Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Záhada malovaných lebek ze Křtin stále fascinuje! Na světlo je vynesli před 30 lety

Autor: Petr Podroužek - 
12. dubna 2021
06:20

Před 30 lety spatřilo znovu světlo světa 12 unikátních pomalovaných lebek po staletí ukrytých v kryptě kostnice pod věží chrámu Panny Marie ve Křtinách, nedaleko Brna. Jejich objevitelem byl Marek Šenkyřík (52), který tamní prostory zkoumal přes dvacet let. Přestože se mu podařilo mnohé objasnit, křtinské pomalované lebky zůstávají i nadále záhadou.

Pojďme si připomenout, jak se podařilo kryptu objevit a odkrýt, co se od té doby podařilo odhalit. Každopádně jde o nevídaný a velice záhadný nález. Impulz k objevu krypty kostnice s pomalovanými lebkami dal Marek Šenkyřík, když v prosinci 1990 pod věží chrámu zjistil virgulemi anomálii neznámého podzemního prostoru.

Společně se Zdenkem Foltýnem provedli následně historický vrt do dlažby chrámu, který jim potvrdil existenci neznámé dutiny. S ostatními členy Speleologického klubu Brno pak začali s bádáním.

„Vše začalo tím, že Ludmila Danielová a jeskyňář Norbert Havlíček navirgulovali už v roce 1943 rozsáhlý podzemní labyrint pod celým chrámem. Havlíček anomálie zmapoval, zakreslil a odkázal k praktickému ověření budoucím generacím badatelů. Za války si totiž svoji teorii nemohl ověřit,“ líčí Marek Šenkyřík. „Objev z válečných let byl tedy zásadním, což jsme dosud netušili.“

Co dělat v zimě? Vrtat pod kostelem!

Páter Tomáš Prnka, pozdější křtinský děkan, badatele v pokračování výzkumu podporoval. Jednoduše měl také velký zájem o definitivní vyřešení otázky existence neznámých krypt a dalších prostor. Přece jen chcete mít jasno o tom, co se vám v kostele a pod kostelem děje...

„Mnoho jeskyňářů před námi se o objevení pokoušelo, ale nikdo nebyl úspěšný. K bádání jsme se dostali náhodou. Nevěděli jsme jako jeskyňáři, co prozkoumávat v zimě. A tak nás napadly Křtiny,“ vrací se k nálezu cenných relikvií Marek Šenkyřík, který kvůli bádání přerušil dokonce i studium archeologie.

Ze zimní nečinnosti se zrodilo zásadní odhalení. Kdekdo čekal poklad, přitom... Speleologové nejdříve virgulí ze železného svářecího drátu zmapovali podzemí. Do dlažby v roce 1991 navrtali sondu, která podzemní prostory potvrdila. Mezi hlavní a neznámou kryptou byla vzdálenost 5,9 metrů.

Po odvalení posledního kamene ze zdi neznámého prostoru se 9. února 1991 před Markem Šenkyříkem otevřel otvor vedoucí právě do neznámé krypty.

Marek vybírá kosti. Marek vybírá kosti. | Petr Podroužek a archiv Marka Šenkyříka

Někdo spekuloval, že by se v ní mohlo nacházet 12 stříbrných soch apoštolů, jiný čekal křtinský poklad.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.