Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Uprchlíci z Ukrajiny čelí i obchodu s lidmi! Někteří už začali využívat neštěstí, říká expert

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
3. března 2022
05:00

Premiér Petr Fiala (ODS) včera v Poslanecké sněmovně mluvil o zhruba dvaceti tisících ukrajinských běženců v Česku. Ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům ale zdůrazňuje, že určit přesně tohle číslo v tuto chvíli nejde. Věří, že jsme schopni přijmout až tři sta tisíc z nich a dodává, že Česká republika tyto lidi potřebuje. Většina z nich ale doufá, že se brzy vrátí domů. 

„Ze Lvova máme informace, že dosud je na Ukrajině dva miliony vnitřně přesídlených osob - tedy jsou mimo své domovy. Největší přísun lidí je do Polska a pak k nám, protože míří primárně tam, kde mají komunity, a v Česku dosud žilo dvě stě tisíc Ukrajinců. Ta nová čísla ale nejsou vůbec konkrétní, protože nemají vízovou povinnost, dojeli vyčerpaní a teprve se registrovat budou,“ vysvětluje šéf organizace.

Přiznává, že je velmi mile překvapený jak solidaritou ze strany českých politiků, tak občanů: „Například pán z Brna vzal auto a přijel až k hranicím. Odvezl rodinu do Lanškrouna, nic za to nechtěl. Je to neuvěřitelná solidarita, kterou bych po třiadvaceti letech práce v tomto oboru a po spoustě výhružných dopisů vůči naší organizaci nečekal.“ Rozdíl v přístupu k běžencům ze Sýrie byl podle něj především ve strachu z neznámého.

„Ukrajinská komunita je tu velká, takže i kapacita absorpční by tomu měla odpovídat. Navíc demografický vývoj u nás je hrozivý. My prostě potřebujeme statisíce Ukrajinců přijímat, ať už tam konflikt je, nebo není. Nedovedu si třeba představit, jak se s obchodem Ukrajinců do války vypořádá české stavebnictví,“ vysvětluje, proč nepřistupovat k uprchlíkovi jako k někomu, kdo je na obtíž. 

Jedním dechem nicméně dodává, že z úst Ukrajinců zaznívá naděje, že tu nebudou na dlouho: „Ale pokud konflikt nekončí, tak vidíme i na tom syrském příkladu, že je návrat mnohem těžší. Při zamrzlém konfliktu se pak nevrací nikdo.“ Bohužel už se začínají i v této krizi objevovat na hranicích případy obchodu s lidmi: „Někteří se už snaží toho neštěstí využívat a berou si od běženců za pomoc nepřiměřené částky.“ 

Válka Rusko vs. Ukrajina
21:59
29. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:39
29. 4. 2024

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
29. 4. 2024

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

 

 

karel ( 3. března 2022 09:22 )

Radeji autor clanku neuvadi jmeno toho experta. Majitel te ziskove organizace OPU si na dovozu migrantu udelal zivnost, a situace mu tech nahrava k dalsimu vydelku, plus extra dotacim od statu. Bohuzel, pan Rozumek je lidsky odpad, a uz si jiste spocital, kolik vydela na statisicich skutecne nebohych uprchlicich...

Franta Jetel ( 3. března 2022 08:38 )

Porovnavas lidi kteri se pres den povetsinou poflakuji s krabicakem s lidmi kteri utikaji pred valkou?

paralenka ( 3. března 2022 07:25 )

To vůbec neřešte, pro naše bezdomáče a potřebné nejsou byty ani ubytovny, sem tam krátkodobý azyl, ale kraj nyní uvedl, že nabízí 7 500 lůžek - od ubytoven až po bytové jednotky. Ale tu starost o bezďáky holt není tak vidět, zatímco v téhle situaci jedou promyšlené deklamace a zviditelňovačky. Vidím, jak každý "VIP", který hne prstem, okamžitě referuje médiím...Ano, je to hrozné, že se válčí, ale co naši lidé, ti už nárok nemají, to není tak in, že?

verka1 ( 3. března 2022 07:17 )

Potřebují přijímat ukrajince, aby zde pracovali. Ubytování se najde ubytovny.
Většinou z Ukrajiny odchází matky s malými dětmi a kam půjdou pracovat?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa