Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Pavel po jednání o penzích: Věk odchodu do důchodu se musí prodlužovat

Autor: ČTK, ahe - 
28. března 2024
14:04

Zástupci koalice i opozice se dnes s prezidentem Petrem Pavlem shodli, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnu prodlužovat. Debata se dále povede nad způsobem výpočtu. Pavel to oznámil po dnešním jednání s vicepremiérem a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a zástupci ANO Alenou Schillerovou, Karlem Havlíčkem a Alešem Juchelkou na Pražském hradě.

  • Věk odchodu do důchodu se v budoucnu bude muset prodlužovat, řekl po schůzce prezident Petr Pavel.
  • Ministr Jurečka (KDU-ČSL) je otevřený debatě o mechanismu, kterým by se určovala hranice věku pro odchod do důchodu, řekl po jednání s Pavlem a ANO.
  • Debaty se zástupci koalice a opozice budou pokračovat. Termín je navržen na 22. dubna. 
  • ANO navrhuje do reformy penzí přidat nový fond pro spoření na stáří se státní garancí, takzvaný druhý pilíř. Podle Jurečky je prostor hledat řešení.

Pavel chce v podobných debatách o důchodové reformě s vládou i opozicí pokračovat, další jednání se uskuteční v pondělí 22. dubna. Hovořit budou například o předčasných odchodech do důchodu u náročných profesí, všechny strany si podle Pavla vzájemně dodají podklady. Vláda podle Jurečky do této schůzky neprojedná návrh důchodové reformy, další postup bude záviset na výsledku.

Pavel se stejně jako opozice domnívá, že je potřeba se dívat na problematiku důchodové reformy komplexněji. Návrh ministerstva práce pokrývá její část, míní. Po dnešním premiérovém jednání v tomto formátu prezident uvedl, že jej nepovažuje jen za odškrtnutou položku v programu, ale vidí velký posun ve vůli dospět ke společnému stanovisku.

Jurečka řekl, že je otevřený debatě o mechanismu, kterým by se určovala hranice věku pro odchod do důchodu. „Jestli to má být dlouhodobý mechanismus, který nebude už mít nějakou možnost revize ze strany budoucích vlád, je k debatě,“ poznamenal. Ocenil, že shoda byla na tom, že je důchodová reforma nutná.

Co se týče dřívějšího odchodu do důchodu u náročných pracovních pozic, ministerstvo práce se společně s ministerstvem zdravotnictví podle Jurečky snažilo k věci přistoupit na základě dat z posledních deseti let. „Je to pohled na jednotlivé konkrétní pozice, nikoli obecné profese,“ konstatoval.

Pro hnutí ANO je zcela zásadní vytvoření druhého, motivačního důchodového pilíře spojeného s investicemi, řekl jeho první místopředseda Havlíček. Nabízí se podle něj ho spojit s investicemi do jaderné energetiky, dopravní infrastruktury nebo bydlení. Pro občany by takový pilíř byl zárukou, že o své peníze nepřijdou, současně by nastal přiměřený efekt zhodnocení úspor a stát by získal zdroje na budování infrastruktury, míní. Podle Jurečky je druhý pilíř věcí k debatě, je prostor o něm jednat ještě v tomto volebním období.

Hnutí ANO podle šéfky klubu Schillerové potřebuje materiál, který pravidelně v pětiletém intervalu schvaluje vláda, aby mohlo na základě čísel jednat o věku odchodu do důchodu. „Bavili jsme se o způsobu, jakým to nastavit. Zda nastavit strop, což by byla spíš pro nás cesta, zda zachovat pětiletý interval, nebo tam nechat automatiku, kterou navrhuje ministr práce,“ řekla.

Jurečka by měl na příštím setkání předložit i svoji představu harmonogramu legislativního procesu. Pavel počítá s tím, že jednání bude na stejném půdorysu jako dnes. K případnému pozvání zástupců druhého opozičního hnutí SPD prezident uvedl, že nikoho nediskvalifikuje, záleží ale na tom, s jakou aktivitou a iniciativou k věci SPD přistoupí.

Vládní koalice počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, s nižším výpočtem nových penzí, se zavedením minimálního důchodu ve výši 20 procent průměrné mzdy či s dřívějším důchodem za práci v rizikovém prostředí. Opozice část záměrů i podobu opatření dříve kritizovala a odmítala, a to hlavně zvyšování věku či nižší nové penze.

 

Video  Pavel: Důchodovou novelu podepíšu, ale musí ji přezkoumat soud.  - Blesk
Video se připravuje ...

 

 

pindal ( 30. března 2024 21:18 )

Chybí nám ta vaše prolhaná nute­la.Ar­gumen­ty,ar­gumen­ty,jste na ho.no.To by ještě šlo,ale vy škodíte.Styďte se. 😨

pindal ( 30. března 2024 21:05 )

Teoreticky by to tak mělo fungovat.Proč se ale máme zastavit na tomto srabu omezovat důchodce,na to se ptejte.Místo aby jste se zajímali o to,kdo vás odírá,zajímáte se o to jak to,že důchodci ještě žijí.A tleskáte tomu. 😨

pindal ( 30. března 2024 19:10 )

Nějak tak to bude. 😨

pindal ( 30. března 2024 12:03 )

Byla hloupost dělat krok zpátky,kapitalismus už lidem nevyhovuje,ne že by jsme na něj neměli,ale už jsme byli dál.

Uživatel_5710975 ( 29. března 2024 21:40 )

Reagoval špatně,nebo tomu neporozuměl,neboť dle slov paní Schillerově na ČT 24 - se neshodli .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa