Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Polky mohou na potraty jezdit do Česka: Pomáhat jim k tomu chtějí oceněné aktivistky z Prahy

Autor: chal - 
19. ledna 2021
18:34

Řada polských žen se kvůli výraznému omezení možnosti absolvování potratů ocitla v těžké životní situaci. Rozhodnutí Ústavního soudu nezměnily ani rozsáhlé protesty, a tak se Polky musí kvůli profesionálně provedeným interupcím vydávat za hranice. Pomoci jim k tomu chce i česko-polská iniciativa Ciocia Czesia (Teta Czesia).

Říjnové rozhodnutí polského Ústavního soudu, podle kterého je přerušení těhotenství z důvodu poškození plodu protiústavní, vyvolalo řadu masivních protestů. Soud tím ženám prakticky vzal možnost jít legálně na potrat, v minulých letech bylo totiž poškození plodu důvodem drtivé většiny provedených interupcí.

Protože protesty verdikt zvrátit nedokázaly, musí Polky za legálním potratem vyjet do zahraničí. V Německu a Rakousku proto vznikly iniciativy, které Polkám pomáhají zprostředkovat interrupci v dané zemi. Německá Ciocia Basia (Teta Basia) a vídeňská Ciocia Wienia (Teta Wienia) v minulém roce inspirovaly ke vzniku i českou variantu.

Pražská Ciocia Czesia (Teta Czesia) si za krátkou dobu svého působení stihla připsat velký úspěch. Koncem roku 2020 se skupina polských aktivistek žijících v Praze objevila ve výčtu osobností roku ze střední nebo východní Evropy, které vyhlašuje nevládní organizace Balkan Investigative Reporting Network.

Ciocia Czesia chce pomáhat Polákům zjišťovat informace o možnosti legálního potratu v Česku a v případě potřeby jim nabídnout bezplatné ubytování, dopravu a překlady do češtiny.

„Jsme v procesu vytváření struktur, ale věříme, že brzo budeme moci rozjet naše aktivity. Rozhodly jsme se zahájit sbírku, protože zákrok přerušení těhotenství v ČR je spojen s náklady,“ uvedly aktivistky na stránce veřejné sbírky, kde můžou dárci přispět na chod iniciativy.

Video  Polky jezdí za potraty i do Česka. Legálně se jich v Polsku provede jen okolo tisícovky ročně.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi