Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

ANO zahájilo horkou část kampaně kritikou Fialy i sliby. Schillerová věří v úspěch v Ostravě a Brně

Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
5. září 2022
13:55

Horkou část kampaně před komunálními a senátními volbami odstartovalo hnutí ANO v Praze v Občanské plovárně. Předseda hnutí Andrej Babiš vedle slov o tom, co by on nyní v roli premiéra dělal, tvrdě útočil na  Petra Fialu (ODS), který podle něj nedělá dost pro občany ČR. Nelíbí se mu ani reakce premiéra na sobotní demonstraci na Václavském náměstí. Proti slovům předsedy vlády o proruských svolavatelích se ohradila i exministryně financí Alena Schillerová, která Blesk Zprávám řekla, že by se měl Fiala omluvit. Komunální volby také bere jako první vysvědčení vládě. 

Hnutí ANO odstartovalo „horkou“ část kampaně ke komunálním a senátním volbám. V Občanské plovárně na Praze 1 vystoupili zástupci stínové vlády, lídr pražské kandidátky Patrik Nacher (ANO) či primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová. Kampaň opozičního ANO začala už v květnu, kdy mezi lidi vyjel předseda strany Andrej Babiš se svým karavanem. 

Babiš ve svém autě a občas s pomocí svých straníků obrazil přes 200 obcí, a to s heslem „Za Babiše bylo líp“. Nyní se ale pár týdnů před volbami mění na „Volte naše, ať je zase líp“. 

Referendum vládě a slova o magorech

Šéf hnutí mimo jiné uvedl, že nadcházející volby budou referendem lidu, které ukážou nedůvěru vládě a vyzval voliče, aby vládním koalicím nedávala svůj hlas. Zmínil následně věci, kterých by on údajně dosáhl, kdyby byl premiér. „Navýšili bychom rodičovský příspěvek a příspěvek na mobilitu. Podpořili bychom bydlení, dotovali úroky. Ta horká fáze je, že měníme heslo „Za Babiše bude líp“. Měníme to na to, co bychom dělali, kdybychom byli ve vládě. O občany bychom se postarali,“ uvedl Babiš.

Opřel se také do stávajícího předsedy vlády za jeho slova o sobotní demonstraci, kterou podle Petra Fialy (ODS) svolali lidé s proruskými postoji. Pozadu nezůstala i předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová, která zmínila, že Fiala tím ze svolavatelů udělal proruské šváby. „Lidé se ohrazují a vzniká petice, kde žádají po panu premiéru Fialovi, který je takto onálepkoval, omluvu. Nevzpomínám si, že bychom si někdy dovolili nálepkovat lidi, kteří mají jiný názor,“ řekla Blesk Zprávám s tím, že ale také nesouhlasila se vším, co na Václavském náměstí zaznělo. Dodala, že by se měl Fiala omluvit.

Podobně mluvil i Andrej Babiš, který byl trošku ostřejší a během hovoru s novináři uvedl, že „tam byli i magoři“. Blesk Zprávy během rozhovoru s exministryní Schillerovou připomněly, že i expremiér jednou nazval své oponenty placenými demonstranty. Podle Schillerové to opravdu nebylo moc šťastné a dodává, že ona sama by se toho nikdy nedopustila. 

Schillerová: Bude to vysvědčení vládě

Ptali jsme se předsedkyně poslaneckého klubu také na to, zdali se nebojí jistého zavírání dveří u jiných stran, když hnutí nyní vyzývá, aby se koaliční uskupení nevolila. „Bylo to doporučení. Občané jsou velmi moudří a zvolí si správně, věřím tomu,“ řekla Blesk Zprávám s poznámkou, že lidé si zvolí toho, komu věří a koho znají. 

Podle Schillerové jsou letošní volby velmi důležité a řekla Blesku, že to vnímá jako „první vysvědčení vládě“. Co se týče oblastí, kde si věří, doufá ve velký úspěch ANO v Ostravě, ale i v Brně. „Uvidíme, co Praha. Ta je pravicovější,“ dodala. 

Video  Schillerová: Komunálky jsou vysvědčení vládě. Fiala nazývá oponenty proruskými šváby.  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Bývalý ministr hospodářství Karel Havlíček (ANO) hovořil o pomoci s rostoucími cenami v zahraničí, nejnověji v Německu, a neochotě přistoupit k podobným opatřením v Česku. Je podle něj třeba, aby ANO získalo v nadcházejících volbách co nejvíc hlasů, protože i z komunální úrovně lze tlačit na vládu. Připomenul například vystoupení, na kterém hejtmani prezentovali možná opatření proti růstu cen energií.

Volby do třetiny Senátu a komunálních zastupitelstev se budou konat 23. a 24. září. Další volby s výjimkou prezidentských, které Česko čekají příští rok v lednu, budou až v roce 2024.

jajas ( 6. září 2022 07:49 )

Což vlastně znamená, že je a ještě bude lidem velice zle a oni to tuší, patrně zvážili, že lepší bolševik než tato vláda. V podstatě tam tyto lidi "dotlačili" slepenci....

jajas ( 6. září 2022 07:46 )

Na rozdíl od momentální vlády....která není schopna ničeho....

pindal ( 5. září 2022 21:13 )

Dnes máme v Česku epicentrum evropské blbosti.Aspoň něco.

roxin ( 5. září 2022 19:07 )

Sobotní demonstrace urazila Ukrajince bránící Evropu reagoval Kyjev. Spíš snad Evropa bránící Ua, není důvod aby Ua bránilo ČR není ve válce, ve válce je jen spolek 5slepených v čele s fialkou a o Ua se starají moc dobře, však jim taky včera za to poděkovali.

xiioma ( 5. září 2022 18:11 )

nespokojeny ... bohužel máte pravdu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa