Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nový strašák pro české dovolenkáře: Zrušené lety, chaos na letištích. Jak se bránit?  

Aktualizováno -
20. června 2022
11:45
Autor: Petr Šour - 
19. června 2022
05:00

Pozor! Nový strašák pro všechny dovolenkáře! Tedy pro ty, kteří se do svých vysněných destinací chystají dopravit letadlem! Nemají totiž jistotu, že jejich cesta tam či zpátky proběhne hladce. Situace na evropských letištích je několik týdnů katastrofální. Výsledkem jsou tisíce zrušených letů, často pár hodin před odletem.

Dlouhé fronty, stovky zrušených letů, naštvaní a vyčerpaní cestující, mezi kterými už je i první mrtvý! Na vině je převážně nedostatek zaměstnanců. Celé odvětví má enormní nedostatek lidí po pandemii covidu, kdy se houfně propouštělo a kdy se mezinárodní doprava téměř zastavila. Pracovníci, kteří na pozicích zůstali, zase hrozí kvůli přetížení stávkami. A požadují vyšší platy.

Chaos nejvíc zasáhl letiště v Británii, ale stejné problémy hlásí i řada evropských měst, hlavně ve Španělsku, Portugalsku, Nizozemsku či Irsku. I tam si cestující stěžují na dlouhé čekací doby, zpoždění a zrušené lety. Počet pasažérů se meziročně zvedl minimálně šestinásobně! A na mnoha místech na to prostě nejsou připraveni...

Takhle to třeba vypadalo v Dublinu. Jeden z cestujících sdílel obří frontu na odbavení, která se táhla až ven z budovy.

I v Praze!

Nápor u odbavení a dlouhé fronty se nevyhýbají ani pražskému letišti. I tam chybí podle serveru Lidovky.cz téměř 200 zaměstnanců a desítky brigádníků. A proto vedení letiště vyzývá cestující, aby se na lety po Evropě dostavili k odbavení minimálně 2,5 hodiny před odletem, u dálkových pak tři!

Video  Poplach na pražském letišti, 12. dubna 2022.  - Blesk.cz - David Malík
Video se připravuje ...

Čtyři hodiny

Potíže nemají jen letiště, ale i letecké společnosti. Ty tak musejí rušit svoje lety, často i několik hodin před jejich začátkem. Redakce Blesku zaznamenala během týdne několik případů týkajících se zrušených letů z, nebo do Prahy. „Měli jsme naplánovanou dovolenou na Sicílii. Čtyři hodiny před odletem jsme se dozvěděli, že nikam nepoletíme. Náš let byl zrušen,“ popsal Blesku čtenář Václav.

„Ocitli jsme se v děsivé situaci, protože jsme na místě měli zaplacené ubytování na celý týden bez jistoty, že nám kdokoliv vrátí peníze. A také jsme museli rychle plánovat náhradní dovolenou.“ Další případ se týká českých turistů

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.