Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Birke o smrti dcery Natálky (†21): Nemine minuta, kdy bych na ni nemyslel, přiznal. Pomáhá mu i práce

Aktualizováno -
26. září 2023
14:03
Autor: vja, trm, Tomáš Belica - 
26. září 2023
10:00

Velká tragédie postihla rodinu dlouholetého náchodského starosty Jana Birkeho. 18. září totiž po návratu z dovolené zesnula jeho mladší dcera Natálie (†21). Se smrtí milované dcery se prý vyrovnává velice těžko, jak sdělil serveru Extra.cz, mimo jiné mu prý pomáhá i stálé chození do práce, aby přišel na jiné myšlenky. „Je to pro mě hodně bolestivé…,“ i tak si však náchodský starosta udělal čas a poskytl krátký komentář pro Blesk.

„Rozloučení proběhne v úzkém rodinném kruhu v Náchodě , proto bez upřesnění,“ řekl na dotaz, kdy dojde k poslednímu rozloučení s Birkeho dcerou Natálkou. „Snažím se fungovat, chodit do práce, potřebuji se zaměstnat, protože ta bolest je nepředstavitelná a neustupuje. Jsem obklopen lidmi, kteří mě i mou rodinu mají rádi a jejich podpora je pro nás v těchto chvílích nesmírně důležitá,“ řekl k tomu, jak tyto těžké chvíle zvládá.

„Nejsem lékař, ale obecně cestování letadlem může být v mnoha případech příčinou. Před pár dny se vrátila z Egypta,“ komentoval příčinu smrti, která byla určena jako plicní embolie. „Zatím neuplynula hodina ani minuta, kdy bych na ní nemyslel… Rozhodně ji mám pořád před očima jako neuvěřitelně úžasnou mladou holku, která byla obdivuhodně svá a plná života…,“ uzavřel truchlící otec.

„S hlubokým zármutkem musím oznámit, že naši rodinu postihla velká tragédie. Naše mladší dcera Natálie minulý týden tragicky zemřela. Zemřela na plicní embolii po návratu ze své dovolené, jak nás dnes informovala policie. Tato tragédie naši rodinu velmi zasáhla. Děkujeme za projevy soustrasti a upřímné lidské účasti, které se nám dostává. Pomáhá nám to překonat ty nejtěžší okamžiky v našem životě. Rodiče Jan a Šárka a sestra Adéla,“ napsal 21. září Birke na svém facebookovém profilu.

Natálie se prý po návratu z dovolené několik dní svému okolí vůbec neozývala, což přimělo její matku, aby ji šla zkontrolovat. V bytě však našla již bezvládné tělo své dcery. „Příšerná, naprosto nepopsatelná věc. Protože jde o takhle mladého člověka, policie zapečetila byt, sebrali výpočetní techniku a vše ostatní. Nevěděli jsme nejdřív vůbec, co se jí vlastně stalo. Upřímně jsem v tom šoku měl největší a nelogický strach z toho, že ji někdo zabil, což se nakonec nepotvrdilo,“ nechal se slyšet Birke.

Náchodského starostu pochopitelně velmi ranily fámy, které se začaly o smrti Natálie rychle šířit. „Žijeme v Čechách, jsem poměrně známý člověk, takže hned začaly létat fámy, že Natálie spáchala sebevraždu, že se předávkovala, nebo že ji někdo zabil. A tomu jsem musel čelit. Ve čtvrtek jsme se po soudní pitvě dozvěděli, že mělo jít o plicní embolii, a tak jsme to z toho důvodu zveřejnili, aby ustaly všechny spekulace,“ vysvětlil svůj postup.

Birkeho dcera byla nadaná umělkyně

Natálie se jako nadaná umělkyně pohybovala v prostředí, kde bujaré večírky a s nimi spojené drogy nebyly ničím neobvyklým. Birke však trvá na tom, že omamným látkám jeho dcera nikdy neholdovala. „Natálka nikdy drogy nebrala, nic takového. Byla umělecká duše, mimořádný talent. Že se v tom jejich světě drogy objevují, to je věc druhá. Ale sama mi říkala, že kdybych si to chtěl ověřit, dá mi vlasy a podobně. Nebrala nic takového, protože viděla, co to dělá s lidmi v jejím okolí. Vlastně měla jedinou neřest: kouření elektronických cigaret,“ prozradil truchlící otec.

Zesnulá se dlouhodobě věnovala výtvarnému umění, které rovněž aktivně studovala. „Studovala uměleckou školu Michael, tu měla dlouhodobě přerušenou kvůli postupným nešťastným zlomeninám obou kotníků, ale těšila se zpátky. Věnovala se grafice, nádherně malovala. Obrovský koníček pro ni byly také fotografie, k tomu dělala i jazykovku. To ani netuším, po kom zdědila,“ popsal velkou vášeň své dcery Birke.

Poslední rozloučení prý plánuje rodina pouze v okruhu svých nejbližších, projevy soustrasti na sociálních sítích jim prý však dodávají sílu. „Za neuvěřitelnou podporu na facebooku a stovky esemesek hrozně moc děkujeme, to nám pomáhá. Musíme se s tím srovnat, i když už nám Natálku nic nevrátí. Parte asi vyvěsím veřejně, ale poslední rozloučení plánujeme jen pro nejbližší okruh přátel,“ informoval závěrem.

Jan Birke patří k výrazným postavám sociální demokracie. Od roku 2010 vede Náchod, v letech 2013 až 2021 byl také poslancem. Před krajskými volbami v roce 2016 byl vážným kandidátem na pozici lídra ČSSD, a tedy i na hejtmana Královéhradeckého kraje. V listopadu 2015 ale oznámil, že o post lídra nebude usilovat. Sám se potýkal se zdravotními problémy. V červenci 2015 musel podstoupit urgentní operaci s ucpanou cévou. V roce 2021 se potýkal s těžkým covidem.

Video  Starosta Birke otevřeně o svém dramatickém boji s covidem. Šlo mu o život.  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Hohenegr ( 28. září 2023 07:09 )

Bohužel smutné, ale jak víme covid vakcínky prostě srážejí krev a pak je je otázka času kdy to přijde.

la_ragazza ( 27. září 2023 10:49 )

deratizater ( 26. září 2023 22:07 )

Nositel Nobelovy ceny za medicínu profesor Luc Montegnier důrazně varoval před očkováním proti covidu mladých lidí a děti vakcínami se spike protejnem že jim to poškodí imunitu do konce života .Taky předpověděl že přibude náhlých úmrtí mezi mladými lidmi včetně trénovaných sportovců na srdeční selhání a mrtvici způsobenou embolií.Vše se to děje ale on byl dehonestován farmakomafií a zkorumpovanými politiky a novináři.

LelujaLuka ( 26. září 2023 20:28 )

Ano, přesně, žádné testy na Leidenskou mutaci, šup, antikoncepci se řeší vše - i akné a nepravidelná nebo bolestivá menstruace, rozhozené hormony, takže nejlépe od 15-ti let jí porozdávat kde komu, a o spojitosti s kouřením není žádná osvěta. A to Leidenská mutace není jediná genetická záležitost, která může spojení HA a kouření potencovat. Znala jsem mladou maminku se vzácnou mutací, která dostala embolii přímo před nemocnicí, a po včasné resuscitaci stejně zůstala v bdělém komatu, z kterého se už nedostala.

Julie1 ( 26. září 2023 19:14 )

Antikoncepce se jako příčina velmi nabízí. Měl by být zakázán předpis antikoncepce bez provedeného genetického vyšetření na Leidenovu mutaci ať to platí kdokoliv a pokud vím je antikoncepce při kouření kontraindikována. Poučme se. Nyní v Kanadě zavádějí systém jako na Novém Zélandu - zákaz prodeje občanům mladších ročníků než r. 2011. Ty navyklé už nezachráníme, závislost na nikotinu je větší než na Heroinu. Pane Birke pomozte zachránit mladou generaci a podpořte takovýto zákon.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa