Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Maláčová o omezení potratů: „Návrat do středověku!“ Podpořila protestující Polky

Autor: ČTK, simao - 
29. října 2020
19:15

V katolickém Polsku se rozhořely protesty kvůli plánovanému zpřísnění potratových zákonů. Vyjadřují se k němu i české političky, solidaritu s protestujícími Polkami vyjádřila ministryně Jana Maláčová (ČSSD) či šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Polský prezident Andrzej Duda se pak dnes vyslovil pro zmírnění potratotvých předpisů.

„Je to žena, kdo má právo rozhodovat o svém životě, těhotenství a mateřství. Jen žena a nikdo jiný! Brát ženám právo se rozhodnout je návrat do středověku. Posílám velkou podporu a sílu polským ženám!“ uvedla ve čtvrtek na twitteru ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

„Každá žena musí mít právo na bezpečný a legální potrat. Polský zákaz potratů i v případech neživotaschopného plodu povede ke zvýšení počtu neodborně provedených potratů a ohrozí životy mnoha žen. Tak citlivé téma nelze řešit z pozice moci. Chci vyjádřit Polkám svou podporu,“ vzkázala dnes šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Protesty po rozhodnutí Ústavního soudu

Desítky tisíc lidí se ve čtvrtek dnes na mnoha místech Polska zapojily do protestů v rámci stávky žen kvůli omezení možnosti podstoupit interrupci. Protesty pokračují i v pátek. Potratová politika v zemi, kde má silný vliv katolická církev, už nyní patří k nejpřísnějším v Evropě. 

Ústavní soud, složený převážně ze soudců nominovaných vládnoucí stranou Právo a spravedlnost (PiS), minulý čtvrtek dospěl k závěru, že přerušení těhotenství z důvodu poškození plodu odporuje ústavě. Na tyto případy podle statistik připadalo 98 procent legálních potratů v minulých letech.

Povoleny zůstávají interrupce v případě ohrožení života či zdraví matky, anebo pokud je těhotenství důsledkem znásilnění či incestu.

Protestující v různých koutech Polska provolávali hesla jako „Rozsudek nad ženami“, „Peklo pro ženy“ nebo „Pryč s kačerem diktátorem“, čímž je míněn vicepremiér a předseda PiS Jaroslaw Kaczyński, považovaný za nejvlivnějšího politika v Polsku.

Kaczyński vytáhl zlobu kvůli koronaviru

Protesty se konají v době, kdy se Polsko potýká s rychle rostoucími počty nakažených koronavirem.

Šéf PiS Kaczyński v úterý varoval, že protesty vzhledem k pandemii budou mnoho lidí stát život, a jejich organizátory obvinil z veřejného ohrožení. V parlamentu Kaczyński ve středu opoziční zákonodárce obvinil z podněcování protestů během pandemie. „Ničíte Polsko,“ prohlásil. „Vystavujete mnoho lidí smrti, jste zločinci,“ řekl konzervativní politik.

Polský premiér Mateusz Morawiecki v rozhovoru pro list Gazeta Polska řekl, „otázka přípustnosti přerušení těhotenství vzbuzuje emoce všude na světě, ale rozsah agrese a projevů nenávisti z posledních dnů se nedá ničím ospravedlnit“.

Prezidentova dcera pohoršena

Prezident Andrzej Duda, jenž je kvůli nákaze koronavirem v izolaci, naznačil možné změkčení příslušného zákona. Soukromé televizi Polsat News řekl, že potrat by měl být povolen v případě, že by hrozila smrt plodu při fyzické námaze nebo po ní.

Prezidentova dcera a poradkyně Kinga na twitteru napsala, že „se nemůže smířit s následky, jaké s sebou nález ústavního soudu nese“. Vyslovila se pro to, aby v situaci, kdy ženě hrozí, že porodí dítě, jež může zemřít několik minut nebo hodin po porodu, se mohla sama rozhodnout, zda si těhotenství ponechá, nebo ho přeruší.

Duda připustil zmírnění

Prezident Duda následně dnes prohlásil, že ženy by samy měly mít právo rozhodovat, zda donosí, anebo nedonosí smrtelně poškozený plod. „Není možné, aby právo nařizovalo ženě hrdinství tohoto druhu,“ řekl prezident rozhlasové stanici RMF FM a poukázal na to, jaké psychické a fyzické strádání by musela snášet žena při donošení plodu se smrtelnými vadami.

Hlava státu tak podle agentury AP vybočila ze stanoviska konzervativního vedení katolické země. Prezident zdůraznil, že je nadále pro zákaz interrupcí v případě poškození plodu, ale dodal, že by měl být přijat předpis umožňující ženám přerušit těhotenství, pokud plod má tak závažné vady, že skutečně znemožňují život dítěte a povedou k smrti prakticky hned po narození. Právo na potrat v takovém případě by podle něj mohlo vycházet ze skutečnosti, že ústavní soud ponechal v platnosti možnost legální interrupce v případě, že těhotenství ohrožuje život či zdraví matky, v tomto případě zdraví psychické.

Zobrazit celou diskusi