Fanynky udatného rytíře Jedi Obi-Wana Kenobiho z Hvězdných válek si nejspíše vykřičí plíce. Na červený koberec v hotelu Thermal totiž dorazil Ewan McGregor, známý mimo jiné třeba z černé komedie Trainspottingu, z muzikálu Moulin Rouge!, nebo třeba z hororu Doktor Spánek, natočeného podle úspěšné knihy Stephena Kinga (75), jenž dějově navazuje na kultovní adaptaci knihy Osvícení z režijní taktovky Stanleyho Kubricka (†70).

Herec se oblékl do světle šedého obleku a cestou do kinosálu se ochotně zdravil s čekajícími fanoušky. Za ním šla jeho půvabná dcera Clara, která se předvedla v zelených šatech, v nichž vynikla její perfektní postava. 

Video
Video se připravuje ...

Ewan McGregor v Karlových Varech: Cena od Barťáka a davy na koberci Blesk TV

V kinosále už na něj čekala řada hostů, společně s moderátorem Markem Ebenem. „To jméno mělo být překvapení, ale vy jste ho všichni už viděli a slyšeli,“ zavtipkoval na začátek Eben. „Cenu dostane umělec, který je nechutně talentovaný...“ pokračoval Eben. „Je to Skot a Skoti vás nikdy neurazí, protože jim nerozumíte,“ utahoval si moderátor z hercova původu. 

Všichni v sále netrpělivě čekali, zda cenu předá McGregorovi osobně sám prezident festivalu Jiří Bartoška. Ani v sobotu totiž nebyl celý den k vidění. Ani v hotelu Thermal, v Puppu nebo na kolonádě. Dokonce i jeho manželka Andrea Bartošková v sobotu z Puppu odjela. 

Bartoška ale nezklamal. Hvězdného hosta Ewana McGregora si nenechal ujít a cenu mu osobně předal. Následoval dlouhý potlesk. 

Z češtiny náběh na mrtvici

McGregor byl nadšený a dojatý zároveň. „Jako kluk jsem měl sen být hercem a medailonek, který mi festival udělal z mých filmů, byl jako ten sen. Zkoušel jsem se naučit česky, ale někdo to slyšel a zavolal sanitku, protože si myslel, že mám mrtvici. Takže mluvit česky nebudu,“ žertoval na jevišti herec. 

Mám velké štěstí, že jsem hercem. Dělám to, co mám rád a co můžu dělat,“ dodal ještě představitel Jedi Obi-Wana Kenobiho z Hvězdných válek a následně pozval na jeviště svou krásnou dceru. Ta poděkovala kromě jiných také štábu celého filmu, bez kterého by film nevznikl. 

Poté společně uvedli film snímek Druhá šance (což je prozatím pouze festivalový název, v originále se film jmenuje You Sing Loud, I Sing Louder). Následně se usadili do hlediště, McGregor tu byl s celou rodinou, včetně své maminky, aby si vychutnali film. Na festivalu se herec zdrží do neděle, kde se ještě ukáže na tiskové konferenci, a poté hned Karlovy Vary opustí.  

v

Video
Video se připravuje ...

Ewan McGregor v líbezném snímku Kryštůfek Robin Falcon

Ve filmu, co bude od 22:30 promítán na karlovarském filmovém festivalu, ztvárňují otce a dceru. V dramatu ve stylu roadmovie, podle anotací protkaném jemným humorem, se představí jako nesourodá dvojice, která se po dlouhém odloučení vydává na cestu ze San Diega do Nového Mexika. Během té doby se k sobě snaží najít dávno ztracený vztah...

Jak tento příběh osloví festivalové diváky, to se ještě uvidí. Ti, kteří ho nestihnou právě hned v sobotu 1. července, mají pak šanci ho vidět ještě jednou, a to v pátek 7. července. Jenže tentokrát už bez přítomnosti slavného hollywoodského fešáka a jeho dcery...

Fotogalerie
127 fotografií