Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Cvrček do dlaně: Nellinku (2 měs.) nosila Adéla (25) pod srdcem pouhých 25 týdnů

Autor: K. Baranová - 
25. srpna 2021
16:06

Radost z těhotenství si užila jen krátce, v pátém měsíci začala krvácet z placenty, odtekla jí i plodová voda. Adéla Cvrčková (25) ze Svoru na Českolipsku porodila Nellinku ve 25. týdnu.

Do českolipské porodnice se s vážnými komplikacemi dostala už ve 22. týdnu. Těhotenství běžně trvá 40 týdnů a za hranici životaschopnosti se ze zákona považuje 24. týden. Lékaři se snažili co nejvíce porod oddálit, aby byla větší šance na záchranu miminka.

Paní Adélu nakonec transportovali do specializovaného centra v pražské porodnici u Apolináře, kde se soustředí odborníci na až extrémně předčasně narozené děti a mají pro ně k dispozici i nejmodernější přístroje. „Upozorňovali mě, že se může stát cokoliv, potrat jsem odmítla. Věřili jsme, že to i přes všechny komplikace vyjde. Zadařilo se,“ vzpomíná na těžké chvíle maminka.

Den D, kdy už jí chyběla téměř plodová voda, nastal 24. června ve 25. týdnu těhotenství. „Nellinka měla neuvěřitelných 745 gramů a 31 centimetrů. Byla příjemně teplá a vešla se doslova do jedné dlaně,“ popsala pocity z prvního pochování. To ale proběhlo až osm dní po porodu. Nyní si dceru, která má již 1400 gramů, může »klokánkovat« i tatínek Pavel (26).

Chytila nemoc z mléka?

Nejenže Nellinka musela být připojena v inkubátoru na plicní ventilaci, ale chytila dokonce i nebezpečný cytomegalovirus. Je jím infikováno přibližně 80 % dospělých v Česku a nezpůsobuje jim žádné problémy. Ty bohužel přináší právě nedonošeným dětem. Nedonošeňátka se jím nejčastěji nakazí z mateřského mléka. „Lékaři nasadili experimentální lék a naštěstí vše dobře dopadlo,“ vysvětlila maminka Adéla. Ta za dcerkou denně do porodnice dojíždí. Domů za bráškou Maximem (2,5) si ji bude moci s partnerem odvézt snad už za měsíc.

Jak zničit virus?

Podle neonatoložky Terezy Lamberské existují dva způsoby, jak nebezpečný cytomegalovirus v mateřském mléce zničit. Likviduje ho mrazení, ale ne stoprocentně. Vhodnější je šokový pasterizátor. Přístroj však stojí milion korun a žádná porodnice v česku ho zatím nemá. Na jeho koupi vznikla sbírka. Lze na ni přispět posláním peněz nebo účastí a zaplacením startovného on-line běhu Štiřínský kros. Více na: www.kros-stirin.cz

Vzkaz od nedonošených miminek: běhejte, choďte, jezděte na kole, sdílejte své výkony na sociálních sítích s #rokproapolinare a především posílejte i symbolické startovné... každý kilometr a korunka pomáhá!

Prof. MUDr Antonín Pařízek: Předčasný porod zastavit nejde

Nikdo nedokáže předčasný porod vyléčit, tedy zastavit. „Je třeba ho alespoň o několik hodin oddálit, aby se stihly podat léky na urychlení plicní zralosti miminka. Pak je nutný transport ženy, aby se dítě narodilo na správném místě. Úkolem porodníka je porodit křehké tělíčko dítěte jemně a šetrně bez traumat, aby jej mohl předat v co nejlepší kondici neonatologovi,“ popsal profesor Antonín Pařízek, vedoucí lékař Perinatologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

Víte, že…

Sbírku na koupi šokového pasterizátoru iniciovala porodnice U Apolináře. Informace o problematice nedonošeňátek šíří na sociálních sítích s klíčovým slovem: #rokproapolinare

chosevo ( 25. srpna 2021 16:50 )

Chápu, že je to těžké, ale vážně nevím proč tohle zachraňují ... za pár let tady bude článek jak je dítě nemocné a bude se vyhlašovat sbírka.

Zobrazit celou diskusi