Vedení špitálu se dostalo do zoufalé situace. „Interna má v letních měsících plnou obložnost a je zisková. Bohužel nám dalo výpověď několik lékařů a další mohou nastoupit nejdříve v srpnu. Oddělení musíme uzavřít. Přijdeme zhruba o tři miliony korun,“ posteskl si předseda představenstva špitálu Kamil Mašík.

Interna v Bohumíně patří mezi nejmodernější v regionu. Personál podobnou situaci nezažil. „Pracuji tady čtrnáct let a oddělení je mojí srdcovou záležitostí. To, že nám najednou odejdou lékaři a dostaneme se do existenčních problémů, jsem nečekala. Doufám, že se situace koncem léta stabilizuje,“ sdělila vrchní sestra Lucie Bodková.

Pacienti nejsou ze stěhování nadšeni a navíc se bojí, aby internu nezavřeli navždy. „Je to tady krásné a moderní. Byla by škoda, kdyby se interna zavřela napořád. Pacienti teď přijdou o část návštěv, protože blízcí za nimi budou muset dojíždět. To nikomu v rekonvalescenci taky nepřidá,“ konstatoval senior Rostislav (73).

Vedení Moravskoslezského kraje o problému ví. „Nedostatek lékařů trápí celou republiku. V krajských nemocnicích je situace stabilizovaná. O problémech bohumínské městské nemocnice víme a pacienti budou přeloženi do našich zařízení. Navíc se připravuje koncepce, jak předejít případnému nedostatku personálu,“ uvedla mluvčí kraje Petra Špornová.

Začátkem letošního roku museli v Bohumíně kvůli nedostatku lékařů uzavřít chirurgii. „Dodnes bojujeme s tím, že mnoho lidí netuší, že už máme oddělení otevřeno,“ posteskl si šéf nemocnice Mašík.

Fotogalerie
6 fotografií