Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fiala o Gazdíkovi: „Čestné řešení.“ Babiš chce i hlavu Rakušana. Ten poslal jasný vzkaz

Aktualizováno -
19. června 2022
12:25
Autor: trm, ČTK - 
19. června 2022
10:44

Premiér a šéf ODS Petr Fiala ocenil dnešní rozhodnutí Petra Gazdíka (STAN) rezignovat ke konci června na funkci ministra školství kvůli kontaktům s obviněným podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem. Krok ocenila i předsedkyně koaliční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše byla demise jediným možným krokem. Za nevyhnutelnou označil rezignaci předseda opozičního ANO Andrej Babiš. Podle něj organizovaný zločin STAN však z ministerstva vnitra kryje Vít Rakušan.

„Podle všech dostupných informací není Petr Gazdík ani obviněn, ani vyšetřován. Jde tedy o čestné řešení, na něž jsme poslední léta nebyli ve vysoké politice zvyklí,“ uvedl na twitteru Fiala.

V pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News předseda vlády posléze řekl, že o důsledcích kauzy a o tom, jak podobným situacím předcházet, budou jednat lídři koaličních stran ve formátu K5. Premiér nevidí po Gazdíkově odstoupení důvod k rekonstrukci vlády, funguje podle něj jako tým. Jeho důvěru má i ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan.

Hnutí STAN je podle Fialy spolehlivým partnerem, ke všem kauzám se postavilo čelem, míní. „O důsledcích té kauzy a i o tom, jak předcházet podobným situacím, se budeme bavit v rámci K5,“ uvedl. S Rakušanem o situaci hovořil, informace má ale pouze z médií. „Teď se pojďme bavit o tom, co můžeme udělat dál pro to, aby se podobné případy neopakovaly,“ řekl Fiala.

STAN podle Fialy bude potřebovat nějaký čas pro nalezení vhodného kandidáta na ministra školství. Premiér nevidí důvod pro větší rekonstrukci vlády. „Jsem spokojen s tím, jak pracujeme, fungujeme jako tým,“ poznamenal. Před novým ministrem podle ministerského předsedy budou reforma rámcových vzdělávacích programů nebo změna školského systému.

Také šéfka TOP 09 a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová Gazdíkův konec ve vládě přivítala. „Voličům jsme slíbili změnu a ta spočívá také v tom, že pro politika platí v takto závažných případech presumpce viny. Toho minulá vláda nebyla v mnoha případech schopná,“ napsala.

Vicepremiér Bartoš považuje Gazdíkovu rezignaci za jediné možné řešení, kontakty s „hlavou zločinecké organizace“ označil v ČT za děsivé. Na jednání se STAN i v rámci celé vládní koalice je podle něj nyní třeba jednat o tom, aby vláda byla od července, kdy začíná její předsednictví, kompletní.

Předseda poslanců KDU-ČSL Marek Výborný na twitteru uvedl, že Gazdíkův krok má jeho velký respekt. „Nebylo zvykem se k podobným věcem postavit čelem. Je to výraz politické kultury zcela jiné kategorie než dříve. Teď je důležité nalézt pro klíčový resort školství kvalitního nástupce. Vzdělávání je nadále prioritou,“ napsal.

Babiš se obul do Rakušana a STAN

Gazdíkova rezignace byla po všech jeho lžích nevyhnutelná, uvedl šéf ANO Babiš.  Podle Babiše je evidentní, že má Gazdík „tunu másla na hlavě“. „Po všech jeho lžích byla rezignace nevyhnutelná. Post poslance si samozřejmě ponechá, protože by bez státu neměl ani na chleba,“ sdělil ČTK Babiš. Gazdík byl však podle něj jen jedním „chapadlem“. „Skutečnou hlavou hydry je pan (předseda STAN Vít) Rakušan, který organizovaný zločin STAN kryje z pozice ministra vnitra,“ uvedl.

Tím, že nechává Starosty ve vládě, schvaluje podle Babiše premiér Petr Fiala (ODS) „mafiánské a loupežnické“ praktiky STAN.

Rakušan: Neodejdu

Rakušan v Otázkách Václava Moravce řekl, že o rezignaci a odchodu z politiky neuvažuje. „Neuvažuji o rezignaci ani o odchodu z politiky. Nejsem žádným způsobem s kauzou spojen,“ uvedl dnes Rakušan.

S Gazdíkem hovořil v pátek. Řekl mu, že schůzky s Redlem jsou nevysvětlitelné a že vrhají špatné světlo na vládu i STAN. 

Redl patří mezi 11 obviněných v kauze pražského dopravního podniku, dalším je bývalý náměstek pražského primátora za STAN Petr Hlubuček. Gazdík při oznámení demise uvedl, že se necítí ničím vinen, nechce ale rozkolísat vládu ani koalici na prahu předsednictví v Evropské unii v druhé polovině roku.

V případu Gazdík nepatří mezi podezřelé, podle médií se ale sešel s Redlem v zabezpečené kanceláři, trávili spolu víkend v Alpách a komunikovali přes zašifrovaný telefon. Gazdík kontakty nepopřel, vyloučil ale, že by Redl nějak zasahoval do jeho politických kroků či rozhodování STAN. Dnes napsal, že stýkat se s Redlem byla chyba. „Nebo naivita, což je u politika také chyba. To je vše, čím se cítím být vinen. Určitě ne účastí na zločinném spolčení. Nic jsem neukradl, nikomu jsem nepřihrál žádný byznys,“ uvedl končící ministr, který odchází i z funkce místopředsedy hnutí STAN.

Video  Petr Hlubuček míří k soudu, který rozhoduje o jeho vazbě  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

slow- ( 20. června 2022 21:21 )

Ropušan půjde také. Brusel bude na Fialu vyvíjewt tlak a Fialka se přece jen chce Bruselu líbit.

hejhej ( 20. června 2022 21:03 )

Fialova-prohnilost: Že by neměl být Rakušan si myslí nejen v EU parlamentu ale normálně myslící lidé i u nás, jenom si to nemyslí trapný premiér.

sarina ( 20. června 2022 19:59 )

Jak to ale vypadá bude brzy UKLIZENO a ĆESKO BUDE OPĚT BEZ PROBLÉMŮ a připraveno převzít předsednictví EU!

sarina ( 20. června 2022 17:26 )

horalysovej karlíčku ani já nevím co vyplave na Faltýnka a jeho syna, taky jsem nic nečetla, že by byl někdo vyšetřován a kromě toho Faltýnek neměl žádnou důležitou funkci byl jen poslancem.

11kareI11 ( 20. června 2022 15:48 )

Nevím jaký padesátimilionový podvod máte na mysli, pokud se tedy jedná o Fialu a jeho syna. Ani jsem nic nečetl že by byl někdo z nich za něco vyšetřováni, natož obviněni. Je však možné, že mi něco uniklo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa