„Postavíme si všechno znovu. A hezčí! Příroda nám ukázala svoji sílu,“ shodují se lidé, se kterými reportér Blesk.cz mluvil před týdnem i nyní.

Jednou z nejvíce zasažených obcí Hrušky duní mohutné stroje. „Těžká technika udělala obrovský kus práce. Odvezla všechno harampádí. Obrovské hory suti sypou na pole mezi Moravskou Novou Vsí a obcí Hrušky a my máme volné ruce k opravám,“ pochvaluje si Pavel Číž (53).

Video
Video se připravuje ...

Pavel Číž (53) z Hrušek přišel při tornádu o dům. Po týdnu od přírodní katastrofy je vidět obrovský kus práce Jiří Nováček

Dobrovolníci nepolevují

„Pospíchám si teď zabezpečit barák, hlavně střechu. Spadly čtyři krovy, odneslo to komín. Mám oplachtováno, spravuju okna, aby dovnitř nefoukalo a nelezly tam děti,“ řekl místní fotbalový trenér. Včera navozil skřidlice (střešní tašky). „Chce to ještě aspoň týden práce, abych hodil barák pod střechu,“ plánuje.

 „Ve vsi je strašná spousta úžasných dobrovolníků z celé republiky. Taky armáda. Chodí po domech, pomáhají, vynášejí sutiny. Kdo má ruce, nohy, se zapojuje. Takovou pomoc jsem nečekal. Nepolevují, jen žasnu,“ dodal s obdivem.

Neshody hodili za hlavu

V Hruškách zároveň tornádo uhasilo sváry mezi některými místními. „Žádná závist. Vše zmizelo! Neskutečná věc. Vše jde bokem. I ti dřív znesváření nebo pohádaní jsou dnes kamarádi. Neštěstí stmeluje. To dobro mezi lidmi je vidět na každém kroku. Člověk jenom žasne,“ všiml si i Pavel Číž.

VIDEO: Pavel Číž u svého zničeného domu v obci Hrušky hned druhý den po tornádu.

Video
Video se připravuje ...

Pavlu Čížovi (53) z Hrušek tornádo zničilo dům. Chce ho postavit znova. Jiří Nováček

Fotogalerie
75 fotografií