Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Václav zastřelil souseda před jeho malými dětmi: Soud mu potvrdil 14 let vězení

Autor: ČTK, VaB - 
16. června 2021
20:36

Čtrnáctiletým vězením potrestal soud Václava Miku za vraždu. Ten loni v dubnu v obci Volfartice zastřelil svého souseda před jeho dětmi. Muž na místě zemřel, vykrvácel z ran v plicích a srdci. Odsouzený muž před soudem tvrdil, že chtěl „pouze bránit manželku před napadením ze strany souseda“, tomu ale soudce neuvěřil.

Odvolací soud ve středu potvrdil osmačtyřicetiletému Václavu Mikovi čtrnáctiletý trest vězení za vraždu souseda. Muž z Volfartic na Českolipsku se se svojí obětí nejprve pohádal, poté ji pětkrát střelil do horní části těla.

U soudu tvrdil, že chtěl pouze bránit manželku před napadením ze strany souseda. Odvolací senát však jeho tvrzení neuvěřil a odvolání zamítl. Mika musí podle rozhodnutí soudů také zaplatit rodině oběti 6,2 milionu korun.

Předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička označil Mikův trest za příliš mírný. „Měla být použita přísnější sazba,“ uvedl. Podle něj totiž muž zabil svého souseda po předchozím uvážení a s rozmyslem. Státní zástupce se však ve věci neodvolal.

Dlouholeté spory

Lněnička nenalezl podle svého prohlášení v případu žádné polehčující okolnosti. Mikovi dal podle něj senát další šanci se omluvit a projevit lítost, on ji však nevyužil. Podle soudu byli také Mika a jeho žena známí tím, že rozdmýchávali hádky i s dalšími sousedy.

Vražda se stala loni v dubnu ve vesnici, kde oba muži s rodinami bydleli. Měli spolu přes rok trvající dlouhodobé spory. Po ostré hádce, která se odehrála před Mikovou brankou do zahrady, si muž došel domů pro samonabíjecí pistoli a souseda pěti ranami zastřelil. Oběť zemřela na vykrvácení z ran do plic a srdce.

Chtěl bránit manželku

Tehdy na místo vyrazila policie, primárně tedy prvosledové hlídky vybavené balistickou ochranou, štíty a samopaly. Policisté uzavřeli část ulice a provedli kontrolu, později se jim podařilo situaci stabilizovat a nehrozilo nebezpečí. Na místě pak dlouhé hodiny pracoval tým krajských kriminalistů.

Mika střelbu u soudu přiznal. Tvrdil však, že jednal na obranu své manželky, která se se sousedem také pohádala. Uváděl, že nechtěl muže zastřelit, ale střílel mu jen pod nohy. V době vraždy byl opilý.

Muže však usvědčil videozáznam, který na mobil natočila družka oběti. Je na něm vidět, že Mika cíleně odešel pro zbraň ještě dříve, než se se sousedem dostala do sporu jeho žena. Soused na jeho manželku neútočil, přestože měl v ruce vrták. Naopak se bránil jejím výpadům. Po činu se on ani jeho žena nepokusili oběti pomoct.

„Z videozáznamu vyplývá, že pan obžalovaný nemohl být ani při nejlepší vůli přesvědčen, že brání svoji manželku,“ prohlásil státní zástupce. Podle žalobce se Mikova žena snažila souseda dostat k ní na zahradu, aby vypadal jako agresor. To se jí však nepovedlo.

priserak77 ( 16. června 2021 20:55 )

Tak tady měla sedět i manželka, protože je agresorka a u soudu několikrát lhala.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání