Obsah filmu Bod obnovy

V Evropě roku 2041 mají všichni lidé ústavní právo prožít „JEDEN CELÝ ŽIVOT“. Pokud se vám stane nehoda, jste oživeni a můžete pokračovat dál ve svém životě. Stačí si každé dva dny pravidelně vytvářet digitální zálohu své osobnosti - tzv. “BOD OBNOVY”. Ale zaslouží si vůbec lidstvo právo na druhou šanci?

Obsazení filmu Bod obnovy

Herci Postavy
Andrea Mohylová Em Trochinowksa
Matěj Hádek Vyšetřovatel
Václav Neužil ml. Pracovník bezpečnostní služby
Milan Ondřík zatím neoznámeno
Karel Dobrý zatím neoznámeno
Agáta Kryštůfková zatím neoznámeno
Katarzyna Zawadzka zatím neoznámeno
Jan Vlasák zatím neoznámeno
Iveta Dušková zatím neoznámeno
Richard Stanke zatím neoznámeno
Adam Vacula zatím neoznámeno
Jan Jankovský zatím neoznámeno
Lech Dyblik zatím neoznámeno
Lucie Štěpánková zatím neoznámeno
Daniel Rouha zatím neoznámeno
Tereza Richtrová zatím neoznámeno

Andrea Mohylová - Em Trochinowska

Narodila se v roce 1987 v Beskydech, kde vyrůstala ve vesnici Nová Ves u Frýdlantu nad Ostravicí. Moravská rodačka vystudovala ostravskou konzervatoř obor činoherní herectví. Po angažmá v Národním divadle moravskoslezském přijala angažmá v Plzni.

Od roku 2012 ztvárnila mnoho rolí. Zazářila jako Marie v inscenaci režijního dua SKUTR Vojcek. Jako Beatrice se představila divákům v komedii Sluha dvou pánů, fascinovala rolí Purmelende z Ostrelandu v Modrovousovi, lásku Petra Konáše těžce zkoušela v titulní roli Karolíny ve hře Kazimír a Karolína, ve strhujícím příběhu Talentovaný pan Ripley ztvárnila hlavní ženskou postavu Marge, její Helena Gloryová ve vědeckofantastickém dramatu vášnivě bojovala o práva robotů i o svůj život.

Andrea Mohylová miluje svého muže a dceru, celou beskydskou rodinu a hory. Během mateřské dovolené stihla natočit dlouho odkládaný film a pořídit si větší zahradu. (Zdroj: DJKT)

Matěj Hádek - Vyšetřovatel

Narodil se 29. 11. 1975 v Praze, patří mezi nejvýraznější talenty mladší herecké generace. Jeden z nejtalentovanějších a nejobsazovanějších herců střední generace je syn dokumentaristky Jany Hádkové. Vystudoval Pražskou konzervatoř, působil na mimopražských i pražských divadelních scénách.

K jeho nejvýraznějším rolím patří postava Pajdy ze Svobodova televizního dramatu Udělení milosti se zamítá a mladík z party fotbalových výtržníků z komedie Non Plus Ultras. Jeho první velkou filmovou příležitostí byla role Tédy ve filmu Ivana Vojnára Cesta pustým lesem (1997).

Vytvořil řadu zajímavých charakterů na divadle, v televizních filmech (Malovaný děti, Pátek čtrnáctého, Z rodinného alba) a seriálech (Dobrá čtvrť, Náves, Poslední sezona) a samozřejmě i ve filmech. Malou roli si střihnul i v Mazaném Filipovi Václava Marhoula.

Václav Neužil ml. - Pracovník bezpečnostní služby

Narodil se 4. října 1979 v Plzni, vystudoval JAMU v Brně. Tam také hrál v divadle Polárka, Národním divadle Brno, Divadle 7 a půl a HaDivadle. Od roku 2006 je členem Dejvického divadla v Praze. Televizní diváci ho mohli vidět v seriálech Strážce duší a Vyprávěj nebo ve filmech Malá pražská matahára a Maharal.

Zahrál si v celovečerních filmech Duše jako kaviár, Muži v říji, Alois Nebel nebo v životopisném filmu Zátopek, ve kterém hraje hlavní roli. Jeho partnerkou byla Jana Plodková, ženatý je s produkční Lenkou Neužil Stárkovou (sestra herečky Eriky Stárkové), s níž má syna Vincka.

Karel Dobrý

Narodil se 2. května 1969 v Karlových Varech. Vyrůstal v Praze a ve Štětí, vychovávali ho prarodiče, v dětství s nimi čtyři roky (od svých devíti do třinácti let) strávil v Sýrii, kde mimo jiné navštěvoval ruskou školu. Ve čtrnácti letech byl přihlášen do komparsního rejstříku České televize. Studoval herectví na pražské DAMU, ale studia nedokončil. Začínal v Divadle Jiřího Wolkera (dnes Divadlo v Dlouhé).

Na začátku 90. let se stal členem Městských divadel pražských. Spolupracoval s řadou souborů a divadel, v prosinci 2012 začal hostovat v pražském Národním divadle a v letech 2014-2017 byl ve zdejším činoherním souboru ve stálém angažmá. Za ztvárnění hlavní dvojrole v inscenaci Církev ve Studiu Hrdinů byl nominován na Cenu Alfréda Radoka za nejlepší mužský herecký výkon roku 2012. Za roli v inscenaci Den opričníka ve stejném divadle obdržel Cenu Alfréda Radoka za nejlepší mužský herecký výkon roku 2013, Cenu Divadelních novin za herecký výkon sezóny 2012/13 bez ohledu na žánr a byl rovněž nominován na Cenu Thálie 2013 za mimořádný jevištní výkon v oboru činohra.

Natočil výrazné i hlavní role v českých filmech i v televizi. Za roli ve filmu Hastrman obdržel cenu Český lev 2018 za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli a byl rovněž nominován na Cenu české filmové kritiky v kategorii Nejlepší herec. Příležitostně spolupracuje s rozhlasem a dabingem. Mluví několika jazyky, a tak našel uplatnění i u zahraničních produkcí, v jejichž projektech si zahrál řadu velkých i malých rolí. V roce 2000 měl nehodu, při které ztratil malíček na pravé ruce.

Má tři děti – dceru Johanu (ze vztahu s hudebnicí Evou Turnovou) a syny Cyrila a Diviše, jejichž matkou je výtvarnice Tereza Hrzánová. Ve volných chvílích se věnuje například jízdě na koni, psům a značnému počtu domácích zvířat. (Zdroj: K. Dobrý, neoficiální web)

Bod obnovy - podrobné informace o filmu

Píše se rok 2041 a lidstvo dosáhlo bodu, kdy dokáže obelstít smrt. V případě nepřirozeného úmrtí má každý právo být znovu oživen. Stačí si jen nejpozději každých 48 hodin vytvořit zálohu osobnosti – bod obnovy. Existuje ale hnutí, které se snaží tento princip sabotovat.

Agentka Em se postupně zaplétá do případu, který není tak jednoduchý, jak by se na první pohled mohlo zdát, a jehož důsledky zasahují až do nejvyšších pater politických institucí. Strhující příběh, výjimečně vynalézavé vizuální ztvárnění i polemika o tom, zda je technologický pokrok vždy prospěšný, tím vším je unikátní celovečerní debut režiséra Roberta Hloze.

Jak uvádí server Total Film, Bod obnovy slibuje, že bude na české poměry nadstandardní žánrový snímek. Příběh filmu je zasazen do roku 2041, kdy lidstvo používá velmi vyspělé technologie a ústava všem občanům garantuje právo na “jeden celý život”.

Po nepřirozené smrti, jako je například autonehoda nebo teroristický útok, tak může být člověk obnoven ze své digitální zálohy. „Zdá se to být skvělý systém, zdánlivě dokonalý, Bod obnovy si musí člověk jen pravidelně zálohovat. V rukou morálně nezodpovědných jednotlivců či korporací ale může způsobit nevratné kroky a mít fatální následky. A nejen o tom náš film je,” vysvětlil spoluautor scénáře a režisér snímku Robert Hloz.

Unikátní vizuální stránka filmu naznačuje, že i v České republice může vzniknout světově vypadající dílo. „Už teaser odhaluje výjimečnou tvůrčí vizi budoucnosti. Existující futuristické budovy jsme našli jak v Čechách, tak v zahraničí, za velkou částí VFX efektů potom stojí česká postprodukční společnost Magiclab,“ osvětlil producent snímku Jan Kallista. Total Film připomíná, že film vznikal od prvního nápadu devět let.

Tvůrci do role hlavní hrdinky agentky Em Trochinowske obsadili pětatřicetiletou herečku Andreu Mohylovou. Jejího nadřízeného ztvárnil Jan Vlasák, spojence ve vyšetřování Matěj Hádek a profesionála z jiné bezpečnostní složky Václav Neužil. Ředitele společnosti zajišťující obnovu si zahrál Karel Dobrý, jeho podřízenou Agáta Kryštůfková a postavy “rebelů” představují například Milan Ondrík nebo Iveta Dušková.

Video
Video se připravuje ...

Trailer filmu Bod obnovy Bioscop

Fotogalerie
11 fotografií