Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Šokující slova pákistánského záchranáře: Petr s Jakubem lžou, z vrtulníku si udělali taxi!

Aktualizováno -
18. září 2021
19:56
Autor: jel, shp - 
18. září 2021
13:08

V ostře sledovaném případu českých horolezců Jakuba Vlčka a Petra Macka, kteří uvázli na pákistánské hoře Rakapoši, se objevila nová tvrdá reakce. Podle vedoucího záchranné mise Karima Šáha Nizarího prý Češi lžou, a především zásadně podcenili přípravu.

Vlček, Macek a jejich pákistánský kolega Vadžídulláh Nagrí se vydali na dobrodružnou výpravu na 27. nejvyšší horu světa Rakapoši. Jenže po cestě zpět se dostali do problémů. Záchranná mise trvala několik dní, a když se čeští horolezci dostali do bezpečí, řekli médiím, že se zdrželi kvůli Pákistánci.

Nenazýval bych je horolezci

Šéf záchranné mise Karim Šáh Nizarí poskytl rozhovor serveru Hlídací Pes, v němž tvrdí, že vše bylo jinak, než tvrdí Petr a Jakub. „Já bych tyto muže nenazval horolezci. Nic o horách nevědí. Věděli jen, jak se dostat nahoru, ale nevěděli už, jak se dostat dolů. Kdyby byli skutečnými horolezci, nikdy by tak nepodcenili přípravu,“ řekl záchranář serveru a dodal, že to, jakým způsobem záchranu v českých médiích popisují Jakub s Petrem, ho skutečně rozčílilo.

Nikdo nevěděl, kudy jdou

Podle něj navíc horolezci odmítali slanit do nižší nadmořské výšky, kde by je mohli vrtulníkem vyzvednout. „Říkali jsme jejich průvodci Vadžídovi, ať je dovede na místo 6 200 metrů nad mořem, to byl nejefektivnější způsob záchrany. Ale oni použili helikoptéru jako taxi. Petr nám volal každých pět minut, brečel,“ uvedl pro zmíněný server naštvaný Pákistánec.

Hledají, jak z toho ven

Z jeho slov je patrné, že se domnívá, že si Češi schválně vymýšlí. „Jsem z jejich chování velmi zklamaný. Lžou, protože mají problém. Za prvé měli propadlá víza. Neměli řádná povolení a třetí věc byla, že pojišťovací společnost, u které byli pojištěni, řekla, že nemůže zaplatit za vzlet helikoptéry. Takže z toho všeho mám pocit, že Jakub s Petrem teď hledají nějaké únikové dveře,“ dodal naštvaný záchranář.

Karim Šáh Nizarí také řekl TV Prima, že mu Češi v SMS tvrdili, že jeho bratr, který s nimi vyrazil na horu Rakapoši, má zlomenou nohu, aby pro ně přiletěli. Když mu zavolal, zjistil, že to není pravda. Poté začali tvrdit, že je omrzlá. Češi urputně stojí za tím, že Nizarí není důvěryhodná osoba. Když jim redakce televize poslala jeho tvrzení na videu, aby na něj mohli reagovat, záznam prý dle nich nešel přehrát.

Na záchranu čekali dny

Lezci Jakub Vlček a Petr Macek vystoupili na jednu z nejnáročnějších hor světa, při sestupu ale uvízli v bezmála 7000 metrech a dál to nešlo. Pákistánský horolezec Vadžídulláh Nagrí a jeho dva čeští kolegové Jakub Vlček a Petr Macek strávili nedobrovolně na hoře několik nocí v 30stupňových mrazech, zatímco se jim zhoršovalo zdraví a docházely jim fyzické síly.

Když se oběma Čechům a jednomu Pákistánci povedlo s pomocí místní armády sestoupit do nadmořské výšky 6 300 metrů, vypravila se pro nešťastníky helikoptéra. Později se objevila také informace, že Češi jsou zadržováni v pákistánské nemocnici a prý je nepustí, dokud nezaplatí přibližně půlmilionové výdaje za vzlety vrtulníků. České ministerstvo zahraničí je s horolezci v kontaktu. Za záchranu jim ale zaplatit nechce. Stejně jako pojišťovna...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

offline ( 2. října 2021 15:55 )

Spíš by mě zajíma!o, proč se o nich už deset dní nic nepíše.

Uživatel_5546992 ( 22. září 2021 15:38 )

Spíš si myslím,že naletěli místnímu průvodci.Ono než se něco stane tak v ničem není problém. Jestli pojišťovně řekli o místě na které mají lézt, tak o tom bude záznam.Jo a dostat se nad 7 000 také není o náhodě. Že se jim to nechce zaplatit že své kapsy tomu také rozumím.Ale nesoudili bych je.

ki33 ( 19. září 2021 16:31 )

Nechce se jim platit. To bylo jasné hned. Ale zajímalo by mě, co na to opravdoví čeští horolezci, kterým dělají pořádnou ostudu. Jen ať si to zaplatí. Nebo odpracují přímo tam. Je mi z nich zle.

viho ( 19. září 2021 00:49 )

Tohle opravdu nejsou horolezci, ale hospodští pankáči, kteří si myslí, že pobrali veškerou moudrost světa a všechna pravidla jsou k ničemu. Pákistánští záchranáři je svou akcí zbytečně připravili o nejvyšší ocenění, kterého takoví dobrodruzi mohou dosáhnout, a sice Darwinovu cenu.

fico ( 18. září 2021 23:59 )

Jo, ať jdou do ***e, kreteni.

Zobrazit celou diskusi