Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Neúspěch ČSSD: Lidi v ní ztratili důvěru, míní Šmarda. Z Prahy je mi hrozně smutno, říká Birke

Autor: Vojtěch Jandera - 
27. září 2022
05:00

Pád ČSSD do zapomnění pokračuje. Ani komunálky Šmardově partě příiš nepřály. Sám šéf ČSSD Michal Šmarda sice vyhrál v Novém Městě na Moravě (29,99 %) a nestor sociální demokracie Jan Birke jasně triumfoval v Náchodě (39,15 %), jenže celkově bylo úspěchů poskrovnu. Cílem Šmardy bylo mj. prosadit se v některé z městských částí Prahy. To se nepovedlo. Pro Blesk Zprávy jak on, tak Jan Birke zhodnotili, jak volby z jejich pohledu pro sociální demokraty dopadly. A kde je zakopaný pes.

Přestože sociální demokraté zaznamenali dílčí úspěchy v rámci menších měst, na své ambiciózní cíle v podobě výraznější stopy ve volbách v některých městských částech Prahy již nedosáhli. Větších zisků se ČSSD dostalo pouze v místech s tradičně silnou voličskou základnou, jakými je například Karviná (51,23 %), Bohumín (57,47 %), Nové Město na Moravě (29,99 %) či Náchod (39,15 %).

Nad obzvláště dobrým výsledkem v Karviné již stihl vyjádřit svou radost současný primátor města Jan Wolf (ČSSD), jenž svou funkci bude zastávat pravděpodobně i po třetí volební období. Ve svém starostování v Bohumíně bude nejspíše pokračovat i senátor Petr Vícha (ČSSD), který v čele města stojí již dlouhých 28 let.

„Co se týče komunálních voleb, ono je to město od města, co lze považovat za úspěch, samozřejmě u nás v Novém Městě na Moravě, v Bohumíně nebo v Karviné je to, když budeme mít starostu, jinde je úspěchem obnovit naši účast v zastupitelstvech. Například když budu mluvit o Praze, tak v Praze každý zastupitel v jednotlivé místní části je pro nás úspěch, protože jsme v minulosti díky vlastním chybám a vlastním pochybením prakticky ze všech městských částí v Praze vypadli,“ říkal předseda ČSSD Michal Šmarda na netradiční online tiskovce během volební soboty.

Šetřící ČSSD pojala tiskovku výrazně „low cost“. Pouze přes internet. Žádné setkání v Lidovém domě, hezky každý doma. A tak se přímo v Novém Městě na Moravě mohl Šmarda radovat z vítězství sdružení Lepší Nové Město se ziskem 29,99 %, které do voleb vedl. Ani on přitom nekandidoval přímo pod značkou ČSSD.

Birke k Praze: „Je mi z toho hrozně smutno“

V Praze, kde kandidovali sociální demokraté na magistrát v rámci koalice Solidarita, se stěží přehoupli přes 2 %. „Praha je vůbec specifickej volební obvod, je to prostě nejsložitější volební místo. Každý se toho taky dost bojí, a to tam byli velký lídři, když si vzpomenu,“ sdělil Blesku Jan Birke, který v Náchodě dotáhl k jasnému triumfu kandidátku „Jan Birke pro Náchod“.

Situaci v Praze a dalších velkých městech podle bývalého poslance Birkeho není přitom na místě srovnávat s oblastmi, kde ČSSD triumfovala.

„To je tak diametrální rozdíl. Všude bydlí lidé, ale jsou jinak politicky zaměřeni, jsou jiné sociální skupiny, mají jiné pracovní možnosti. Prostě každé to město je úplně jiné. Rozdíly jsou veliké a nedá se to srovnávat,“ uvedl pro Blesk Zprávy Birke. Uspět v krajských městech je podle něj o to složitější z pozice, kdy strana není zastoupena v Poslanecké sněmovně.

Úspěch v Praze by podle podle sociálních demokratů byl spíše překvapením, byť se vsadilo na vcelku známé osobnosti. Mezi nimi nechyběla například bývalá ombudsmanka Anna Šabatová.

„Mrzí mě, jak to všechno dopadlo, ale prostě to je odraz dnešní doby. Je mi z toho hrozně smutno,“ okomentoval Birke pražské výsledky. 

Straničtí lídři se obecně shodují, že je na čase, aby strana prošla restartem a zaměřila se na oporu úspěšných lokálních politiků. Na pořadu dne by mělo být rovněž rozšíření spolupráce ČSSD s menšími politickými i nepolitickými subjekty. 

Šmarda: Důvěru ztratíte za 5 minut, zpět ji získáváte roky

Blesk Zprávy: V právě proběhlých komunálních volbách česká levice dost propadla, tradiční velké levicové strany jako ČSSD a KSČM nezaznamenaly moc velkých úspěchů. Výrazněji se vám zadařilo například v Novém Městě na Moravě, Náchodě…

Michal Šmarda: „…Bohumíně, Karviné a Brně. Taky v Čáslavi.“

Blesk Zprávy: Ale váš cíl byl výrazněji se prosadit i ve větších městech, především v částech Prahy. Proč si myslíte, že to tam letos nevyšlo?

Michal Šmarda: „Myslím si, že Praha hodně doplatila na to, že se nepodařilo vytvořit jednotný projekt pro Prahu a městské části. Lidé byli zmatení z toho, že zatímco na magistrát kandiduje sociální demokracie v koalici se zelenými, Budoucností a Idealisty, tak na místních částech ty koalice vznikaly jiné, kandidátky se jmenovaly jinak a lidé v tom měli zmatek.

