Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fiala v Blesku: Zvýšit některé daně bylo nutné! Odsoudil vulgarity při stávce, Pavlovi ustoupil s projevem

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
5. prosince 2023
16:33
Autor: simao, amb, ČTK - 
1. prosince 2023
05:00

Fialova vláda čelí v poslední době opět ostré kritice - tentokrát v souvislosti se stávkou ve školách a protesty odborářů, ale také se zdražováním energií v příštím roce či zvyšováním daní. Petr Fiala (59, ODS) byl hostem Blesku v náhradním termínu pořadu Ptám se, pane premiére a reagoval nejen na dotazy moderátora Jaroslava Šimáčka (38), ale i dotazy čtenářů Blesku. Prozradil i to, že vánoční projev přednese tentokrát 26. prosince. Podívejte se na celý záznam pořadu Ptám se, pane premiére!

  • Petr Fiala (ODS) komentoval pro Blesk průběh stávky a protestu odborářů z 27. listopadu. Postěžoval si na urážky a vulgarity, které zazněly na Malostranském náměstí.
  • „Já jsem byl mezi lidmi a byl jsem na dlouho připravované cestě po Vysočině,“ bránil se Fiala, který navštívil mj. kravín na farmě, kde pracuje bratr vicepremiéra Mariana Jurečky (KDU-ČSL).
  • Ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) si Fiala váží jako politika i lidsky. Kvitoval dohodu s lékaři ohledně jejich odměn a přesčasů.
  • Některé daně zvyšujeme, připustil Fiala. „Většinu těch slibů plníme, ano, u některých daní jsme sáhli ke zvýšení... Já z toho žádnou radost nemám, ale věřte mi, bylo to nutné,“ uvedl.
  • U zvyšování cen energií Fiala zmínil, že očekává řešení pro firmy ohrožené růstem cen energií do konce roku.
  • Na 26. prosinec Fiala plánuje letos vánoční projev, vystoupí k národu v termínu, který pro sebe v minulých letech vyhradil exprezident Miloš Zeman. Fiala ustoupil prezidentu Pavlovi, který se vrací k tradici novoročních projevů.

I tentokrát došlo na řadu dotazů čtenářů Blesku. Čtenář, který se podepsal jako Radko Zatloukal, se Petra Fialy (ODS) ptal: „Pane premiére, vy se nestydíte, co jste odpovídal na otázku ohledně zvyšování daní? Připomenu Vám to: Nebudeme zvyšovat daně. Tečka. Jaká je skutečnost? Daně navyšujete, takže jste lidem lhal. Jste si toho vědom?“

Fiala: Nemám radost, že některé daně zvyšujeme

Fiala připustil, že i když šlo především o to, nezvýšit celkovou daňovou zátěž, některé dílčí daně vláda zvýšila. „Já nemám radost z toho, že upravujeme daně a některé zvyšujeme, třeba daň z nemovitosti. Kdybych žil v ideálním světě, tak bych daně nezvyšoval, naopak bych je držel co nejmenší,“ reagoval Fiala.

„Celkově my proti nástupu do vlády my vlastně daňové zatížení nezvyšujeme, ale opravdu saháme do struktury daní. Na jedné straně zvyšujeme daň z nemovitosti, která je opravdu v mezinárodním srovnání extrémně nízká - vůbec daň z majetku obecně u nás je jedna z nejnižších v zemích OECD - ale současně plníme náš dlouhodobý volební slib nebo programový cíl, že zjednodušujeme daňový systém,“ uvedl Fiala a poukázal na rušení 22 daňových výjimek.

„Většinu těch slibů plníme, ano, u některých daní jsme sáhli ke zvýšení... Já z toho žádnou radost nemám, ale věřte mi, bylo to nutné,“ přesvědčoval Fiala.

U cen energií hledá řešení

Řeč byla opět i o zdražování energií. Fiala věří, že do konce roku najde řešení pro firmy, které by příští rok mohl ohrozit nárůst cen.

„Jednáme se Svazem průmyslu a Hospodářskou komorou, abychom našli správné řešení a těmto firmám ne plošně, ale cíleně nějak pomohli,“ ujišťoval Fiala. „Jednání probíhají a myslím, že do konce roku řešení bude nalezeno,“ doplnil premiér.

Co se týče domácností, pokles tržní složky ceny energií v řadě případů vyrovná nárůst ceny regulované, míní Fiala. „Drtivá většina domácností nebude platit ani po navýšení více, než jsou letošní stropy,“ řekl. Výrazněji podle něj cena vzroste těm, kteří měli zafixované ceny energií před krizí a dosud nepocítili na svých cenách obecné zdražování. Týkat by se to mohlo až 15 procent domácností, uvedl Fiala.

Fiala: Já mezi lidmi byl!

Čtenář Petr Šedivý se prostřednictvím formuláře na Blesk.cz Fialy ptal: „Pane premiére, proč jste nešel mezi lidi, kteří stávkovali? Opravdu není snadné vyjít s minimální mzdou nebo s 15tisícovým důchodem.“

Narážel tím na situaci, kdy Fiala 27. listopadu chyběl během demonstrace odborářů a stávky ve školách v Praze. Naopak vyrazil do kravína - na farmu, kde pracuje i Lukáš Jurečka, bratr vicepremiéra Mariana Jurečky (KDU-ČSL).

„Já jsem byl mezi lidmi a byl jsem na dlouho připravované cestě po Vysočině. Myslím, že by byla velká škoda a velká chyba nejít mezi ty, kteří mě čekali - kvůli tomu, že ten den se pořádala nějaká akce... Byla samozřejmě stávka, protestní akce po celé republice, ale že se pořádala nějaká akce na Malostranském náměstí. Já jsem v den, kdy se protestovalo ve školách, byl ve škole. Mluvil jsem se studenty a učiteli na Vysočině a to si myslím, že je správné. Pak jsem byl diskutovat se zemědělci (...) Já jsem byl mezi lidmi, mně ta kritika připadá jako úsměvná, to je taková ta kritika za každou cenu,“ reagoval.§

„A co bych dělal na Malostranském náměstí? Vždyť jste to viděli, viděli to všichni, viděla to celá země. To byla jako snaha o dialog, o diskuzi, o vyjádření protestu kultivovanou formou? Vždyť tam byly urážky - a nejenom urážky osobní a urážky vlády, přes to bych se přenesl - ale vulgarity, které nepatří do veřejného prostoru. A já bych tomu měl dodávat legitimitu? Tak to tedy v žádném případě. S takovýmto typem politiky a s takovýmto typem veřejného jednání já nechci mít společného. Ať se chytí za nos ti, kteří tímto způsobem snížili úroveň a hodnotu těch protestů,“ pokračoval Fiala.

„To není žádná farma, která patří panu Jurečkovi,“ dodal Fiala s tím, že Lukáš Jurečka tam dělá jednoho z vedoucích a sám Fiala se to podle svých slov dozvěděl až na poslední chvíli. 

Na minimální mzdě se neshodli

Fiala v pořadu Blesku rovněž promluvil o úterním jednání tripartity, které stihl po návratu ze státní návštěvy v Rakousku. Řešila se na něm minimální mzda, na které se podle něj zaměstnavatelé a zaměstnanci nedokážou domluvit. 

Letos je minimální mzda 17300 Kč, zaměstnavatelé chtějí přidat maximálně tisícovku, ministr Jurečka razí pro příští rok variantu 18900 Kč a odbory žádají 19500 Kč.

„Když se podíváme do zahraničí (...) tak tam to, jak vypadá minimální mzda, bývá výsledkem debaty mezi podnikateli, zaměstnanci a odbory, aniž do toho zasahuje vláda. A proč je takový model dobrý? No ten model je dobrý pro to, že jednak se domluví a je tam všeobecná shoda, ale je dobrý také proto, že ta minimální mzda je stanovena v takové výši, na kterou ti zaměstnavatelé mají a jsou na to schopni vydělat. U nás bohužel to musí rozhodovat vláda. Já se té odpovědnosti nezříkám, jenom říkám bohužel, protože odbory se nedokáží domluvit se zaměstnavateli,“ poznamenal premiér.

„Kdybychom měli seriózního partnera, a toho nyní v odborech nemáme, tak jsme se možná posunuli dál,“ postěžoval si Fiala ve studiu Blesku.

Ministra Válka si váží

Moderátor se ale ptal i na situaci v nemocnicích kolem odměn pro lékaře. „V politice jste občas vystaven nespravedlivému hodnocení, jednal jsem v souladu s Vlastimilem Válkem, kterého si hodně vážím nejen jako politika, ale i lidsky a neudělal bych nic, co by ho mělo jakkoliv oslabit,“ řekl už Fiala o nedávném jednání s lékaři, za které ho kritizoval například Miroslav Kalousek (TOP 09) jako za podraz na Válka.

Fiala má dohodu s lékaři, kteří hrozí výpověďmi přesčasů, za rozumný kompromis. Ocenil, že Válek připravil řešení jejich požadavků s nemocnicemi a pojišťovnami i předchozí vyjednávání ministra. Skutečnost, že se do vyjednávání vložil minulý čtvrtek osobně, vysvětlil tím, že v nich hrozil pat těsně před termínem, kdy protest měl začít.

Válek podle něj vedl jednání velmi rozumně a vstřícně, přičemž nešlo pouze o peníze, ale o celý komplex požadavků mladých lékařů na jejich vzdělávání a dohled nad postupem v získávání atestací. Premiér uvedl, že Válka si váží jako lékaře a odborníka, který čelí dlouho neřešeným problémům ve zdravotnictví a který se snaží o změnu, což není lehké.

Problémem podle premiéra nebyl ministr, ale hrozba výpovědí přesčasů v nemocnicích. Ocenil, že dohoda je od pondělí na stole. Pokud ji někdo odmítne, odmítne velmi, velmi rozumný kompromis, konstatoval.

Válek v pondělí prezentoval souhlas České lékařské komory i zdravotnických odborů s růstem výdělků lékařů o 5000 až 15 000 korun měsíčně podle stupně vzdělání a u ostatních zaměstnanců nemocnic včetně nezdravotnických o pět procent.

Nemocný Fiala nemohl mluvit

Původně měl premiér Fiala vystoupit v dalším dílu pořadu Blesku „Ptám se, pane premiére“ 15. listopadu ještě před oslavami státního svátku 17. listopadu na Národní třídě. A to poté, co se vrátil ze zahraniční cesty v Africe. Předseda vlády však onemocněl a rušil svůj program, včetně setkání nejvyšších ústavních činitelů na Hradě, jednání Sněmovny, piety na Národní třídě... a také rozhovoru pro Blesk.

„Nemohl jsem mluvit, měl jsem antibiotika,“ přiznal Fiala nyní v Blesku. „Já jsem dostal něco mezi virózou a bakteriální nemocí, nejsem lékař, nechci do toho zasahovat, která jednak mi bránila chodit mezi lidi, protože bych roznášel nemoc, a to člověk nemůže, tak to mi lékaři striktně zakázali, ale druhá věc byla, že já jsem nemohl mluvit, já jsem měl hodně zasažený krk, bral jsem antibiotika a nebyl jsem schopen srozumitelně komunikovat, protože to prostě nešlo, takže jsem se musel omluvit na několik dní z pracovních povinností, což mě velice mrzelo i z toho důvodu, že jsem se vrátil z Afriky a potřeboval jsem u některých věcí být,“ prozradil Fiala.

„Proto se musela odložit i ta schůzka nejvyšších ústavních činitelů. A zase nakazit tři další nejvyšší ústavní činitele, to by bylo nezodpovědné a to by bylo špatné,“ dodal Fiala. ke schůzce na Hradě dojde již tento čtvrtek 7. prosince.

Projev 26. prosince

Fialu čeká letos 26. prosince vánoční projev. „Já jsem dvakrát na přelomu roku hovořil k lidem, myslím si, že je to správné to udělat, nicméně já jsem se obracel k občanům na Nový rok, protože pan prezident Zeman mluvil k národu na svatého Štěpána 26. prosince. Pan prezident Pavel se chce vrátit k tradici novoročních projevů prezidentských a pan prezident má přednost, takže já rád ustoupím a obrátím se k lidem 26. prosince se svým projevem,“ prozradil Fiala.

Video  Fiala pro Blesk o videu s Nutellou: Nepovedlo se... A ani ji sám nejím  - Blesk - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

roxin ( 6. prosince 2023 08:56 )

fialovej rád ustoupil s projevem protože s projevy jsou na stejno-koktalové oba, když čtou ani jeden nevědí co čtou kam se hrabou na Zemana ten strčí do kapsy všechny i teď!!! Jen se divím jak mohl být na VŠ upocenej profesor, vždyť ti studenti museli být CHYTŘEJŠÍ NEŽ ON A UČIT JEHO! 👍

Květoslav Matura ( 6. prosince 2023 05:06 )

Pane prezidente, ... když se vám nelíbí zvyšování daní, tak ty zákony nepodepisujte. To dělá jen oportunista. Příjmy byly v POHOdě, bylo a je potřeba kroti výdaje. A konkrétně i v kanceláři prezidenta. Tam jsete se pěkně rizšopli namísto úspor 👎 👎

Kopyto ( 6. prosince 2023 04:21 )

Proč teda sliboval, že žádné daně zvedat nebude, proč do politiky a potažmo do tak vysoké funkce vůbec lezl, když umí jen vysílat signály, potit se a blbě žvanit. Kdysi už pan Pávek řekl i hovado je chytřejší

beda88 ( 6. prosince 2023 00:12 )

nuuuuu, popravdě bych asi zkousnul, že doba stojí za pikaču, že se musí "šetřit", ale co nezkousnu, že ti, kteří furt melou, že se musí šetřit, vysílají signály, si přidají napřed na platech. tak důchodce se musí uskrovnit na 15 000 a oni si musí přidat na 115 000kč? tak to je fakt šetření. to je oč tu běží. 👎. koš dějin, tam oni patří. ve starém Římě funkce senátora byl čestná a BEZPLATNÁ. máme politiků, jako by nás bylo 50 000 000. PROČ?

UFO1 ( 5. prosince 2023 21:56 )

Vyvolává víc antipatii než AB, až odpor

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa