Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Honzu (24) na poli přejel kombajn: Na vozíku přijel poděkovat záchranářům!

Autor: rc - 
7. června 2021
05:00

Milé překvapení čekalo na záchranáře z Jihlavska. Na základnu je přijel navštívit Honza, jemuž v roce 2019 zachránili život. Tehdy čtyřiadvacetiletý mladík utrpěl vážná zranění poté, co ho na poli přejel kombajn na hrách. Život mu visel na vlásku. Záchranářům v bolestech řekl, že nechce zemřít. Dva roky po nehodě se své zachránce rozhodl navštívit a osobně jim poděkovat. S díky jim zároveň předal dárek.

Drama se odehrálo začátkem července roku 2019 u Brtnice na Jihlavsku. Krátce před čtvrtou hodinou odpolední operátoři tísňové linky přijali telefonát, jenž prosil o rychlou pomoc. Tehdy čtyřiadvacetiletý Honza se stal obětí otřesné nehody. Usnul na poli a kombajn na hrách ho přejel. Na místo vyrazila letecká záchranka, která tam byla během deseti minut, a mezitím operátoři svědkovi nehody vysvětlili, jak Honzovi zaškrtit rány, aby se zastavilo krvácení.

Přes bolest komunikoval

„V ten osudný den sloužil operátor Pavel Sedlák,“ uvedla záchranka kraje Vysočina na facebooku s tím, že na místě zasahoval pilot Felix Lizano, záchranář Zdeněk Veselý a lékař Tomáš Vaňatka, který mají zásah na poli na Jihlavsku stále před očima. „Na okraji hrachového pole jsme viděli ležet muže, kterému žací stroj způsobil devastační trauma končetin, zadní části těla a další drtivá poranění,“ uvedl Vaňatka s tím, že Honza se snažil komunikovat. „Jediná jeho slova byla, že nechce umřít a že ho to moc bolí,“ dodal lékař. Dramatické chvíle, kdy na místo dorazili záchranáři, si vybavuje i samotný Honza, který uvedl, že komunikoval až do chvíle, kdy byl uveden do umělého spánku.

Dostal 257 transfúzí

Převezen byl do nemocnice v Brně, kde strávil dlouhé měsíce. „Potýkal jsem se s infekcemi, skoro každý druhý den jsem byl na operačním sále, absolvoval jsem přes padesát operací. Transfuzní oddělení mi spočítalo, že jsem dostal 257 transfuzí a 179 krevních derivátů,“ uvedl Honza, který strávil i čas na oddělení plastiky a popálenin a následně podstoupil rehabilitace v Kladrubech. Ačkoliv šance na přežití po tak závažné nehodě byly nízké, Honza byl bojovník, který se nevzdal. „Nyní čekám na schválení protéz od zdravotní pojišťovny a rád bych se s nimi naučil chodit,“ dodal.

Nečekaná návštěva

Na své zachránce však nezapomněl. Rozhodl se, že je navštíví a osobně jim vyjádří svá díky. Kvůli dlouhé léčbě a následné pandemii koronaviru se návštěva povedla až nyní. Po dvou letech se znovu setkal s posádkou vrtulníku, která mu přiletěla na pomoc. „Posádce letecké záchranné služby z Jihlavy, operátorkám a všem, kteří přispěli k mé záchraně, bych chtěl moc a moc poděkovat,“ řekl Honza s tím, že si váží jejich práce.

VIDEO: Podstatné úkony první pomoci

latecia ( 7. června 2021 12:26 )

Co je to za blby kecy ze se flakal? Tady slo o lidsky zivot tvuj koment je pateticky!

Blbos-Vystrcil ( 7. června 2021 10:59 )

Nechtěj po šimpanzích v Blesku, aby přemýšleli. Neumí to.

ksicht ( 7. června 2021 10:51 )

Bez nohou vypadá člověk blbě, ale jinak je to naprosto zdravý chlap, když to přirovnám k lidem po úrazu páteře/míchy.

jity ( 7. června 2021 10:37 )

Proč usnul na poli hrachu? No nic moc mu přeji aby se s tímto handikepem nadále popral. Kombajn přejede nejen zvířátka, ale už i lidi. Jinak je od něj hezké, že si vzpomněl na své záchranáře a poděkoval jim. Znám příběh kdy také šel pán poděkovat záchranáři, který ho ošetřil tak odborně, že mu následně v nemocnici zachránili nohu. Ten lékař byl prý naměkko, protože za celá léta se mu poděkování od nikoho nedostalo. Vždy děkují pacienti jen nemocnicím.

baronessa ( 7. června 2021 07:43 )

Honzovi přeju, aby se s protézami co nejdřív naučil chodit a věřím, že si ještě užije na světě hodně radostí.

Zobrazit celou diskusi