Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Ondřej pomáhá v tornádem zasažených oblastech: Nebojte se vyrazit na pomoc, vyzývá ostatní

Autor: jel - 
1. července 2021
10:05

Když se Ondřej Š. a Richard R. z Batelova na Vysočině dozvěděli o ničivém tornádu, které postihlo obce na jižní Moravě, rozhodli se podat pomocnou ruku. Posbírali potřebný materiál a v pět hodin ráno vyrazili. Jeden z dobrovolníků popsal, jak situace na místě vypadá, ale také to, že obyvatelé jsou neskonale vděční za každou pomoc. 

Ondřej uvedl, že to, že má sám rodinu a nedávno se nastěhoval do vlastního domu, ho zřejmě vedlo k tomu, že se ihned rozhodl pomoci. „Ve čtvrtek jsem nevěřícně zíral do telefonu a začal se sám sebe ptát, co bych dělal, kdybych se ocitl ve stejné situaci. Potřeboval bych pomoc ostatních, protože sám bych to nezvládl. A právě to byl impuls k tomu, že jsem začal plánovat osobní pomoc v postižených obcích,“ prozradil dobrovolník pro portál Jihlavská Drbna.

Pomocníci na cestách

Dvojice kamarádů vyrazila do oblastí postižených tornádem zatím pouze na jeden den. Muži už ale plánují, že jakmile dostanou v práci volno, přijedou znovu. Z Batelova vyrazili už v pět hodin ráno a nejprve pomáhali v Lužnici. Tam však bylo v tu chvíli dobrovolníků dost a tak se přesunuli do Moravské Nové Vsi, kde pomohli zakrýt střechu místnímu vinaři. Ten má poničený nejen dům, ale také celou polovinu vinohradu.

Co by poradil dalším dobrovolníkům?

Určitě upozorňuje na to, že nejzásadnější je mít pořádnou pevnou pracovní obuv se silnou podrážkou. Všude na místě jsou totiž střepy a hřebíky! Přestože si zapomněli vzít vlastní lopaty, nevadilo to. Zrovna těch prý bylo na místě dost. Chyběly však kotouče. 

Ondřej s Richardem se dopředu neregistrovali. Prý příliš nepochopil, k čemu registrace slouží. „Po příjezdu je sice na místě registrace dobrovolníků, ale vlastně jsem vůbec nepochopil k čemu slouží. Práci totiž nikdo nikomu nevyhledává. Tu si musíte vyhledat vy sami,” řekl.

Naděje a vděk

Přesně těmito slovy ochotný muž z Jihlavska popsal situaci na jižní Moravě. „Bylo jedno jestli jsi Pražák, Brňák nebo Ostravák. Tohle všechno bylo úplně jedno a bylo to úžasný. Místní plní vděku, za pomoc které se jim dostává,“ napsal v příspěvku na sociální síti. V něm také uvedl, že je skvělé, že při takové tragédii se národ dokáže semknout a pomoci ostatním.

„Nebojte se vyrazit tam pomoct. Místní vám budou neskonale vděční, že se v tom strašidelném neštěstí neplácají sami a vy z toho budete mít zcela jistě skvělý pocit,” vzkázal na závěr. 

Video  Moravská Nová Ves a její rekonstrukce po úderu tornáda  - David Malík
Video se připravuje ...

Uživatel_5412366 ( 1. července 2021 16:49 )

No tak naší kluci jeli ze severu na pomoc a poslali je domu že nyní nejsou potřební tak nevím.

y1xcvbnm ( 1. července 2021 14:13 )

ještě se vůbec nepsalo co s těmi zničenými auty , zda se budou dávat nějaké jako náhrada ??

Zobrazit celou diskusi