Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Muž z Českolipska odevzdal zařízení imitující jaderný výbuch: Zasahovat museli pyrotechnici

Autor: VaB, ČTK - 
5. srpna 2021
15:38

Při zbraňové amnestii odevzdal muž z Českolipska zařízení, které československá armáda za minulého režimu využívala při výcviku k imitaci jaderného výbuchu. V Libereckém kraji lidé v rámci amnestie letos od konce ledna do konce července odevzdali 210 zbraní a 4647 kusů střeliva.

Pro takzvaný fugas bulharské výroby si museli pyrotechnici dojet přímo k jeho držiteli na Českolipsko. Za minulého režimu ho využívala armáda při výcviku. „Udělá to hřib jako jaderný výbuch. A nebezpečné je to tím, že se při tom uvolňuje obrovské množství tepelné energie, která může lidem v okolí ublížit, když se s tím neodborně zachází,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Baláková.

Mezi zajímavé odevzdané zbraně patří podle ní i tři domácí amatérské výroby. „Včetně dvou doma upravovaných zbraní tovární výroby a několika kusů polotovarů k výrobě a úpravě dalších zbraní, které objevil syn v místě bydliště svého zesnulého otce, domácího kutila. Přijali jsme i signální zbraň tovární značky HEBEL vzor 1894, kterých je v České republice evidováno jen sedm kusů. Lidé nám odevzdali také sedm tlumičů hluku výstřelů,“ popsala mluvčí. Přítomnost pyrotechniků byla nutná při odevzdání 227 ženijních a 17 průmyslových rozbušek či dvou nábojů do kanonu.

Ze zakázaných zbraní lidé odevzdali čtyři. „Z této kategorie jsme převzali zkorodovaný samopal MP 3008 německé výroby, dva kusy poškozených a nekompletních samopalů vzor PPS 43 takzvaný Sudajev sovětské výroby a útočnou samočinnou pušku ČZ vzor 58,“ uvedla vedoucí krajského odboru zbraní Dagmar Fialová. Odevzdáno bylo také 132 zbraní kategorie B, které podléhají povolovacímu řízení. Nejčastěji šlo o pistole vyrobené před koncem druhé světové války.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání