským objektům,“ uvedl jednatel stejnojmenné aukční a realitní agentury Ivo Gavlas. Připomněl zároveň, že Karlovy Vary jsou od letošního roku spolu s dalšími deseti lázeňskými městy Evropy zapsány na prestižním seznamu kulturního dědictví UNESCO.

„Do dražby budovu poslaly závazky vůči UniCredit Bank, které majitelé nebyli schopni splácet již v průběhu rekonstrukce. Jejich celková výše přesáhla 175 milionů korun,“ shrnul Gavlas. „V roce 2018 tuto nemovitost mezinárodní poradenská společnost Cushman & Wakefield ocenila na 173 milionů korun,“ dodal.

Palác, jenž stojí naproti Vřídelní kolonádě, získal letos první místo v soutěži Stavby Karlovarského kraje 2021 a ocenění primátorky města. V současné době čeká na své nájemce. Budova má přes 3200 metrů čtverečních plochy, čtyři plnohodnotná podlaží, jedno podzemní a jedno využívané podkrovní podlaží.

První tři podlaží měla sloužit jako nákupní galerie s několika obchody disponujícími přímým vstupem jak z ulice, tak z vnitřní části budovy. Ve dvou nejvyšších nadzemních podlažích měly podle plánů investora vzniknout byty či kanceláře. Nakonec však byl palác v roce 2020 již pod taktovkou insolvenčního správce a zástavního věřitele dokončen a zkolaudován jako obchodní galerie. Celkové náklady na rekonstrukci a dostavbu objektu činily 175 milionů korun.

Video  Blesk Podcast: 12 let od úmrtí Jana Kaplického (†72). Manželka Eliška po chobotnici stále touží.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Evka4 ( 26. září 2021 11:14 )

Tak nějaký velkopodnikatel a majitel objektu tak nasekal bance dluhy 175 milionů a teď by se měl stát zaangažovat, jo? Vy jste fakt komik

frantacizek ( 26. září 2021 08:34 )

to je natolik reprezentativní budova, že by tam mělo být muzeum skla, porcelánu, něco, co reprezentuje Česko. navíc v době, kdy se Vary dostaly pod Unesco a očekává se ještě vyšší příliv turistů z celého světa v blízké budoucnosti. Nebylo by šťastné, kdyby tu aukci vyhrála nějaká banka apod. Stát by se tam měl zaangažovat, takových architektonicky krásných budov není mnoho

Zobrazit celou diskusi