Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Praha 7 jako nedobytná pevnost. Čižinský zvítězil už potřetí, místo Zelených zůstanou v koalici jen Piráti

Autor: diz, ČTK - 
27. září 2022
17:05

Kolorit posledních let. Taková je dominance Prahy sobě v „domovských“ Holešovicích a na Letné. Zatímco v roce 2014 zvítězili drtivě se 43 %, dvoje následující volby už přesáhli 50 %. Dosavadní starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě) se tak bude opět ucházet o post starosty. Byť mu v roce 2018 bohatě stačily hlasy vlastního uskupení, přizval do koalice Zelené a Piráty. Jelikož Zelení se letos do zastupitelstva nedostali, Čižinský osloví pouze Piráty.

VÝSLEDKY VOLEB V PRAZE 7

Strana Procenta hlasů Mandáty
Praha 7 sobě 53 18
Společně - ODS a TOP 09 16,88 5
ANO 13,63 4
Piráti 7,7 2
STAN 4,14 0
Zelení a nezávislí 3,56 0
KSČM 0,78 0
ČSSD 0,32 0

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY Z PRAHY 7 NAJDETE ZDE >>>

Kandidátka Prahy 7 Sobě zvítězila v sedmé městské části, když získala 53 procent hlasů a v 29členném zastupitelstvu má 18 mandátů. Jednat bude Praha 7 Sobě s Piráty - ač většinu zvládne uskupit sama. Do zastupitelstva se dostali ještě Společně - ODS a TOP 09, a ANO. Praha Sobě zvítězila i ve volbách v roce 2018, kdy získala 55,5 procenta hlasů. Pohoršila si tak o 2 procenta.

Rok Prahy sobě?

Jako starosta bych chtěl pokračovat,“ napsal ČTK Čižinský v textové zprávě. Starostou městské části se stal poprvé v roce 2014 a o čtyři roky pozici obhájil. Praha 7 Sobě včetně těch nynějších vyhrála poslední troje volby. Daří se jí i na celopražské úrovni. Lokální hnutí Prahy sobě se totiž dostala do zastupitelstev řady městských částí, což Čižinský kvituje s povděkem. „Posílili jsme nejvíc ze všech politických sil v Praze,“ pochválil se na facebooku.

Zároveň ale přišla řeč i na mírné zklamání co se odvedené práce na magistrátu týče. „Získali jsme méně, než jsme doufali. To je politika, nikdy nevíte, jak drsná a mnohdy špinavá politická kampaň dopadne,“ uvedl úspěšný starosta, který si přál souběžně vykonávat i post pražského primátora.

V rámci povolebního jednání bude Praha 7 Sobě jednat podle Čižinského s Piráty, kteří získali v zastupitelstvu dva mandáty. Co bude předmětem rozhovoru, Čižinský nesdělil, prý se teprve uvidí, co z jednání vzejde. V roce 2018 kandidovali Piráti se Zelenými společně. V koalici by tak Piráti měli plně zastoupit Zelené, kteří měli v radě jediné křeslo. Radním byl Ondřej Mirovský (Zelení), jenž měl v gesci dopravu. Všichni ostatní radní včetně starosty byli z Prahy 7 sobě.

Kromě Prahy 7 Sobě a Pirátů se do zastupitelstva dostaly také Společně - ODS a TOP 09 s pěti mandáty a na třetím místě ANO se čtyřmi zastupiteli. Jelikož se Praha sobě dlouhodobě vymezuje proti ODS v Praze 7, a obecně proti ANO, je pravděpodobné, že oba subjekty skončí v opozici. Voleb se v sedmé městské části zúčastnilo 45,05 procenta voličů.

Video  Takové byly vzkazy lídrů v předvolební debatě Blesku: Boj o Prahu!  - Mall TV a Blesk TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa