Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čeští lékaři s armádou zachránili život slovenské holčičce (3 měs.): Bleskový převoz do Prahy trval jen hodinu

Autor: ank - 
18. listopadu 2017
11:02

Dramatický boj o každou minutu, které rozhodovaly o životě novorozence v bratislavské nemocnici. A čeští lékaři ho vybojovali. Zachránili život tříměsíční slovenské holčičce poté, co ji během jedné hodiny transportovali do Prahy a napojili na speciální přístroj.

Slovenskému miminku selhávaly plíce a tak se čeští lékaři vydali vojenským letadlem do Bratislavy, aby mu zachránili život, jelikož klasická plicní ventilace už nepomáhala. Během jedné hodiny bylo miminko transportováno armádním strojem CASA do pražské nemocnice. 

„Slovenští kolegové se na nás obrátili, protože už neměli jiné možnosti na záchranu života novorozence. Dítě jsme během 30minutové operace napojili na ECMO podporu a následně přepravili ve speciálním inkubátoru zpět do Prahy, kde zůstane připojené na přístroj. Bez letecké podpory bychom život této pacientky mohli zachránit těžko,“ uvedl na stránkách české armády lékař Václav Votruba. 

ECMO je unikátní metodou, která slouží ke kontrolované výměně plynů mimo organismus po nutný čas. Okysličuje krev a odstraňuje oxid uhličitý. ECMO se využívá v případech, kdy selhávají plíce a klasická plicní ventilace tedy není dostačující.

VIDEO – Zuzanu (†38) poslali z nemocnice domů se zlomeným prstem: Lékař nesouhlasí s odsuzujícím rozsudkem

majojo ( 18. listopadu 2017 15:13 )

Držím holčičce palce, ať to zvládá i nadále. Ale od kdy je tříměsíční miminko novorozenec?

Garo ( 18. listopadu 2017 15:06 )

Českým lekárom patrí poďakovanie za pomoc pri záchrane slovenského dievčatka.Tento prípad ukazuje na dobrú spoluprácu českých a slovenských lekárov ale podľa mňa aj na zlý stav slovenského zdravotníctva.

spania ( 18. listopadu 2017 12:17 )

Úžasné! Ta maminka a jednou i ta holčička jim budou vděčné celý život.

Zobrazit celou diskusi