Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pavel odsoudil zničení přehrady: Chování (blízko) válečnému zločinu a civilisté jako cíl

Aktualizováno -
6. června 2023
18:20
Autor: ČTK - 
6. června 2023
12:56

Zničení Kachovské přehrady na Ukrajině je akt chování, který má blízko k válečnému zločinu, protože byl spáchán s jasným vědomím, že poškodí civilisty. Českým novinářům to po dnešním jednání tzv. bukurešťské devítky řekl v Bratislavě prezident Petr Pavel. Vojáky obou bojujících stran podle něj zničení hráze přehrady poškodilo minimálně. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v úvodním proslovu řekl, že zničení přehrady je otřesným činem, který ukazuje brutálnost Ruska a jeho války.

„Už proto je to závažná věc, kterou bychom rozhodně neměli zlehčovat. Způsobí to nejenom velké problémy civilnímu obyvatelstvu, které se muselo evakuovat ze zasažených oblastí, ale také obrovské ztráty na zemědělské produkci, na zásobování pitnou vodou, a to nejenom oblastí sousedících s Dněprem, ale i na celém Krymu,“ řekl Pavel. Do budoucna to podle něj bude znamenat další zátěž při obnově Ukrajiny.

Útok na přehradu podle prezidenta ukazuje, že Rusko se opravdu obává ukrajinské protiofenzívy. „Krok, který udělali, pokud se potvrdí, že to bylo Rusko, a zatím tomu všechno nasvědčuje, tak znamená, že Rusko si opravdu není jisto s úspěšností své obrany v případě ukrajinské protiofenzivy,“ míní prezident, v minulosti profesionální vojenský důstojník. Ruská strana podle něj preventivně celou oblast vyřadila z možného protiútoku, protože z Dněpru se stalo jezero, které se v podstatě nedá překonat.

„Zničení Kachovské přehrady ohrožuje tisíce civilistů a závažně poškozuje životní prostředí,“ uvedl Stoltenberg.

Podle generálního tajemníka rozhodnutí, která budou přijata na červencovém summitu Severoatlantické aliance ve Vilniusu, budou velmi důležitá pro posílení podpory Ukrajiny. Dodal, že několikaletý balík podpory dostane Ukrajinu na úroveň standardů NATO a přiblíží ji k alianci.

„Všichni spojenci se shodují, že dveře NATO jsou otevřené a že uvítáme Ukrajinu jako člena aliance. Rusko nemá právo veta v tomto směru,“ řekl Stoltenberg.

Uvedl také, že každý člen NATO by měl vynakládat na obranu alespoň dvě procenta výkonu své ekonomiky. Vyjádřil přesvědčení, že Švédsko bude brzy plnohodnotným členem aliance. Jeho vstup do NATO zatím neschválily Turecko a Maďarsko.

Hostitelka summitu takzvané bukurešťské devítky (B9), slovenská prezidentka Zuzana Čaputová uvedla, že nejlepším způsobem, jak obnovit mír v Evropě, je poskytování pomoci Ukrajincům. „Všichni chceme obnovit spravedlivý mír. Přibližuje nás k tomu pomoc Ukrajině,“ řekla Čaputová.

Polský prezident Andrzej Duda řekl, že Rusko představuje ohrožení bezpečnosti. „Jako členové východního křídla NATO jsme zasaženi situací na Ukrajině a ruskou agresí,“ uvedl. Dodal, že situaci v regionu komplikuje také rozmístění ruských jaderných zbraní v Bělorusku a kroky režimu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Video  Exploze Kachovské přehrady: V Chersonské oblasti ji vyhodili do vzduchu!  - Twitter
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa