Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel: NATO dělá opak toho, co Putin čekal! Nevyšel mu ani kalkul o vadnoucí podpoře Ukrajiny

Aktualizováno -
12. července 2023
16:18
Autor: ČTK - 
12. července 2023
09:17

Prezident Petr Pavel je s výsledky dvoudenního summitu NATO v litevském Vilniusu spokojen, naplnil jeho očekávání. Ukázalo se podle něj, že i když může aliance někomu připadat těžkopádná, umí v případě potřeby přijímat rozhodnutí rychle a efektivně. Lídři členských zemí NATO se ve Vilniusu mimo jiné dohodli, že Ukrajině zkrátí cestu ke vstupu do aliance odstraněním tzv. Akčního plánu členství.

„Tento summit ukázal, že aliance je tím lepší, pod čím větším tlakem je. Vzhledem k tomu, že jsme v situaci, kdy Ukrajina už více než 500 dní čelí brutální válce a měla od tohoto summitu velká očekávání, tak i tlak na účastníky summitu byl poměrně velký,“ řekl Pavel.

NATO podle něj dělá přesný opak toho, co očekával ruský prezident Vladimir Putin. „Aliance dělá přesně opak toho, co očekával prezident Putin a sice, že nebude schopná společně reagovat, že nebude schopná se rozhodnout, že nebude schopná se shodnout na základních věcech. Stal se pravý opak,“ upozornil Pavel.

Český prezident zdůraznil, že aliance shodla na všech bodech, které si pro summit stanovila. A to jak na posílení východního křídla NATO či na schválení konkrétních plánů.

„Zároveň se také podařilo ujistit Ukrajinu v očekávání, že v tom nezůstane sama. Že jí budou ostatní státy pomáhat, a to velice výrazně. To, na čem se tady ostatní státy shodly, jsou dlouhodobé záruky pro Ukrajinu z hlediska materiálního, finančního, ale i bezpečnostního,“ uvedl Pavel.

Putinovi jeho kalkul nevyšel, míní Pavel

„Všechny státy aliance se shodly na tom, že Ukrajina patří do NATO, že ji budou podporovat po nezbytně dlouhou dobu, než Ukrajina sama rozhodne, že došlo k naplnění cílů a bude připravena k zahájení diplomatických jednání. Zaznělo zcela jasně, že čas v tomto ohledu nehraje roli. Takže pokud prezident Putin počítal s tím, že se aliance dříve, či později vyčerpá a její podpora Ukrajině začne vadnout, tak tento kalkul nevyšel,“ vzkázal dál Pavel.

„Mnohokrát zaznělo, že nepadne žádné rozhodnutí o Ukrajině bez Ukrajiny,“ ocenil také Pavel.

Pavel jednal s norským premiérem

Pavel se ráno na okraj summitu NATO sešel s norským premiérem Jonasem Gahrem Störem. Tématem schůzky byla energetická bezpečnost či spolupráce v podpoře Ukrajiny. V příspěvku na sociálních sítích označil Norsko za cenného partnera, který chrání severní křídlo aliance. Odpoledne čekalo Pavla bilaterální jednání s japonským premiérem Fumiem Kišidou.

Ranní jednání ve Vilniusu trvalo asi půl hodiny, přičemž několik minut strávili lídři mezi čtyřma očima. „Norsko je cenný partner na severu, nejen v oblasti ekologie či energetiky, ale také v oblasti ochrany severního křídla NATO,“ uvedl prezident v příspěvku zveřejněném na facebooku a instagramu. Jeho mluvčí Markéta Řeháková dodala, že schůzka se dotkla také podpory Ukrajiny nebo revize vztahů s Čínou.

Norsko je jedním ze zakládajících členů NATO a má také blízký vztah s Evropskou unií díky členství v Evropském hospodářském prostoru. Po loňském vpádu Rusů na Ukrajinu se stalo klíčovým energetickým partnerem EU vzhledem k masivním dodávkám zemního plynu. Kromě toho letos Unie se severskou zemí zahájila nový program spolupráce v klimatické politice.

Pavel: Varování před Čínou

„Je zřejmé, že Čína má jiný soubor hodnot, než mají demokratické země. Má jiné strategické zájmy a s těmi našimi není kompatibilní,“ uvedl Pavel před novináři. Čína svým agresivním chováním dává jasně najevo, že směřuje ke „změně současného platného mezinárodního řádu“, varoval Pavel.

„Chce toho dosáhnout vahou své ekonomiky, financí, ale možná i silou, protože v některých ohledech se nijak netají tím, že je připravena použít sílu k prosazení svých zájmů. A nás to samozřejmě musí zajímat, protože tak, jako má globální dopad válka na Ukrajině, tak by měla globální dopad jakákoliv vojenská aktivita v Tichomořském prostoru, např. v okolí Tchaj-wanu,“ poznamenal Pavel.

je třeba spolupracovat, sdílet informace a navzájem si poskytovat knoh-how, jak Čína vnímá problémy a jak na ně reaguje, apeloval Pavel. „Pokud se necháme rozdělit, tak Čína si nastaví režim tak, jak to bude vyhovovat jí a ne tak, jak to bude vyhovovat ostatním,“ varoval Pavel.

Pavlův program na dvoudenním aliančním summitu zahrnoval několik schůzek a vystoupení na okraj summitu, v úterý se hlava státu mimo jiné setkala s delegací z amerického Senátu. Vlivný senátor z Demokratické strany Dick Durbin mu na twitteru poděkoval za „vedoucí roli v podpoře Ukrajiny“ a za přijímání ukrajinských uprchlíků v Česku.

Video  NATO - jak funguje a pomáhá?  - Videohub
Video se připravuje ...

JaNat ( 13. července 2023 10:27 )

Pavel ví co Putin myslí, co chce dělat, jak na co bude reagovat. To není poprvé co něco tak hloupého splodil. Copak se dá něco jiného očekávat od válečného fanatika?

Th0r_z_h0r ( 13. července 2023 01:29 )

Jak vi co Putin cekal? Ze by byl skutecne krtek? 🤣👍 Rudoch, kterej prisahal, zduraznuju prisahal vernost komousum, dokaze pobavit. A jak svyho pana v Kremlu verne napodobuje 🤣👍 Tvl zlatej Husak 🤣👍

JaNat ( 12. července 2023 20:32 )

Máš pravdu, mělo tam být -nám namlouvají nebo se nám snaží namluvit. Proč? USA musí prodat sklady zbraní, aby mohly vyrábět nové a nebyla u nich nezaměstanost. Co nepůjčí Ukrajině, to se prodá vystrašeným EU zemím.

pindal ( 12. července 2023 20:18 )

Nic si nenamlouvají,vědí dobře že to nedá,ale z nějakého důvodu to dělají.

pindal ( 12. července 2023 20:14 )

Všude slyším,že Rusové jsou nemilosrdní agresoři,kteří chtějí ovládnout Evropu.Myslím,že tomu nikdo nevěří,protože po jejich údajném rozmístění atomových zbraní v Bělorusku,se nikdo nevzrušuje.Kdyby lidé věřili,že jsou nemilosrdní agresoři,tak už jsme všichni posra.í strachy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa