V počtu dětí a mladistvých, kteří mají zkušenost s kouřením cigaret, pitím alkoholu nebo užíváním konopí, se Česko podle lékařů umisťuje na první příčce mezi evropskými zeměmi. Během epidemie covidu-19 se podle lékařů situace ještě zhoršila. „To, že závislostního chování dětí a mladistvých přibývá, vnímají asi všichni dětští praktici,“ uvedla Alena Šebková, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů. V covidové době podle ní lékaři zaznamenali výrazný příklon k závislostem na mobilech, tabletech, internetu a sociálních sítích.

Zachytit včas závislost u dětí a mladistvých by měly praktikům a zdravotním sestrám pomoci online vzdělávací kurzy, které nyní ve spolupráci s odbornou společností připravují adiktologové z 1. LF UK a VFN. „Dětští praktici a sestry budou díky nim schopni u svých pacientů lépe rozeznat rizikové chování či přímo příznaky závislostí a případně rychle zasáhnout,“ řekl přednosta adiktologické kliniky Michal Miovský. Kurzy by měly být hotové příští rok.

Podle Šebkové by bylo vhodné, aby dětští lékaři preventivně zjišťovali závislosti u dětí ve věku 13 a 15 let. Jednají také kvůli tomu se zdravotními pojišťovnami o úhradách za tuto činnost. Praktičtí lékaři mají už nyní k dispozici manuál, který se týká prevence užívání návykových látek.

Častější prohlídky?

Nejen kvůli závislostnímu chování by bylo podle Šebkové vhodné, kdyby děti mezi 11. a 17. rokem chodily na preventivní prohlídky každý rok, a ne jednou za dva roky jako nyní. Sama se v době epidemie setkávala u dětí ve své ordinaci s častějšími případy mentální anorexie, depresivními stavy či sebevražednými pokusy. Příčinou těchto problémů podle ní byla z velké části sociální izolace kvůli výuce na dálku.

Kromě kurzů pro pediatrické zdravotníky chtějí adiktologové udělat kurzy i pro gynekology a jejich zdravotní sestry. Pro adiktology je podle Miovského velkým tématem pití alkoholu u žen. Záchyt tohoto problému je podle něj problematický, proto se jeví jako logické zařadit screening na závislosti i do prohlídek u gynekologů. Jednání adiktologů o spolupráci s gynekology je ale teprve na začátku. Cílem je podle Miovského celonárodní screeningový program zaměřený na závislosti, jehož hlavní součástí by měli být pediatři a gynekologové.

Podle dat Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách a Národního monitorovacího střediska pro drogy se závislost na tabáku může týkat až 44 600 dospívajících ve věku 14 až 19 let. Podle odhadů v ČR pije nadměrné množství alkoholu až 114 400 mladistvých a opakovaně jich užívá konopné látky asi 63 500.

Video
Video se připravuje ...

Adiktolog Michal Miovský v Epicentru: Nejmladšímu pacientovi se závislostí na alkoholu bylo 12 let Andrea Ulagová, Blesk

Fotogalerie
8 fotografií