V tom byl ten projekt neúspěšný. Přikládám to mimo jiné i tomu, že na to bylo málo času a určitě se v rámci v rámci přípravy toho projektu udělalo hodně chyb. Do budoucna, pokud máme být úspěšní, tak si nemůžeme dovolit mluvit padesáti různými hlasy, ale musíme mluvit jedním hlasem a přinášet lidem jasné srozumitelné a čitelné projekty. Takže tam jsem viděl tu chybu - rozdílnost v postupu v obvodech a na magistrátu.“

Myslíte si, že se nějak daří oslovovat ČSSD svou cílovou skupinu? Co byste případně zlepšil v komunikaci s veřejností?

„Sociální demokracie za posledních 10 let přišla o prakticky všechny své voliče. Lidi v ní ztratili důvěru, ztratili důvěru v to, že je schopna prosadit to, co říká a že to, co říká, tak myslí doopravdy a stojí si za tím. To je velká chyba, kterou sociální demokracie v minulosti udělala. A teď bude potřeba odvést hodně práce na to, aby se to zlepšilo, abychom tu důvěru získali zpátky. Důvěru ztratíte za 5 minut a získáváte ji zpět dlouhá léta, to tak prostě je.“

A máte již načrtnuté nějaké plány, jakým způsobem stranu obrodit, hledáte v tom inspiraci třeba i u zahraničních kolegů?

„Hledáme inspiraci i v zahraničí. Zahraničí nám radí udělat maximum pro to, abychom překonali odlišnosti s různými podobně orientovanými menšími stranami a snažili se o jednotný postup při vytváření volebních projektů a koalic, které jasně ukážou, že nám jde o to, abychom sjednotili všechny sociálně odpovědné síly ve společnosti a spolupracovali s odbory a s dalšími společenskými organizacemi. To je ten první krok a tím druhým krokem je opřít se o skutečně úspěšné a lidem prospěšné lidi v regionech a v konkrétních obcích.

Vy jste jmenoval tady například Náchod, Bohumín, Karvinou nebo Nové Město na Moravě, ale já bych mohl dodat, že například to je i Brno-město a jednotlivé městské části v Brně, kde jsme vynikajícím způsobem uspěli. A je to i mnoho dalších měst a obcí v České republice, mohu říct třeba Čáslav a mnohé další.

Nejde jenom o to, že sociální demokracie nemůže být jenom stranou, která neustále oslavuje své vítěze a zapuzuje ty poražené. Nám se podařilo vytvořit několik velmi kvalitních projektů, například v Olomouci, ale přišli jsme s nimi pozdě a neměli čas na to přesvědčit svoje spoluobčany o tom, že tu změnu myslíme vážně.  Takže v některých městech máme dobré projekty, ale potřebují mnohem víc času.“

Takže strana podle vás má před sebou do budoucna ještě hodně práce.

„Je to hodně dlouhá cesta, bez práce se to neobejde. Neexistují žádné zázračné proutky, které by to za nás vyřešily nějakým jednoduchým způsobem.“

V Praze jste kandidovali společně s menšími politickými uskupeními, například se Stranou zelených nebo Budoucností. Plánujete s těmito subjekty spolupráci i v budoucnosti?

„No, já si myslím, že ta spolupráce by se měla rozšiřovat i na další menší subjekty, ale nejenom politické strany, ale třeba i odbory nebo společenské organizace - různé sousedské aktivity, které bojují třeba za zachování nějakého přírodního parku nebo proti výstavbě nějakých developerských nesmyslů a podobně. Zkrátka abychom byli schopni mnohem víc integrovat sociálně odpovědné síly napříč celou společností. To si myslím, že je úkol sociální demokracie do budoucna.“

Video  Šéf ČSSD Šmarda v superdebatě Blesku: Víme, jaké je to ztratit důvěru lidí  - Mall TV a Blesk TV
Video se připravuje ...

plusplus ( 28. září 2022 08:00 )

v debatách obstál

hlavně když tam byl modrá pták.

stále lepší on než pravice.

nespokojeny ( 27. září 2022 22:11 )

Šmarda je nevýrazný politik bez charisma. Politik bez schopnosti obstát v debatě s politickým protivníkem. Politik, který vede ČSSD do záhuby.
Jediný, kdo by mohl, dnes, ČSSD např. s 6 - 8% "dostat" do PS je Paroubek.
Mám sice k němu taky spoustu výhrad, ale je nyní snad jediný, který může v diskusi s ostatními oponenty politických stran a ve vedení strany uspět.

pozn.: Ženy, maminky nezapomeňte, že to byla ministryně Maláčová, která tzv. prosadila odměnu 500,-Kč k důchodu za vychované dítě.
Před ní to slibovalo mnoho politiků, mnoho politických stran. Až ona byla úspěšná.

plusplus ( 27. září 2022 19:56 )

UŽ JSTE ZAPOMNĚL JAK BABIŠ CHODIL NA TENIS S RITTIGY A TOPOLÁNKY?

plusplus ( 27. září 2022 19:55 )

A CO TOHLE JAK SE BABIŠ KÁMOŠIL S ODS?
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=-SNQTnAOWl8

plusplus ( 27. září 2022 19:54 )

A PAMATUJETE NA TOHLE?
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=-SNQTnAOWl8

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa