Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hradní stráž už nemusí tahat bednu s klenoty: Získá pojízdné trezory za 14 milionů

Autor: Tomáš Belica - 
25. ledna 2022
05:00

Do poloviny roku už by měla Hradní stráž mít ve svém arzenálu opancéřované toyoty. Co s nimi bude převážně ceremoniální složka armády dělat, není zcela zřejmé. Jisté je jen to, že daňové poplatníky tato přibližovadla vyjdou na 14 milionů!

Pokud prezident Miloš Zeman (77) ještě ve svém funkčním období rozhodne nechat vystavit originály korunovačních klenotů, hradní vojáci s tím budou mít o trochu méně práce. Místo přenášení bedny ze svatovítské katedrály ji totiž těch pár set metrů do Vladislavského sálu jednoduše – a také bezpečně – převezou.

Volba diplomatů

Loni v prosinci totiž rezort obrany uzavřel s firmou Dajbych smlouvu za skoro 14 milionů. Požadavek zněl na jedno balisticky chráněné auto a druhé duplicitní vozidlo. Tedy takové, které má navenek vypadat na chlup stejně, jako chráněný pancéřák. A u obou vozů si naspecifikoval další vychytávky. Co stráž dostane?

Jedná se o vozidla Toyota Land Cruiser 200. Vozidla nebyla zástupcům Hradní stráže zatím dodána. Plánovaný termín dodávek je dle smlouvy do 30. června 2022,“ sdělil na dotaz Blesku Jiří Caletka z tiskového odboru ministerstva. Jedná se o stejný typ vozů, který používají čeští diplomaté působící v rizikových zemích. Několik panceřovaných landcruiserů má v garážích také česká policie.

Ale k čemu?

O vypsání zákazky na vozidla informoval Blesk už loni v létě. A stejně jako tehdy, ani teď po jejím uzavření, není zcela zřejmé, proč vlastně Hradní stráž tyto mamuty potřebuje.

Budou sloužit především k plnění úkolů vyplývajících ze zákona o ozbrojených silách a k plnění společného úkolu s Útvarem ochrany prezidenta Policie ČR k ochraně stanovených národních kulturních památek,“ doplnil jen Caletka. Podle Víta Nováka z Kanceláře prezidenta republiky vozy nejsou určené pro přepravu hlavy státu.

Jejich pořízení vyplývá ze specifických úkolů v oblasti bezpečnosti s ohledem na péči o národní kulturní památky a vše s tím spojené,“ napsal tehdy Novák. Vzhledem k tomu, že ve specifikaci byl i požadavek na výsuvnou plošinu pro „snadné nakládání a vykládání mobilního depozitáře“, příležitostná přeprava korunovačních klenotů se přímo nabízí.

Co si naporoučeli:

Vozy podle požadavků vojáků měly mj. mít:

  • rychlost aspoň 130 km/ hod.
  • balistickou odolnost min. na úrovni VR6
  • kamerový systém
  • poklop na střeše pro nouzové opuštění vozu
  • černou nebo bílou barvu
  • dva únikové celoobličejové dýchací přístroje se zásobou vzduchu min. na 10 minut
  • výsuvnou plošinu o nosnosti minimálně 200 kilogramů

O Zemanovi psala, že má cirhózu a demenci. Hrad po Stehlíkové chce omluvu a milion

Korunovační klenoty

Možností spatřit české korunovační klenoty je jako šafránu. O jejich vystavení rozhoduje prezident republiky, k vidění mohou být jen v areálu Pražského hradu. Naposledy byly originály klenotů, běžně uzamčené ve svatovítské katedrále, vystaveny v roce 2018 při příležitosti 100 let od vzniku Československa.

Jako řešeto, žádná zranění

V roce 2004 se vůz tehdejšího českého velvyslance v Iráku stal terčem útoku. Obrněný landcruiser, v němž v tu dobu cestovali dva členové velvyslancovy ochranky, zasáhly desítky střel. „To auto je úplně na kaši, jediné sklo nezůstalo vcelku, vnější plechy jsou jak řešeto,“ řekl tehdy Právu zdroj z Černínského paláce. Osádka toyoty ale vyvázla bez jakýchkoliv zranění.

Než si definitivně plácnou

Podmínkou ministerstva také bylo, že dodavatel poskytne oba vozy Hradní stráži v předstihu k tzv. zkráceným vojskovým zkouškám (ZVZ). Během 5 dní si mají vojáci vyzkoušet, zda jim auta „sednou“. ZVZ se mají konat přímo v areálu Hradu. A pokud by vozy testy neprošly? Pak celá smlouva s Dajbychem padá…

Video  Trubači Hradní stráže  - Blesk TV
Video se připravuje ...

sasapropIeskal_cvoka ( 25. ledna 2022 17:28 )

Ne, tvůj sourozenec opravdu nejsem.

sasapropIeskal_cvoka ( 25. ledna 2022 07:51 )

Přece nebudou házet lopatou jako ty

santikxauz ( 25. ledna 2022 07:06 )

To se divím,že tam ještě nějaké klenoty zůstaly.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa