Do hledáčku už tehdy známé dokumentaristky se Ester, tehdy ještě Křížková, dostala náhodou. Helena Třeštíková začala v roce 1989 sledovat pro svůj dokument Sestřičky šest náhodně vybraných sedmnáctiletých studentek střední zdravotnické školy v Praze. Ester byla mezi nimi, avšak ji nakonec kamera nedoprovázela deset let jako většinu ostatních, ale celé tři dekády až do roku 2019! A to i přesto, že nakonec změnila obor a stala se úspěšnou moderátorkou a velkou televizní hvězdou.

„V době mých studií na FAMU jsem v létě pracovala jako sanitářka v nemocnici. Byla jsem na nově zřízeném oddělení těžkých popálenin, kam se mnou nastoupilo několik sestřiček – čerstvých absolventek střední zdravotní školy. Zaujal mě život mladých dívek, jež se ve své práci setkávají s bolestí, strachem, beznadějí a musí se s tím nějak vyrovnávat,“ vysvětlila Třeštíková, kterak se k tématu dostala.

Moderátorka Pošty pro tebe se s ní v průběhu let tak spřátelila, že ji pustila do nejniternějšího soukromí. Diváci se tak dozvědí více o jejím manželství s lékařem Zdeňkem Janečkem, včetně drobných vztahových krizí, a rodině. A taky o dvou velkých tragédiích – porodu mrtvého děťátka a sebevraždě jejího synovce Filipa (†14), který se oběsil kvůli problémům okolí s jeho homosexuální orientací.

VIDEO: Synovec Ester Janečkové má mít duhový náhrobek. Ze skla!

Video
Video se připravuje ...

Synovec Ester Janečkové bude mít duhový náhrobek. Bude ze skla! Blesk TV

Naprostá otevřenost

Ester už to bere s nadhledem. „Natáčení s Helenou bylo vždy velmi příjemné a spontánní. Je zajímavé mít možnost takové životní retrospektivy, rekapitulace. V něčem se to dá přirovnat k psychoterapii. Věděla jsem, že nemá cenu cokoliv skrývat, že je při takovém natáčení potřeba naprostá otevřenost,“ tvrdí.

Kromě studentky Ester mapovala Třeštíková po 30 let ještě život studentky Karolíny Sýkorové Trojanové. Tu život pro změnu zavál od zdravotnictví do světa realit. Dokumenty s lapidárními tituly Karolína a Ester uvede ČT2 v úterý 5. a 12. ledna ve 20:55 hodin. Třeštíková by chtěla osud Ester sledovat i dál a nachystat další film, čeká ale na souhlas České televize.

Ester očima Třeštíkové

„O zdravotnictví po škole chvíli uvažovala, ale pak udělala zkoušky na DAMU a studovala dramaturgii a herectví. Narodily se jí děti, občas někde hrála a spolupracovala s rozhlasem. Pak udělala konkurz na moderátorské místo v České televizi a stala se jednou z nejpopulárnějších televizních tváří. I Ester svěřovala naší kameře velmi otevřeně své zážitky a události svého života,“ popisuje Helena Třeštíková.

A jak vzniká časosběrný dokument? Točí se v průběhu dlouhé doby a teprve ve střižně se tvoří tvar ze zaznamenaných materiálů. Při natáčení režisérka tak neví úplně přesně, jakou hodnotu bude mít zachycená skutečnost v celkovém filmu, co je podstatné a co naopak může vypadnout. To vše se řeší až ve střižně při přehledu kompletního materiálu. 

VIDEO: Ester Janečková: Moje sestra je lesba! Tak proč se synovec (†14) kvůli homosexualitě oběsil? 

Video
Video se připravuje ...

Ester Janečková: Moje sestra je lesba! Tak proč se synovec (†14) kvůli homosexualitě oběsil? Markéta Reinischová, Aleš Brunclík

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince důvěry 800 155 555 nebo v Centru krizové intervence 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop.

Fotogalerie
78 fotografií