Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Statečný Ondra (12) z Mikulčic se práce nebojí: Už šest dní pomáhá odklízet následky tornáda

Autor: jel - 
2. července 2021
13:09

Tornádo, které se minulý čtvrtek prohnalo jižní Moravou, zasáhlo i rodinu Zvědělíkových z Mikulčic na Hodonínsku. Teprve dvanáctiletý Ondra však pomáhá své rodině, jak jenom může. Už téměř týden tvrdě pracuje a pomáhá odvážet suť a odklízet katastrofální následky pohromy. Jak sám říká, práce se nebojí. 

Přírodní katastrofa srovnala dům Ondrova strýce se zemí, dědečkovi zase odnesla střechu a teta přišla o vinný sklep. „Nejvíc bych si přála, aby se to nestalo,“ řekla chlapcova maminka Věra se slzami v očích pro CNN Prima News, ale zároveň dodala, že lidé jsou ochotní a velmi jim v těžké situaci pomáhají.

„Já se práce nebojím, já to mám rád. Hlavně chci, abychom to tu měli všechno pospravovaný,“ prozradil televizi malý Ondra. Ten začal rodině pomáhat hned ráno poté, co se tornádo prohnalo jejich vesnicí. Každý den od té doby společně se starším bratrem odváží suť, odklízí popadané stromy a dělá, co je třeba.

Chlapec popsal i, jak ničivou sílu spatřil. Nejprve prý z okna viděli, jak létají střechy. „Pak jsem se podíval a tam byl ten trychtýř, to tornádo, byl to hrozný pocit,“ vyprávěl o děsivé chvíli, kterou před nedávnem prožil. Zatím Ondra pomáhá své vlastní rodině, ale chystá se pomoci i sousedům. 

„Rád pomáhám a chci, abychom to tu měli zase krásné, jak to bylo,“ uzavřel malý hrdina s tím, že až bude po všem, těší se, že si zarybaří u nedalekého jezera. 

Video  Obraz zkázy: Takhle tornádo zdevastovalo čtvrť Bažantnice v Hodoníně.  - pro Blesk.cz - Pavel Šilt
Video se připravuje ...