Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kompenzace za covid pro O2 Arenu, kasina i celebrity: Podle ekonoma bylo rozdělení peněz nefér

Autor: jt, man - 
8. února 2022
05:00

Zajímá vás, kdo a kolik čerpal na dotacích ministerstva průmyslu a obchodu v rámci covidových programů? Organizace Hlídač státu zveřejnila databázi všech příjemců. A o pomoc žádaly i hvězdy českého šoubyznysu.

Na prvním místě všech příjemců dotací je společnost Bestsport, která vlastní a provozuje O2 arenu a patří pod investiční skupinu PPF. Na dotacích získala téměř 110 milionů korun. Mezi největší příjemce pak patřily konkrétní oděvní řetězce, obchody s obuví či firma provozující kasina.

Ministerstvo průmyslu a obchodu pod vedením Karla Havlíčka (52, ANO) připravilo řadu dotačních výzev, jejichž příjemce Hlídač státu zveřejnil. „Jde o prostředky daňových poplatníků, které dostaly soukromé firmy a tyto informace by měly být transparentní a známé,“ řekl Blesku zakladatel projektu Michal Bláha a upozornil na možné chyby v přerozdělování peněz. Podle něho se pravidla pro jednotlivé skupiny lišila a v celém systému byl obrovský prostor pro lobbisty daných skupin.

To ale exministr Havlíček odmítl. Podle něj byly hlavní podpory plošné. Ministerstvo vyplatilo na všech covidových programech dohromady 32 miliard korun.

Ekonom Křeček: Podpora hlavně pro velké hráče!

Nad databází firem se pozastavil hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. „Jednoznačně se ukazuje, že takovéto přerozdělování podporuje hlavně ty velké a to mi přijde neférové, abychom z peněz daňových poplatníků podporovali firmy, které by to přežily i bez podpory,“ řekl Blesku.

Uvedl také, že stát pomohl hlavně firmám vlastněným zahraničními majiteli. „Zisky posílají do ciziny a pak nám ty peníze chybí v české ekonomice,“ dodal s tím, že Česko se mělo v době pandemie zaměřit zejména na snížení daní a tím by se podpora dostala ke všem.

TOP 10: Kolik kdo dostal?

1) Bestsport, a.s. 109,93 mil. Kč, 2) Lagardere Travel Retail, a.s. 108,32 mil. Kč, 3) New Yorker CZ, s.r.o. 102,28 mil. Kč, 4) CCC Czech, s.r.o. 101 mil. Kč, 5) C&A Moda, s.r.o. 93,63 mil. Kč, 6) Takko Fashion s.r.o. 93,51 mil. Kč, 7) Merkur Casino a.s. 90,58 mil. Kč, 8) Kik textil a Non-Food spol. s.r.o. 88,41 mil. Kč, 9) ORDICZECH, s.r.o. 85,78 mil. Kč, 10) H&M Hennes & Mauritz CZ, s.r.o. 84,64 mil. Kč

Slováček, Hůlka i Bubílková. A 60 tisíc za zavřené divadlo

V rámci programu Covid-Kultura mohli umělci žádat v několika vlnách podporu 60 tisíc korun. Částku kvůli zavřeným divadlům a zrušeným natáčením mohli čerpat i víckrát, podle toho, jak byli herci či zpěváci omezení v práci. Kdo dosáhl na pomoc od státu?

1) Zdeněk Izer, bavič

2) Zuzana Bubílková, moderátorka

3) Magda Malá, muzikálová zpěvačka

4) Pavel Kožíšek, kouzelník

5) Jiří Krampol, herec

6) Barbora Munzarová, herečka

7) Nela Boudová, herečka

8) Daniel Hůlka, zpěvák

9) Ondřej Kepka, režisér, prezident Herecké asociace

10) Felix Slováček, saxofonista

Půl miliarda na fotbal i hokej

Covid dolehl silně i na fotbalové a hokejové kluby. Celkem 74 příjemcům stát vyplatil necelých 460 milionů korun. Největší přidělenou částku 12,5 milionu Kč poslal stát 22 subjektům, a to všem klubům první fotbalové a hokejové ligy. Více jak 18 milionů korun pak stát rozdělil v období od března do června 2020 jedenácti příjemcům jako náhradu za neuskutečněné sportovní akce. Nejvíc tehdy dostal pořadatel Pražského maratonu a dalších běžeckých závodů, a to necelých 11 milionů korun.

Babiš získal také miliony!

Ani firma ze svěřenského fondu bývalého premiéra Andreje Babiše (67, ANO) Imoba nezůstala při získávání covid dotací na suchu a od ministerstva obchodu a průmyslu dostala víc jak 12 milionů korun!

Pod společnost spadá jak farma Čapí hnízdo, tak i třeba hotel a restaurace Paloma v pražských Průhonicích. Při sečtení dotací z dalších rezortů se konečná částka vyšplhala až nad 43 milionů korun, kterými český stát zachraňoval majetek z fondů bývalého premiéra, jehož vláda nastavovala přísná opatření během pandemie.

Video  Havlíček o kompenzacích během koronakrize: V lednu 2021 popisoval, jaké jsou kompenzace pro kadeřnice, fitka či maloobchody  - Pro Blesk Zprávy / Ministerstvo průmyslu a obchodu
Video se připravuje ...

František Klapal ( 22. srpna 2022 22:24 )

Bohužel takovéto zneužívání podpory státu pak vrhá velice špatné světlo na ty, kteří peníze opravdu během covidu potřebovali. Tedy na podnikatele. Sám jsem ve své firmě také musel během covidu omezit výrobu. Kompenzaci jsem naštěstí dostal adekvátní a peníze okamžitě šly zpět do firmy. Mimo jiné jsem za ně konečně do firmy koupil nový stroj na zpracování plechu. Ten mi nakonec dodala firma Canmet - http­s://ww­w.can­met.e­u/ Vybral jsem si právě je, protože mi nabídli nejlepší cenu.

krapotkin ( 8. února 2022 14:25 )

Jo, ale na rozdíl od komediantů a hospodských jsem dostal kulový.

Knight ( 8. února 2022 12:06 )

Knight ( 8. února 2022 12:05 )

Knight ( 8. února 2022 12:05 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa