Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Hádka Vondry a Dostálové o roztržku se Slováky: Fiala dvakrát spolkl ropuchu, proč by měl potřetí?

Autor: simao - 
31. března 2024
14:07

Jednička kandidátky Spolu pro eurovolby Alexandr Vondra (ODS) a jednička kandidátky ANO Klára Dostálová se střetli v nedělní Partii na CNN Prima News. Řeč byla mj. o sporech Fialovy vlády s kabinetem Robeta Fica. Vondra míní, že přerušení mezivládních konzultací není na věky a premiér Petr Fiala (ODS) dvakrát spolknul ropuchu, tak nebyl důvod, aby se tak stalo i potřetí. Podle Dostálové bylo velkou diplomatickou chybou zabouchnout dveře.

Společné zasedání vlád Petra Fialy (ODS) a Roberta Fica (Směr-SD) se v Česku na jaře neuskuteční. Fialův kabinet mezivládní konzultace odložil na neurčito.

„Realitou je, že pokud jde o náš postoj k ruské agresi, pokud jde o náš postoj k pomoci Ukrajině, tak se tady dneska lišíme. Na jedné straně Česko a Polsko, na druhé straně Maďarsko a Slovensko. A pokud jde třeba i ty zrušené mezivládní konzultace, já si myslím, že to bylo naprosto v pořádku to zrušit. Protože kdyby potřetí za sebou premiéři Fiala a Fico se objevili někde na tiskovce a tam začnou říkat zase každý něco jiného, tak by to spíš ty vztahy mohlo poškodit,“ uvedl v Partii Alexandr Vondra (ODS), podle kterého by to vztahy se Slováky mohlo poškodit ještě více.

Vondra: Proč by měl Fiala spolknout ropuchu potřetí?

„Premiér Fiala udělal maximum. On se setkal s premiérem Ficem dvakrát polední dobou, krátce, to bylo v rozsahu několika měsíců,“ upozornil Vondra. „Já jsem mluvil s Fialou, s premiérem a vím, co tam Fico říkal. A premiér Fiala dvakrát spolkl ropuchu, ale proč by jí měl polykat ještě potřetí v krátké době,“ podotkl Vondra.

Fico podle něj často „papouškuje putinovskou propagandu“. „Je to relativizace viny, je to nesolidarita s tím západním úsilím, ale takové to řečnění o míru? Mír chceme všichni, ale nemůže to být pozvánka k ukrajinské kapitulaci a k tomu, aby Putin pak pokračoval dál,“ uvedl Vondra. 

Chybí i jistota, že Fico nepošle do Kremlu nějaké vzkazy, které bychom si přáli, aby tam nedoputovaly, doplnil později.

Video  Fico vzkázal Fialovi: Máte zájem podporovat válku na Ukrajině! Česká vláda je na Slovensku vítaná kdykoliv  - Facebook - Robert Fico
Video se připravuje ...

Dostálová: Byla to velká diplomatická chyba

„Já samozřejmě s postupem české vlády nesouhlasím, já si myslím, že to byla chyba. Velká diplomatická chyba. Že právě proto, že máme tak nadstandardní vztahy se Slovenskem, tak prostě česká vláda toho má využít klidně dvakrát, třikrát a snažit se ty svoje partnery s tak nadstandardními vztahy přesvědčit třeba k jiné rétorice,“ uvedla v Partii exministryně Dostálová.

„Slovensko je stejně jako ČR součástí NATO a součástí EU. Oni také podporují Ukrajinu, oni natvrdo řekli, že Rusko je agresor, Ukrajina má právo se bránit, to zaznělo mockrát ze strany slovenské vlády. Stejně tak Slovensko teď posílá Ukrajině energii, protože samozřejmě mají s tím problémy. Jsou pro humanitární pomoc, nejsou pro tu přímou vojenskou pomoc. A tady se lišíme, tady přece nejde o to, že Slovensko řeklo: Jsme na straně Ruska a Ukrajina nás nezajímá. To je úplně faul. Nic takového slovenská vláda nikdy neřekla. Řekla, že Ukrajině je potřeba pomoct, vždycky v Evropě hlasuje za pomoc Ukrajině a jestli jsme tady začali takto nálepkovat naše nejbližší sousedy, naše nadstandardní přátele, tak vy přece moc dobře víte, že celá Evropa také není jenom pro tu vojenskou pomoc,“ obrátila se Dostálová na Vondru.

Podle ní je ochladnutí vztahů škoda a je třeba hledat v rámci V4 partnery.  Že Rusko není agresor však na rovinu tvrdí Ficův koaliční partner Andrej Danko (SNS).

