Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel s první dámou inkognito ve Varech: Dva prezidenti u jednoho stolu a český film

Aktualizováno -
5. července 2023
18:45
Autor: ČTK, trm - 
5. července 2023
12:25

Prezident Petr Pavel s manželkou Evou dnes přijeli do Karlových Varů na mezinárodní filmový festival. Cílem návštěvy je poukázat na význam akce, program je ale soukromý, sdělila ČTK Pavlova mluvčí Markéta Řeháková. Prezident s manželkou mimo jiné navštívili projekci filmu mladých českých autorů Bod obnovy, jejich příchod provázel velký zájem médií. Následně se setkal s prezidentem festivalu Jiřím Bartoškou.

„Nejedná se o oficiální návštěvu a mediální pozornost bychom rádi přenechali hercům, režisérům a dalším filmovým tvůrcům,“ doplnila Řeháková.

Účasti prezidentského páru na projekci v hotelu Thermal si návštěvníci festivalu všimli, až když na ni upozornili novináři. Někteří z diváků se při vstupu do zaplněného Malého sálu překvapeně dívali na hlavu státu sedící s manželkou v prostřední řadě.

Prezident chtěl podle svých slov poukázat na přínos akce pro společenskou diskusi i pro Karlovarský kraj. „Formou emocí zachycených na filmovém platně upozorňuje na důležité historické události, společenská témata i problémy dnešní doby,“ napsal prezident na sociální sítě.

Sci-fi film Bod obnovy se zabývá existenciální otázkou, zda si lidstvo zaslouží druhou šanci. Odehrává se v roce 2041, v němž lidstvo dosáhlo bodu, kdy dokáže obelstít smrt. V případě nepřirozeného úmrtí má každý právo být znovu oživen. Stačí si jen vytvořit zálohu osobnosti – bod obnovy. Režisérem filmu je Robert Hloz.

Prezident se pak soukromě setkal s prezidentem festivalu Jiřím Bartoškou. „Na @KVIFF zazněla otázka, jestli mi nevadí, že jsou dnes ve městě dva prezidenti. Naopak. Jsem hrdý, že máme osobnosti jako je Jiří Bartoška, které svým elánem a pracovním nasazením posouvají kupředu nejen českou kulturu, ale i společnost. Celému týmu patří velké poděkování,“ napsal k tomu na twitter.

Na festival letos přijeli také další politici. Premiér Petr Fiala a ministr kultury Martin Baxa (oba ODS) se vedle návštěvy projekcí 2. července zúčastnili jednání představitelů platforem, producentů a ministerstva kultury, kde dohodli, že do připravovaného Státního fondu audiovize budou všechny platformy působící v Česku přispívat dvěma procenty z příjmů. Nově se to bude týkat i zahraničních videoték, jako je například Netflix.

Během svého jednodenního pobytu se premiér Fiala také krátce setkal se skotským hercem, režisérem a producentem Ewanem McGregorem, který na festivalu převzal Cenu prezidenta festivalu a společně se svou dcerou Clarou uvedl jejich společný snímek Druhá šance.

Festival ve Varech dnes pokračuje šestý den. Pořadatelé pro letošní ročník vybírali zhruba z 2000 snímků, což je o 400 více než loni. Festival do 8. července uvede v hlavním programu 31 filmů. K úternímu odpoledni na festivalu zatím vydali 77.725 vstupenek a 7737 festivalových pasů. Je to mírně více než v loňském roce. Počet prodaných vstupenek se podle pořadatelů blíží zájmu před epidemií koronaviru.

Video  Mluvčí MFF KV Donátová o slzách pro Bartošku a nejtěžším momentu. A co natáčení s Deppem?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

jajas ( 8. července 2023 09:44 )

U Petra i Pavla nikdy nevím, co a jak myslí­....­.Kža­dopád­ně to triko mu mohla Pekárka dát jako osobní dárek....ale předat mu ten hadr s celou parádou.....to nevymyslíš!

roxin ( 8. července 2023 08:35 )

Když flanelku dal Babišovi tak jsem to brala že ho chtěl ponížit, ale co měla znamenat flanelka zůze, určitě nebyla vypraná a byla upocená aby když si na něj vzpomene si přičichla. Takové dárky mohou dávat jen lidoví čeští představitelé.

jajas ( 8. července 2023 08:17 )

Flanelku dostala Čaputová od Pavla...teda nevím, jestli ji nedostal i Zelenský.... ale triko od vládní političky s anglickým nápisem je, za mně, trapas. Chápu, že on triček spotřebuje hafo, ale asi to "darované" nosit nebude . Docela by mne zajímalo, co si o tom "daru" myslí.....ale od Pekárky mu to asi nepřišlo divné.....

roxin ( 8. července 2023 08:09 )

Hm a já myslela že nemá čas nebo do čeho se převléct a on má dokonce i flanelku a teď i černé tričko. No kdybych byla pávkem nebo pekařkou bych se urazila že to nenosí a zase kdybych byla zelený urazila bych se že mi dávají oblečení a myslí si že nemám co na sebe.

jajas ( 8. července 2023 07:06 )

......flanelku.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa