Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hádka o rozpočet a důchody: Jako bych slyšela pohlavára ÚV KSČ, vmetla Stanjurovi Schillerová

Autor: amb - 
10. března 2024
12:50

V Partii Terezie Tománkové se dnes na CNN Prima News utkali ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a jeho předchůdkyně Alena Schillerová (ANO). Probrali poslední protest zemědělců, ale i rozpočet nebo důchodovou reformu. „Naším balíčkem jsme pravděpodobně naštvali úplně všechny," přiznal Stanjura. Podle Schillerové už premiér Petr Fiala (ODS) není zdvořilý, ale mluví "skoro až agresivně". 

V první polovině debaty Stanjura a Schillerová debatovali o protestech zemědělců. „Druhá strana si musí vybrat, jestli chce vozit hnůj před Úřad vlády, nebo seriózně vyjednávat. My jsme samozřejmě pro variantu dvě, ale vždycky říkám, musíte si vybrat, buď se mnou jednáte, nebo si vezmete klacek do ruky, ať tlučete mě po hlavě. Oboji dohromady úplně efektivní není,“ uvedl Stanjura. Premiér Fiala je podle něj mimořádně zdvořilý. 

„Já samozřejmě neschvaluji hnůj před úřadem vlády, to nebudu nikdy nabádat k takovýmto činům, ale zoufalí lidé dělají zoufalé činy,“ míní Schillerová. „Ale to, co řekl pan premiér, promiňte, já si teda myslím, že pan premiér už dávno není zdvořilý, že pan premiér už dávno mluví velmi, řekla bych, skoro až agresivně,“ sdělila. Fiala čtvrteční protest zemědělců označil za „přehlídku krásných nových strojů“. 

Došlo i na ostřejší slova. Stanjura například osočil Schillerovou, že se snaží debatu moderovat. „Já bych prosil, abyste neorganizovala Asociaci soukromého zemědělství, já vím, že vás malí farmáři nezajímají. Těch je nejvíc,“ uvedl ministr. „Já si připadám, jak kdybych tady opravdu slyšela, když jsem slyšela vašeho pana premiéra mluvit, toho vysokého pohlavára ÚV KSČ, jak tenkrát běhala ta nahrávka,“ sdělila Schillerová. „Nechte si ty urážky,“ osočil se Stanjura. Exministryně odvětila, že on předtím urazil ji, když řekl, že organizuje protesty.

Ve druhé části debaty politici promluvili mimo jiné o inflaci nebo rozpočtu. Pokud se potvrdí předpoklady, podle Stanjury bude reálná mzda růst  letos tempem 3–4 %. Podle Schillerové však Česko kvůli propadu reálných mezd dosáhne úrovně roku 2019 až za dva roky. 

„Naším balíčkem jsme pravděpodobně naštvali úplně všechny, protože jsme chtěli ty dopady rozložit na jednotlivé sociální, profesní, věkové skupiny, ale současně jsme hledali takové nástroje, aby nedopadly na některou z těchto skupin příliš. A já myslím, že počkáme na konec letošního roku. Ty dopady nebudou tak dramatické, jak líčí opozice nebo odbory,“ řekl Stanjura s odkazem na konsolidační balíček, který už platí. „Budu to sledovat pečlivě, každý měsíc to komentuju,“ slíbila Schillerová s tím, že dopady se ještě projeví. 

Podle Stanjury se po dvou měsících nedělají dělat žádné unáhlené závěry. „Uvidíme, jaká bude zaměstnanost, taky jsme slyšeli, jak budou hromadné krachy, hromadné propouštění, žádná z těch prognóz to zatím nepřipouští a koneckonců vidíme pozitivní vliv, a to v hodnocení ratingových agentur, které prostě zlepšily hodnocení České republiky,“ sdělil. „Ratingové agentury, je to dobře, já jsem za to ráda, vrací hodnocení tam, kde bylo před příchodem vlády Petra Fialy,“ odvětila mimo jiné Schillerová. 

Politici se dotkli i tématu důchodové reformy. Podle Stanjury je samozřejmě lepší, kdyby podpora směn byla širší než ve vládní koalici. „Na tom není nic překvapivého, ale musí chtít obě dvě strany. V této chvíli se omlouvám, není jeden koncept vlády a vedle toho druhý koncept opozice,“ sdělil Stanjura.

Podle Schillerové ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) přišel jen s parametrickými změnami a důchodovou reformu v tomto volebním období těžko někdo udělá. Zopakovala, že od koalice nedostali potřebná data.

„My skutečně nemáme za sebou to tisícihlavé ministerstvo a musíte, když se chcete bavit o prodloužení odchodu věku do důchodu v důsledku doby dožití, tak se musíte bavit nad těmi daty,“ uvedla. Opozice však podle ní nevyhrožuje tím, že by zrušili všechno. Navzdory tomu, že vláda se podle ní tváří, že změny prosadí silově stejně jako novely zákona o důchodovém pojištění. 

Video  Ministr zemědělství Výborný: Složení fůry hnoje před Úřadem vlády? Porušení příslibu  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

ELLA Průšová ( 12. března 2024 17:01 )

Vezměte si své léky a hoďte se do klidu! Šílený jste vy! 😨

dana lattova ( 11. března 2024 07:02 )

Anooo vidite, takto se dělá v čecháčkově kariéra. Žádné dlouhé studie, odbornost, zkušenost v oboru...Tady se jde přímo z pole do první linie, rozhodovat o osudu národa. A takoví lidovi všeumělové jsou tam jeden vedle druhého. Tak se dobře držte, jedeme rychle z kopce. 🙏👎

F.Prohazka ( 10. března 2024 21:14 )

Když si má druhá strana vybrat, tak jedině ten hnůj. Aby pětihnůj pochopil že smrdí, a škodí naši zemi. Demokracie je proces, a pokuď je tady 40% strana s podporou voličstva a v přepočtu na mandáty má skoro celých sto poslanců. Je v demokracii pravidlo že ostatní ustoupí- jde li o čestné a demokratické strany.
Všechny kecy okolo jdou nedůstojné, vůle lidu.

stoura ( 10. března 2024 18:03 )

👍 👍 👍 👍 👍

Uživatel_5634767 ( 10. března 2024 17:55 )

Strašně moc fandíme p.Šilerové!!! Je nebojácná a bojuje za lepší život v Česku, je na straně nemajetných s nízkým českým platem a důchodem.Ne jako Pekarová co odbyla lidi ať si upletou svetr když je jim drahá elektřina. P.Šilerová by měla být po Fialovi, hůře už být nemůže než co dokázal on.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa