Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman ostře o Senátu: Je to odkladiště! ČSSD je mu líto. Zmínil lži i detaily o metálech

Aktualizováno -
25. září 2022
12:45
Autor: for, ČTK - 
25. září 2022
12:07

Prezident Miloš Zeman vystoupil v pořadu Partie na TV Prima. Ve zhruba čtyřicetiminutovém rozhovoru okomentoval výsledky komunálních voleb a také výsledky prvního kola voleb do Senátu. Opětovně se přitom opřel do předsedy horní komory Miloše Vystrčila (ODS) a samotný Senát nazval odkladištěm neúspěšných politiků. Blíže se pozastavil u toho, jak bude probíhat předávání státních vyznamenání. Řekl také, proč si myslí, že si Rusové zaslouží azyl v ČR. Je mu pak líto ČSSD, jako ješitný chlap totiž vzpomíná na to, kam dostal sociální demokracii on.

„Jestliže se všichni vyhlašují za vítěze, tak to znamená, že někteří z nich lžou, nebo když budeme zdvořilí, někdo je pokrytec,“ řekl prezident Miloš Zeman k tomu, že se všechny strany vlastně prohlašují za vítěze.

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro TV Prima v pořadu Partie zmínil, že vítězství se dá spočítat i podle toho, kolik mají jednotlivé strany a hnutí křesel ve srovnání s rokem 2018. Podle něj je to „objektivní kritérium, přes které nejede vlak“. Nejvíce mandátů ve srovnání s předchozími lety získala v tomto ohledu přímá demokracie a hnutí ANO.

„Rád bych dodal, že dvě levicové strany totálně prohrály. Komunisty nelituji, protože se dosud nedokázali rozejít se svou minulostí od procesů v 50. letech přes souhlas s okupací a konče normalizací, ale je mi líto ČSSD, která ještě v minulých komunálních volbách získala 5 % hlasů, ale teď 1 %,“ dodala hlava státu s tím, že je velice ješitný chlap, a tak vzpomíná i na to, že on sociální demokracii vytáhl v době, kdy seděl v křesle předsedy, ze 7 na 32 %.

19:07
25. 9. 2022

Vážení čtenáři, děkujeme, že jste byli s námi během celého volebního víkendu, ale také dnes, kdy se sestavovaly první koalice. Boj o vedení na radnicích  ještě nekončí a stále nás také čeká druhé kolo voleb do Senátu. Další dění můžete sledovat na Blesk. cz v běžném zpravodajství. Přejeme Vám za celou redakci pohodový večer a také spokojenost s Vámi vybraným kandidátem. 

19:04
25. 9. 2022

Za pražskou koalici Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) bude vyjednávat tým složený ze dvou členů z každé strany. K nim se připojí jako hlavní vyjednavač lídr Spolu, poslanec a bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Po dnešním prvním jednání zastupitelského klubu to ČTK sdělila mluvčí pražské ODS Lenka Mottlová. Koaliční tým byl sestaven na základě koaliční smlouvy. Kromě Svobody v něm je ještě předseda pražské ODS a poslanec Marek Benda a místopředseda celostátní ODS a pražský zastupitel Zdeněk Zajíček. Jednání se zúčastní předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil a místopředseda a místostarosta Prahy 4 Michal Hroza (TOP 09). Za KDU-ČSL byl zvolen pražský předseda Tomáš Kaplan a pražský zastupitel Jan Wolf (KDU-ČSL).

18:48
25. 9. 2022

V Jihlavě jsou podle lídrů stran oslovených ČTK jednání o složení nového vedení radnice zatím v počátcích. Radek Popelka, jenž vedl vítěznou kandidátku hnutí ANO, označil první uskutečněné rozhovory spíš za zdvořilostní. ODS a lidovci, kteří společně získali druhý nejvyšší počet mandátů, podle náměstka primátorky Petra Ryšky z ODS chtějí nejdřív mluvit s ostatními stranami o jejich programech a prioritách, na nichž by bylo možné najít shodu.

Zobrazit celý online

Vládu potopila energetická krize

Zeman se zmínil i o vládních stranách, které ve srovnání mají mírný pokles - v tomto případě ODS a KDU-ČSL. Podle něj je normální, že vládní strany postupně ztrácejí v rámci fenoménu vyvažování. „A přispívá tomu to, že vláda ne zcela zvládla energetickou krizi a inflaci, a to jí škodí,“ konstatoval.

„Důležité je nyní zapomenou na staré křivdy,“ dodal k tvoření koalic. Uvedl, že jsou tu strany s vydíracím potenciálem a že musíme myslet na to, že tu máme spoustu subjektů s 5 %. V Praze by prezident jako nejstabilnější koalici pro magistrát viděl spolupráci ODS a hnutí ANO. „Nicméně vím, že je celá řada předsudků,“ konstatoval Zeman s tím, že například sociální demokraté se za jeho vedení dohodli s ODS na takzvané opoziční smlouvě. „Ale to vyžaduje určitý nadhled, určitou velkorysost,“ dodal.

Array

Zeman: Senát je odkladiště neúspěšných politiků

Hlava státu se vyjádřila i k výsledkům senátních voleb. Nejzajímavější bude nejspíše boj mezi stávajícím předsedou horní komory Milošem Vystrčilem (ODS) a Janou Nagyovou (ANO), obžalovanou s Andrejem Babišem v kauze Čapí hnízdo. Podle Zemana není výsledek takovým překvapením. „Ona není neznámá na Vysočině. A v každém případě nejde o celostátní známost, stačí lokální známost,“ odtušil.

Zeman dodal, že k Vystrčilovi nemá láskyplný stav poté, co se jej snažil sesadit v době, kdy měl zdravotní obtíže. Opřel se znovu do samotné horní komory. „Je to odkladiště neúspěšných politiků. Tím jsem se nikdy netajil. Podívejte se do zahraničí, pouze velmoci mají dvoukomorový parlament. Z toho vyplývá, že je ČR buď velmocí, což bych jí přál, nebo jdeme proti proudu dějin,“ uvedl. „Nikomu nevnucuji svůj názor, ale mně připadá jako elegantní a dobře placené odkladiště.“

Video  Prezident Miloš Zeman u komunálek: Poprvé odvolil v Lánech! A zmínil pitomce.  - Blesk TV - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Co se týče vlády samotné, Zeman dle svých slov nebude tlačit na premiéra Petra Fialu (ODS), aby vyměnil některé ministry. Osobně by ale rád v kabinetu neviděl ministra zahraničí, ministra financí, ministra vnitra, ministra průmyslu a obchodu a také ministryni životního prostředí a ministryni pro vědu, výzkum a inovace.

„Nebudu naléhat, protože toto je věc premiéra. On se může chlubit tím, jaké má dobré ministry. Když se bude chlubit těmito ministry, tak nevím, jestli chvála bude úplně oprávněná,“ dodal prezident.

Vyznamenání bez recepce kvůli úsporám?

Jedním z témat v pořadu Partie byla i energetická krize. Zeman nedávno podepsal zákon o zastropování cen. Dle svých slov u toho neskřípal nijak zuby, ačkoliv s tím vláda přišla pozdě. Pozastavil se i nad tím, že Německo „zešílelo, když vedle uhelných elektráren odstavuje i jaderné“, a Česko by se podle něj mělo rychle odstřihnout od zeleného fanatismu. „Bude to větší úspora než svetry a studený odchov žáků v učebnách,“ dodal.

V rámci energetické krize promluvil i o úsporách, které Hrad zavedl. „Zrušilo se osvětlení Hradu, respektive se zrušila doba osvětlení. Nedovedete si představit, co to stojí peněz, tu částku radši neřeknu,“ komentoval.

