Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Polky jezdí za potraty i do Česka. Legálně se jich v Polsku provede jen okolo tisícovky ročně

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
6. listopadu 2020
05:50

Polská vláda odložila schválení kontroverzního zákona, na jehož základě by byla v zemi zakázaná umělá přerušení těhotenství v případě vážných vývojových vad plodu. Právě ty v zemi stojí za osmadevadesáti procenty legálních potratů. Jak říká historička a redaktorka specializující se na polskou společnost Veronika Pehe, už nyní je tamní potratová legislativa nejpřísnější v Evropě. Současné pouliční protesty jsou největší od pádu komunismu a jejich rozsah vládu i vzhledem k pandemii koronaviru zaskočil. Vládnoucí straně Právo a spravedlnost výrazně klesají preference.

„Statistiky hovoří o tom, že v loňském roce bylo v Polsku provedeno jen něco málo přes tisíc interrupcí. To opravdu ve čtyřicetimilionové zemi není mnoho a většina byla právě z důvodu těch vývojových vad plodu,“ vysvětluje Veronika Pehe.

Organizace podporující svobodné potraty přitom odhadují, že reálné číslo je mnohonásobně vyšší a v drtivévětšině jde právě o nelegální interrupce. „Ty potraty načerno se dějí buďto farmatologickou cestou, ženy si kupují tabletky na internetu. Funguje také celá řada organizací, které zprostředkovávají potraty v zahraničí - na Slovensku, v Německu, ale i u nás,“ uvádí odbornice na Polsko.

Video  Polky jezdí za potraty i do Česka. Legálně se jich v Polsku provede jen okolo tisícovky  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Protesty ubírají sílu vládnoucí straně

Historička dodává, že potratová legislativa v Polsku je jednoznačně nejpřísnější v celé Evropě a na jejím zpřísňování se zcela neshodne ani vládnoucí strana Právo a spravedlnost. Té se sílícími protesty navíc výrazně klesla voličská podpora - ze zhruba čtyřiceti procent na pětadvacet: „Vláda asi předpokládala, že lidé vzhledem k pandemii nebudou tolik vycházet do ulic. Ty interrupce jsou hlavním motivem protestů, ale jde i o nezvládnutí portipandemických opatření, či nespokojenost se zdravotním systémem a spoustu dalších podobných agend,“ popisuje situaci u sousedů Pehe.

„Ta legislativa je už nyní tak striktně nastavená, že celá řada lékařů i nemocnic ty zákroky odmítali vykonávat. Existuje spousta zpráv o tom, jak ženy byly odesílány do jiných nemocnic a musely udělat celé kolečko, než našly lékaře, který byl ochoten tu interrupci provést, i když to bylo v souladu s platnou legislativou,“ uvedla historička. V polsku mohou totiž lékaři upltnit takzvanou výhradu svědomí a podle slov Veroniky Pehe k tomu dochází poměrně často. „Řeknou, že provedení potratu není v souladu s jejich svědomím, ačkoli je to legální. S tím se polské ženy potýkají mnoho let,“ uzavřela. 

Video se připravuje ...
Další videa