Takovýhle fofr asi maminka Lucie nečekala. Její trojčátka, která nosila pod srdcem, se musela narodit předčasně. Lékaři museli těhotenství ukončit ve 32. týdnu (standardní je doba je v případě trojčat okolo 36 týdnů, pozn. redakce) císařským řezem. Všechny tři holčičky – Sofii, Viktorii i Terezu pak přivedli na svět během jediné minuty. Holčičky měly porodní váhu v rozmezí 1170 – 1470 gramů. Blesk se proto zeptal porodního týmu, jak takový bleskový porod tří holčiček vůbec probíhal.

Aby porod mohl proběhnout hladce a miminka i maminka byly v těch nejlepších rukou, je zapotřebí, aby byl na porodním sále opravdu sehraný vysoce erudovaný tým, který se skládá z anesteziologa, porodníka, porodní asistentky a neonatologa. Přesto porodit 3 miminka během minuty není rozhodně nic obvyklého.

Císař pouze s epidurálem

„Kvůli oddálenému podvazu pupečníku, který je velkým benefitem pro dříve narozené děti, je žádoucí děti porodit co nejdříve za sebou. Pro císařský řez je potřeba podat epidurální anestezii. Pokud by se podala celková anestezie (lidově narkóza), použitá celková anestetika by mohla při oddáleném podvazu pupečníku ovlivnit poporodní adaptaci novorozenců. Byly by ospalé (lidově řečeno narkotizované, právě vlivem anestezie, pozn. red),” popsal pro Blesk Antonín Pařízek, vedoucí lékař Perinatologického centra, Gynekologicko-porodnické kliniky, 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze.

„Porodník pak musí děti jemně, šetrně vybavit, aby nedošlo k traumatizování jejich ještě nezralých a velmi křehkých tělíček. Cílem je předat neonatologovi novorozence v co nejlepší tělesné kondici,“ doplnil vedoucí lékař.

Více krve a plazmy, zdravější miminko

Oddálený podvaz pupečníku je pro miminka obecně velmi prospěšný, zvládnout ho ale při takhle rychlém porodu a ještě navíc třech dětí najednou, chce opravdu zkušený tým.

Podle současných mezinárodních doporučení by měl být pozdní podvaz pupečníku proveden u každého novorozence, který nepotřebuje resuscitaci. Při spontánním vaginálním porodu donošeného novorozence je provedení pozdního podvazu pupečníku snadné a elegantní, miminko je po porodu položeno na břicho matky a pupečník je přerušen až po dotepání,“ vysvětluje Tereza Lamberská, z oddělení neonatologie, Gynekologicko-porodnické kliniky, 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze.

„U novorozenců předčasně narozených a při porodu císařským řezem je provedení metody náročnější. Prioritou je vždy bezpečí a zdraví matky a dítěte. Je nutné  zajistit dostatečný teplotní komfort křehkého novorozence a monitorování životních funkcí přítomným neonatologem. Důležité je také udržení sterility operačního pole a sledování případných krevních ztrát u matky,“ dodává Lamberská

Pozdní podvaz pupečníku přináší novorozencům nesporné výhody v objemu placenty a krve navíc, díky tomu mají miminka hladší průběh poporodní adaptace. „Metoda spočívá v tom, že bezprostředně po porodu zůstává novorozenec ve spojení s matkou na nepřerušeném pupečníku alespoň minutu. Ideální je ještě déle. Díky tomu se významně sníží riziko rozvoje závažných komplikací v novorozeneckém období a také vzniká menší potřeba krevních transfuzí během pobytu na novorozeneckém oddělení,“ vysvětluje neonatoložka Lamberská.

Maminka i holčičky jsou už doma

V současné době už je maminka i se všemi dcerkami v pořádku doma. „Porod i následnou adaptaci zvládly všechny tři holčičky na jedničku a jejich stav byl po celou dobu pobytu na novorozeneckém oddělení velmi dobrý. Maminka byla také v pořádku a záhy po porodu začala holčičky kojit. Domů odcházely ve 37. týdnu,  s hmotnosti 1860g (Tereza), 2000 g (Viktorie) a 2220 g (Sofie). Při propuštění byly holčičky plně kojené,“ uzavírá neonatoložka.

Video
Video se připravuje ...

Patří otec k porodu? Videohub

 

Fotogalerie
21 fotografií