Nepotvrdil, ale ani nevyloučil, že by se kvůli stávající krizi zrušila i slavnostní recepce po udělování státních vyznamenání. „V minulém roce jsme to zrušili, a pokud jde o covid, ten ustupuje, ale jen trochu. Řeknu spíše ne než ano,“ odvětil na dotaz, zdali se sláva ve Španělském sále bude konat.

Počítá ale nadále s tím, že vyznamená ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, neví ale, kdo si řád převezme. Počítá například s ukrajinským velvyslancem, který ještě nyní není. Jako zajímavou variantu vidí i to, že by řád převzala manželka Zelenského, Olena Zelenská.

Rusové si azyl zaslouží

Zeman se krátce pozastavil i nad tím, že se do Evropy snaží nyní prchat Rusové, kteří by jinak museli v rámci částečné mobilizace na frontu. „Nesouhlasím s panem Lipavským, který prohlásil, že bychom jim neměli dávat humanitární víza, a odvolával se na ruské zákony. Myslím si, že těmto lidem, podobně jako ukrajinským uprchlíkům, bychom je dávat měli. Člověk, co prchá z Ruska, není bezpečnostní riziko,“ řekl.

„Tato mobilizace zahrnuje přes milion vojáků, zcela jasně kanónenfutr se všemi důsledky,“ uvedl Zeman s tím, že změna vedení v Rusku je možná, přičemž roli v tom může hrát buď armáda, nebo byznys. „Armáda však předvedla tak obrovskou neschopnost, že nebude iniciátorem jakékoli změny, možnosti byznysu jsou sankcemi omezeny, to nemluvím o zabavování jachet. Pokud by došlo k politickým změnám, viděl bych to jako tlak ekonomických kruhů,“ uvedl.

Zeman se těší na televizi a speciální vánoční dárek

Na závěr pořadu se Zeman svěřil s tím, že v období Vánoc by mu měli vyndat břišní sondu, která mu brání v mnoha činnostech, mimo jiné i v létání letadlem. Kvůli svému zdravotnímu stavu se tak nemůže účastnit mnoha událostí, naposledy přišel o účast na pohřbu královny Alžběty II.

Uvedl ale, že může cestovat vrtulníkem, který létá mnohem níž, a tak se bude moci alespoň účastnit jednání prezidentů V4 v Bratislavě. Setkání se uskuteční 11. října.

Co se týče odchodu do důchodu, zmínil, že se těší na své knihy, ale také na lustrování televize. Objevil totiž, že existuje přes 100 kanálů, přičemž řada z nich vysílá historické a jiné dokumenty, které má Zeman rád.

Doporučujeme
LuCo ( 3. října 2022 19:27 )

Když Koudelka vypátrá, kdo vyhodil do povětří (moře) NS-1 a NS-2, bude do konce roku generálem!!

nespokojeny ( 26. září 2022 15:36 )

tonipponbuk Napiš názor, ale nepoučuj.

Staroduchodce ( 26. září 2022 10:01 )

Senát: ano, zbytečná instituce malostátečku ČR, zvolení díky rodinných příslušníků a jejich kamarádů, u starostů hlasy "uždibujících" z veřejných paněz rozdávaných starosty (komtři - mafiáni, spolky a neziskovky s širokou voličskou základnou,atd.). Celkově nízký počet voličů, který tímto do vlády na druhém stupni byrokracie státu dává moc darmojedům bez odpovědnosti. Nenažraná šlechta - feudální socializmus.

prochaskanamoste ( 26. září 2022 00:16 )

JAK JE MOŽNÉ, ŽE CNN PRIMA si klidně do diskuze v Lánech úpěnlivě vyprošuje a zve Vystrčila z ODS? Bojuje přitom o místo v Senátu, má před sebou II. kolo, proti političce Nagyové z ANO, ta tu možnost nedostala! Je tímto jednáním CNN Prima silně znevýhodněna a poškozen. To je demokracie? To je silné protěžování odesáka Vystrčila! Měla by to řešit nějaká rada, tohle přece není vůbec možné.

prochaskanamoste ( 25. září 2022 22:08 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa