Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čeští horolezci mají velký problém: Zadrželi je v Pákistánu!

Aktualizováno -
17. září 2021
18:53
Autor: rix - 
17. září 2021
16:46

Velká rána pro české horolezce Jakuba Vlčka a Petra Macka. Pákistánské úřady je zadržely! Po horalech chtějí zaplatit záchrannou akci z hory Rakapoši. Na horu totiž podle nich lezli bez povolení a podle tvrzení pákistánských záchranářů měli také propadlá víza.

„Sjednali jsme proti horolezcům opatření, dokud nezaplatí vzlet helikoptéry, budeme je zadržovat v Gilgítu,“ uvedl podle serveru Dawn ministr cestovního ruchu Raja Nasir. Částka, jakou pákistánské úřady požadují, je 4 miliony rupií, tedy v přepočtu přes půl milionu korun.

Dodal, že budou rovněž podniknuty kroky proti jejich místním zprostředkovatelům. Dále uvedl, že byla také podána stížnost vládě České republiky kvůli porušování pravidel horolezectví našimi státními příslušníky.

Podle tajemníka Alpského klubu Pákistánu (AKT) Karrara Hadririho oba čeští horolezci dosáhli vrcholu Rakapoši, aniž by získali potřebná povolení. „Proto se požaduje, aby byla do 24 hodin předložena podrobná zpráva, která umožní zakročit proti jednotlivcům, kteří porušili pravidla horolezectví,“ je uvedeno v dopisu regionálního oddělení cestovního ruchu v Pákistánu.

Mluvčí Ministerstva zahraničí Eva Davidová na dotaz v SMS zprávě Blesku sdělila, že zprávu o zadržení horolezců ministerstvo potvrdit nemůže.

Lezci Jakub Vlček a Petr Macek vystoupili na jednu z nejnáročnějších hor světa, při sestupu ale uvízli v bezmála 7000 metrech a dál to nešlo. Pákistánský horolezec Vadžídulláh Nagrí a jeho dva čeští kolegové Jakub Vlček a Petr Macek strávili nedobrovolně na hoře několik nocí v 30stupňových mrazech, zatímco se jim zhoršovalo zdraví a docházely jim fyzické síly.

Když se oběma Čechům a jednomu Pákistánci povedlo s pomocí místní armády sestoupit do nadmořské výšky 6 300 metrů, vypravila se pro nešťastníky helikoptéra. Tím ale drama neskončilo. Po návratu do civilizace se ukázalo, že oba čeští horolezci údajně neměli v pořádku potřebné dokumenty. To si pákistánská strana ale nechce nechat líbit.

 

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dedeha ( 17. září 2021 23:37 )

jajas ( 17. září 2021 21:57 )

Také jsem to četl­....­.neu­věři­telný cynismus těch dvou....

padrino ( 17. září 2021 20:56 )

Server Hlídacípes.org navíc během pátku přišel s tvrzením od šéfa záchranné mise Karima Šáha Nizarího, že horolezci podcenili přípravu na složitý výstup a odmítali se přesunout na místo, kam pro ně mohla přiletět záchranná helikoptéra.

http­s://ww­w.sez­namzpr­avy.cz­/cla­nek/do­mu-horolezce-pusti-az-zaplatite-svoji-zachranu-navrat-cechu-se-protahuje-1749­08#dop­_ab_va­rian­t=0&do­p_sou­rce_zo­ne_na­me=zpr­avy.sz­nhp.bo­x&dop_­req_id­=fUe0T­ajLCvS-2021­091718­45&dop­_id=17­4908&s­ource­=hp&se­q_no=2­&utm_c­ampa­ign=&­utm_m­edium=z-boxi­ku&ut­m_sou­rce=ww­w.sez­nam.cz

Moly28 ( 17. září 2021 20:43 )

500 000 Kč

henrybonniehanss ( 17. září 2021 19:01 )

A co jako cekali?....zvednou se od stolu a zahlásí, že zitra jedou na vystup sem nebo tam....zaplati si mistniho, kterej moc dobře ví, že k tomu potřebují legalne pár štemplů,povoleni od uradu, které ví jak hory zrovna teď vypadaji a jaká politická patálie se jim vrbí má hranicich a z padnych duvodu by jim mohli říct ne, teď je to nebezpečné....ale cash je cash, že jo,tak na to ten Paki kejvne aniz by tusil že před sebou nemá bůhví jaký profíky a v takovyhle squadre lezou stylem pokus omyl na sedmitisicovku 🤦‍♀️...a to je prekvapeni, když to tam není podle jejich idealnich představ a najednou si neumí ani jeden z nich poradit a volají o pomoc jak maly děcka....a jaké rozcarovani, že je ty najednou oškliví Pakistanci nuti k zodpovednosti za své činy a špatná rozhodnuti ..
Dobře jim tak,doufám že to skutečně budou muset zacvakat .....proč zrovna teď kdy je takový konflikt v sousedním Afghanistanu se tam srali?­....pa­kistan­ci mají teď zvyseny dohled nad horama,protože jimi k nim proudi zcela polomrtví a vysileni uprchlici z Afghanistanu....od Indie zase se léta serou a dohlizi nad okupovanym Kašmírem ...prostě mají toho dokola dost a každá skupina lidí jenz se hodla placat v jejich pohořích musí být hlasena,už jen aby vedeli že se tam pohybuji lidé co nepatri k nepratelum a co je nechtějí ohrozovat.....ovsem český Troubel horolezec je nadclovek,nikde se hlasit nemusí a všichni by měli skakat jak on píská.....Nou nou český clovicku,bác přes prstíčky,bude ti udelena lekce...

Zobrazit celou diskusi