„Mají tam výroky, se kterými my máme také problém,“ přešla to Dostálová s tím, že o to více měla česká vláda „apelovat na změnu slovníku, vyjasňovat si to“. „Klidně i potřetí, protože ty slovenské vztahy nám za to stojí,“ zopakovala Dostálová a za absurdní považuje, že slovenská vláda má společná mezivládní jednání s ukrajinskou, ale s českou ne. „Možná bych měla jiný názor, kdyby nešlo o Slovensko, ale ten institut společných vlád slouží zejména k tomu, že si opravdu můžeme říct více, než na běžné diplomatické úrovni s jinými státy,“ pokračovala Dostálová.

Nikdo neruší vztahy se Slovenskem či V4, reaguje Vondra

„Nikdo tady neruší vztahy se Slovenskem, nikdo tady neruší ani vztahy v rámci Visegrádské čtyřky, já jsem byl u jejího zakládání a kdyby ji někdo chtěl zrušit, a nebo opustit, tak já budu první, kdo bude proti. My jsme tady ve středoevropské regionu a musíme ten dialog vést, o tom není pochyb,“ kontroval Vondra.

„K diplomatické práci patří občas i spolknout ropuchu, občas i mluvit s těmi, kde se nedohodnu, protože ten dialog má být, stejně tak ve vztahu se Slovenskem se řada ministrů setkává a bude setkávat,“ uvedl na Primě Vondra. Ve věcech, které jsou v našem životním zájmu, je zcela na místě dát najevo i takové gesto, jaké udělala Fialova vláda, podotkl.

Předešlo se i tomu, aby to „vybuchlo“ na nějaké společné tiskové konferenci, je přesvědčen Vondra. „To odložení, to není na věky zrušení, to odložení strategických konzultací se slovenskou vládou bylo zcela na místě,“ dodal bývalý ministr zahraničí i obrany.

„Kdy jindy jednat, než v těžké době, ne v lepších dobách (...) Vždyť i ti ministři slovenští také mohou mít různé názory, ani jsme si je demokraticky nevyslechli, my jsme zabouchli dveře. Já to považuji za špatné,“ reagovala Dostálová, podle které je třeba udržet i vztahy v rámci V4.

Petr Pavel: Fico se nenechá opít rohlíkem

O výrocích slovenského premiéra Roberta Fica promluvil v druhé půlce března v pořadu Hráči na Blesk.cz i český prezident Petr Pavel. „Na jednu stranu je to asi snaha oslovit velkou část slovenské populace, slovenských voličů, kteří sice mají obavy z války na Ukrajině, ale postupem nejenom domácí, ale i zahraniční propagandy věří spíše tomu, že v této válce zvítězí Rusko a možná by v tom viděli i jistý příslib návratu k nějaké formě stability,“ míní Pavel.

 „Já si myslím, že je to politický pragmatismus, Robert Fico je zkušený politik, který asi se nenechá úplně opít rohlíkem, ví, s kým má tu čest ve vztahu k Rusku a asi si nedělá příliš velké iluze o nějaké snaze nastavit mírové a rovnoprávné soužití v Evropě, ale zároveň je realistou v tom, že ví, že Rusko je a bude i nadále alespoň vojenskou velmocí, která má množství jaderných zbraní, že si může řadu věcí vynutit silou a zřejmě očekává, že dříve nebo později dojde k nějakým jednáním s Ruskem o poválečném uspořádání. A možná má i jistou naději v to, že země, které se budou teď chovat k Rusku vstřícněji, tak budou mít možná privilegovanější podmínky při vyjednávání poválečných vztahů, než ty ostatní,“ míní Pavel.

„Ve slovenských médiích a konkrétně od Roberta Fica jsme slyšeli i to, že by mohly být opět levnější energie, takže například v tomto ohledu. Rusko se chovalo vždycky pragmaticky, prezident Putin považuje například energie za zbraň, tak proč by nemohl v poválečném uspořádání diferencovat mezi zeměmi ty, které se chovaly tzv. rozumně, tak mohou dostat jiné cenové tarify, než ty, které se chovaly ve vztahu k Rusku nepřátelsky,“ podotkl.

Video  Prezident Pavel v Hráčích: Co rozhodne o případné jeho druhé kandidatuře? A u koho by uvažoval o amnestii?  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

mazden ( 2. dubna 2024 07:17 )

👍 👍 👍 👍

pindal ( 1. dubna 2024 21:47 )

Napiš to ještě jednou,mě to fakt zajímá.

pindal ( 1. dubna 2024 21:36 )

A to je stále ten Vondra,který jel po revoluci dát medaili,za náš národ lidem,kteří podřízli nevin­ného,­bezbran­ného člověka,jenom kvůli tomu,že pracoval pro socialismus?A stále krdá,a stále krdá?Neuvěřitelné. 😨

Uživatel_5489754 ( 1. dubna 2024 16:28 )

Přesně, kdyby to byla pravda, seděl by za katrem. Ale nesedí, tak to pravda zjevně není.

9876543 ( 1. dubna 2024 13:26 )

Ukaž si to sám,..číst ještě umíš ferdo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa