Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fiala s manželkou ve Varech: Sešel se s Bartoškou, Crowem i McGregorem a jednal o podpoře filmařů

Aktualizováno -
2. července 2023
17:22
Autor: simao, ČTK - 
2. července 2023
09:33

Do Karlových Varů na filmový festival přijel o víkendu i premiér Petr Fiala (ODS). Dorazil v doprovodu manželky Jany a přivítal ho Jiří Bartoška, předseda vlády ve Varech potkal i hvězdné herce Russela Crowea a Ewana McGregora. Fialu dnes čekalo ve Varech jednání s představitel platforem, producentů a ministrem kultury Martinem Baxou (ODS) - o tom, jak se nově bude penězi přispívat do fondu audiovize, kam by nově měl odvádět prostředky třeba i zahraniční Netflix.

Premiér Petr Fiala (ODS) zatím nezažívá nejklidnější začátek léta. Jeho kabinet dál čelí kritice za vládní konsolidační balíček, u kterého však sám Fiala poznamenává, že nečekal potlesk lidí, ale upozorňuje, že úspory jsou nutné. Ve vládní pětikoalici se pak objevily trhliny naposledy u projednávání manželství pro všechny ve Sněmovně, kdy proti návrhu rázně vystupovali především někteří lidovci, ale ruku pro něj v hlasování nezvedali ani v ODS.

Přijít na trochu jiné myšlenky vyrazil Fiala s manželkou Janou během prvního červencového víkendu do Karlových Varů na 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu. Na festivalu je vítal osobně Jiří Bartoška. „Děkujeme Jiřímu Bartoškovi za přijetí na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech,“ poznamenal Fiala na facebooku.

Russell Crowe: Také vás rád poznávám, pane premiére

„Moc rád jsem poznal Russella Crowea,“ pochvaloval si Fiala na facebooku a přidal fotku s legendárním filmovým Gladiátorem, hlavní zahraniční hvězdou festivalu.

„Také vás rád poznávám, pane premiére. Jakou krásnou zemi máte,“ odepsal na twitteru Fialovi Russell Crowe. Později se pak Fiala pochlubil i fotkou s Ewanem McGregorem.

Video  Gladiátor ve Varech! Russell Crowe na červeném koberci MFF KV!  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

V neděli čekal Fialu jednání se zástupci filmového průmyslu. Hlavními tématy byla novela zákona o audiovizi, respektive transformace Státního fondu kinematografie na Státní fond audiovize a aktuální situace ve filmových pobídkách.

Velké jednání o penězích

Do připravovaného Státního fondu audiovize budou přispívat všechny platformy, které se na šíření obsahu v Česku podílí, dvěma procenty z příjmů. Nově se to bude týkat i zahraničních videoték (VOD firem), jako je například Netflix. Dohoda by měla být součástí nového zákona o audiovizi, která by měla začít platit do roku 2025, řekl dnes novinářům ministr kultury Martin Baxa (ODS).

„Jednou částí dohody je, že by platformy měly přispívat dvěma procenty, týká se to jak českých, kteří zatím platily méně, i zahraničních platforem, které zatím neplatily vůbec,“ uvedl Baxa.

Poskytovatelé audiovizuálních děl by měli přispívat i na investice do české kinematografie. Podpora by podle nového zákona měla být zároveň rozšířena i na takzvané small screen platformy, tedy na audiovizuální projekty televizní nebo internetové, měla by také mířit na animovanou tvorbu.

Baxa řekl, že účastníci setkání se zabývali také současným pozastavením filmových pobídek. Uvedl, že mezi projekty jsou i ty, o kterých je už jasné, že se neuskuteční, ale nyní zabírají část peněz z pobídek, které by mohly čerpat jiné projekty. Ministerstvo kultury chce proto najít právní cestu, jak změnit status fondu a zablokované pobídky tím uvolnit. Podle Baxy by to mohlo být v řádu týdnů, nejpozději do konce roku.

Česká republika letos dala na filmové pobídky 1,4 miliardy korun. Z toho polovinou přispívají provozovatelé kin, komerční televize a podobně. Druhou polovinu dává stát. Zastaralý systém administrace pobídek vede právě k takovým situacím, kdy se musí jejich příjem pozastavit. I proto by v novém zákonu měly projekty lhůtu šesti měsíců na zahájení realizace.

Samotný Fiala se vedle toho během soboty i neděle ve Varech stihl vyfotit i s řadou běžných návštěvníků.

Již 13. července od 11:30 bude Fiala hostem pořadu Blesku Ptám se pane premiére.

Video  Ministr kultury Baxa byl před karlovarským festivalem hostem pořadu Epicentrum  - Maxmilián Nový, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

bersimalinecka ( 9. července 2023 08:48 )

Fiala podporuje toho, kdo podporuje Fialu.Tzn.umělce, kteří si mohli strhat kejháky na Letné a podobných žůrkách proti Babišovi.Dřív, při kabaretech v tv s Krampolem a spol lid řval smíchy (sám od sebe ne za prachy-nutno zdůraznit)Kdyby nebyly vstupenky zadara pro děcka a studenty a pro učitele na dílka do pražských divadel tak je mrtvo.Ještě jim dá kultura i na jízdenky.Dřív byl jeden politik úlisný had na tři ,dnes máme na pět.Kdo vzpomene na Tučňáky a jejich scénky??????!Dělali si zádel i z politiky.Kdo vidí dnes Labutí jezero a klasiky to je neštěstí.V tv filmy kde teče krev potokama...jedna tragédie.

Jirik-ta ( 5. července 2023 16:40 )

je oulisnej a tak se lísal.

Jirik-ta ( 5. července 2023 16:37 )

Jirik-ta ( 5. července 2023 16:36 )

💖😘

Jirik-ta ( 5. července 2023 16:35 )

takovej odpadlík

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa