Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Zemanovi vytkli podporování Putina. Pekarová a Vystrčil nedorazí na Hrad na metály

Aktualizováno -
4. března 2022
14:29
Autor: ČTK - 
4. března 2022
12:38

Předsedové parlamentních komor Miloš Vystrčil (ODS) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) se pondělního předávání státních vyznamenání na Hradě nezúčastní. Zdůvodnili to dnes tím, že si pamatují proputinovské postoje prezidenta Miloše Zemana. Ze stejných důvodů pozvání odmítl místopředseda Senátu Jiří Růžička z klubu Starostů. Rovněž místopředsedové Sněmovny Jan Bartošek a Olga Richterová (Piráti) na Hrad nepřijdou. Pozvaní poslanci ANO včetně svých místopředsedů dolní komory naopak na Hradě budou. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček k neúčasti předsedů parlamentních komor sdělil ČTK, že na to nebude reagovat.

Předávání vyznamenání se nezúčastní ani předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský nebo rektor Univerzity Pardubice Libor Čapek.

V pondělí se ve Vladislavském sále uskuteční několikrát odložené předávání státních vyznamenání za roky 2020 a 2021. Jeho konání v původních termínech znemožnila pandemie koronaviru i léčba prezidenta v Ústřední vojenské nemocnici, kvůli boji s onemocněním covid-19 nevyšel ani náhradní termín stanovený na letošní 1. leden.

Zeman nakonec určil datum slavnostního večera na 7. březen, kdy uplyne 172 let od narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. „Mimo tradičního položení věnce ke hrobu Masaryka v Lánech a květin k soše na Hradčanském náměstí si prezidenta osvoboditele připomeneme i večer během ceremoniálu předání státních vyznamenání - Masarykovu oblíbenou píseň 'Ach synku, synku' na housle zahraje Jakub Třasák,“ uvedlředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš..

Bez Vystrčila a Pekarové

Předseda Senátu Vystrčil na twitteru v poledne uvedl, že je připraven se v zájmu státu účastnit pracovních schůzek se Zemanem, na které ale zván není. „Místo toho mě nyní Miloš Zeman zve, abych podpořil jeho přístup 'já nic, já muzikant'. Omlouvám se, nemohu. Slavnostního večera na Hradě se nezúčastním. Mám příliš dobrou paměť,“ uvedl Vystrčil.

Předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová na twitteru oznámila, že pokládá za správné, že Zeman „otočil“, když minulý týden odsoudil ruskou agresi proti Ukrajině a ruského prezidenta Vladimira Putina přirovnal k šílenci. „Ale nemohu zapomenout, kdo u nás před agresivním a imperialistickým chováním Vladimira Putina dlouhá léta zavíral oči,“ zdůvodnila svou neúčast na ceremoniálu.

Havlíček a Vildumetzová dorazí

Z obdobného důvodu odmítl pozvání Růžička. „Považuji za nemyslitelné, abych pozvání přijal v době, kdy vojska Ruské federace útočí na svobodnou a demokratickou zemi, ničí ji, zabíjejí, vraždí civilisty a ohrožují bezpečnost v celé Evropě. Navíc hostitel dlouhá léta podporoval nenávistný ruský režim i samotného prezidenta Putina a dodával mu zdání legitimnosti jeho počínání,“ uvedl.

„Teď je čas pomáhat Ukrajině. Neplánuji to,“ odpověděl Bartošek na dotaz, zda na Hrad půjde. Richterová uvedla, že se omluvila z pracovních důvodů. Omluvil se i předseda poslanců TOP 09 Jan Jakob nebo předseda poslanců STAN Josef Cogan. „Na předávání vyznamenání z osobních důvodů nepůjdu,“ uvedl na dotaz . Předseda sněmovního bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS) sice pozvánku dostal, na ceremoniál ale také nepůjde. „Na počátku minulého volebního období jsem se zařekl, že si počkám na lepšího prezidenta,“ napsal.

Rychetský pro Deník N dnes uvedl, že na akci nepůjde „z principu“. „Nepovažuji pro mě za přijatelné účastnit se akce, kterou pořádá pan prezident Zeman,“ řekl předseda ÚS. 

Místopředsedové Sněmovny Karel Havlíček a Jana Mračková Vildumetzová naopak pozvání přijali, stejně jako předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová. Předseda senátorského klubu Jaroslav Větrovský (ANO) už ve čtvrtek sdělil, že pozvání nedostal. Vyjádření zástupců SPD se ČTK získat nepodařilo.

Prezident vyjádří solidaritu s Ukrajinou

Podobu slavnostního dne ovlivní i situace na Ukrajině. „Prezident republiky rozhodl o vyjádření solidarity s Ukrajinou, tradiční recepce po předání vyznamenání byla zrušena,“ poznamenal Kruliš. V poledne v pondělí bude na prvním hradním nádvoří vyvěšena vlajka Ukrajiny a zazní ukrajinská a česká státní hymna. „Všichni hosté ve Vladislavském sále budou také zdvořile požádáni, aby poskytli finanční příspěvek na pomoc ukrajinskému lidu,“ dodal hradní protokolář.

Téma konfliktu na Ukrajině se podle něj nepřímo prolíná v hrdinství některých z oceněných osobností. „Ve své době prokázaly nesmírnou odvahu a nezlomnost. Řád bílého lva první třídy tak in memoriam obdrží například Alfred Duff Cooper, britský politik a ostrý kritik appeasementu, který na důkaz nesouhlasu s podpisem mnichovské dohody v roce 1938 složil funkci,“ podotkl. Vyznamenání z rukou Zemana přijede z Londýna osobně převzít jeho vnuk, řekl Kruliš. „V životních příbězích mnoha oceněných najdeme paralelu se současnými dějinami, jsou to příklady obrovské charakterové nezdolnosti,“ dodal.

Ve Vladislavském sále bude podle Kruliše přítomno asi 600 hostů, pozváni byli příbuzní oceněných, ústavní činitelé a další představitelé veřejného života. Kvůli platným proticovidovým opatřením budou muset mít nasazeny respirátory.

Historický Vladislavský sál bude tradičně slavnostně vyzdoben, přítomny budou historické prapory. Kruliš ocenil, že vyznamenané osobnosti budou mít možnost přijmout řády a medaile z rukou prezidenta v důstojné formě. „Dřívější návrhy některých politiků, aby vyznamenání byla třeba poslána poštou, jsem nikdy nepovažoval za důstojné řešení,“ poznamenal.

Video  Zaorálek v Blesku: Putin se neštítí jaderných zbraní! Před válkou hrál jen divadlo  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

panda82 ( 28. června 2022 15:02 )

No vlastně oni kopli do těch vyznamenaných, prezident to jenom předává, vybral je snad někdo jiný, ale ani Vystrčilovi ani Pekárové to nedochází, a nedejbože, aby Vystrčil byl prezidentem, když neví co asi se sluší, u Pekárové se není co divit, prodávala telefony, tam to bylo jedno kdo byl zákazník

panda82 ( 28. června 2022 14:50 )

Kdo by se na ně díval, jeden jak druhý k ničemu, zbytečně by zacláněli, chybí jim slušnost politika, inteligence nedorazila do jejich malých mozků

LuCo ( 7. března 2022 17:01 )

Není divu, že na předávání medajlí nepůjdou, žádná na ně nezůstana.. Jako na Antona špelce Oatrostřelce.

milan59 ( 7. března 2022 16:12 )

To je skvělá zpráva !! Pekarová to už psala na fcb a já se málem rozbrečel

paralenka ( 5. března 2022 20:46 )

To je tedy úroveň, ba přímo laciné vydírání! Ti lidé na rozdíl od vás něco dokázali! Vy jen plivat na netu a urážet každého, kdo má jiný názor! Ono ruskokomunistické: Je proti nám, kdo není s námi.. přežívá i v dnešní době?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa