Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Řád od Putina dostal i kamarád z KGB Tokarev: Bývalý agent má vazby v České republice

Autor: jel, pma - 
2. března 2022
21:12

Nikolaj Tokarev (71) je dlouholetým přítelem ruského prezidenta Vladimira Putina, od kterého nedávno obdržel také státní vyznamenání. Tokarev je také nepřetržitě už od roku 2007 ředitelem firmy Transněfť, největší ropovodné společnosti světa. Putinův kamarád má navíc překvapivé vazby na Česko.

I vlk samotář, jako je Vladimir Putin, má kolem sebe blízké přátele. Jedním z nich je Nikolaj Petrovič Tokarev. Co je ale zač muž, který od Putina obdržel státní vyznamenání?

V 70. letech studoval Tokarev na Moskevské vyšší škole KGB, posléze byl přeložen do východního Německa, kde se setkal s dnešním ruským prezidentem Vladimirem Putinem. V rámci výkonu práce důstojníka KGB Tokarev v Německu zůstal a v Berlíně měl na starost sledování a chování zaměstnanců. Jeho kamarád Vladimir Putin se mezitím vrátil do Ruska.

Korupce i nepotismus

Po návratu do Ruska Tokarev dostal od Putina nabídku na post generálního ředitele státního podniku pro správu majetku Kanceláře prezidenta Ruska v zahraničí, kterou přijal. Od léta roku 1999 se stal šéfem ruské Federální služby bezpečnosti (FSB), tedy organizace navazují na činnost KGB, a od roku 2007 stojí ve vedení firmy Transněfť, největší ropovodné společnosti světa.

Tokarev byl Fórem svobodného Ruska obviněn z provádění politických represí, přeshraniční korupce a z toho, že dosazoval do vysokých pozic své známé a příbuzné.

Konexe má v Česku

Tokarev má konexe i v Česku. Na to, co pojí Tokareva s Českou republikou, upozornil ve svém článku server Seznam Zprávy. Ten v první řadě uvedl, že blízký Putinův člověk je místopředsedou správní rady Mezinárodní asociace přepravců ropy, která sídlí v Praze. 

Server se zajímal o to, zda bude státní společnost MERO ČR i nadále spolupracovat s firmou Transněft i po ruském vpádu na Ukrajinu. Vedení společnosti na dotaz Seznam Zpráv reagovalo tak, že sdružení není politické a jde pouze o odbornou záležitost. Firma prý nevidí důvod, proč nemohla spolupráce pokračovat.

Panama Papers

Avšak toto není jediné Tokarevovo spojení s Českou republikou. Jeho manželka Galina totiž podle Seznam Zpráv v Praze několik let spoluvlastnila firmu Pramo Technologie.

Dalším spolumajitelem této firmy byl Tokarevovův blízký spolupracovník Michail Arustamov. Ten měl několik let působit ve vedení Transněftu. V současné době je stále veden jako většinový majitel firmy 3ton se sídlem v Praze. Sám měl dokonce nějakou dobu bydliště na Starém městě. Arustamovo jméno se navíc objevilo také v kauze Panama Papers.

6:59
Dnes

Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině, nabízejí civilní náboráři vyzbrojení informačními balíčky a notebooky vlasteneckým dobrovolníkům možnost zapojit se do války. Snahy Ukrajiny naverbovat dostatek mužů do boje proti Rusku narážejí na skepsi veřejnosti, a země se proto rozhodla zahájit ofenzivu pomocí lákavých nabídek, a rozšířit tím řady armády, píše agentura Reuters.

S umírněným náborem se mohou Ukrajinci setkat na serverech nabízejících práci či v informačních centrech, na billboardech a sociálních sítích. Nabízí jim v dobách války novinku: možnost volby. Kandidáti si mohou vybrat konkrétní jednotku a pozici, která bude odpovídat jejich dovednostem. Na výběr mají i dobu, po kterou budou sloužit.

V ulicích měst na Ukrajince z billboardů shlíží vojáci, kteří je vyzývají, aby se zapojili do obrany vlasti. Pro pohodlnost jsou slogany doplněny QR kódy. Na internetu, ve videokampani, 93. mechanizovaná brigáda své spoluobčany ujišťuje, že „to zvládne každý“. Záběry ukazují kuchaře či traktoristu, kteří jsou nasazeni na podobné pozice v armádě - na post polního kuchaře a řidiče tanku.

Ukrajinští vojenští odborníci si uvědomují, že v demokratické zemi může být prvek volby klíčem k nalákání lidí do armády, uvedla náměstkyně ministerstva obrany Natalija Kalmykovová. „Lidé, kteří mají teď bránit naší zemi, by si armádní kariéru nevybrali: jsou to civilisté,“ řekla náměstkyně. „A civilisté jsou zvyklí na možnost volby,“ dodala.

6:45
Dnes

„Jsem vděčný americkému Senátu za to, že dnes schválil životně důležitou pomoc Ukrajině,“ uvedl krátce po hlasování na sociální síti X ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle agentury AFP je schválení balíku úlevou pro ukrajinskou armádu, která čelí ruským útokům.

Klíčové bylo sobotní hlasování ve Sněmovně reprezentantů, kde byl balík mnoho měsíců zablokován. V Senátu se očekávalo jeho relativně hladké schválení. Pro hlasovalo 79 senátorů, proti bylo 18 členů horní komory. Schválení balíku uvítali šéf demokratů v Senátu Chuck Schumer i předseda republikánských senátorů Mitch McConnell.

6:29
Dnes

Ruské invazní síly dosáhly významného postupu v úzkém koridoru na východě Ukrajiny. Napsal to dnes list The Guardian, podle něhož Rusové za deset dní postoupili přibližně o pět kilometrů severozápadně od Avdijivky a údajně v neděli vstoupili do obce Očeretyne. Americký Institut pro studium války (ISW) uvedl, že Rusové nedávno dosáhli potvrzených zisků v této obci v Doněcké oblasti.

Očeretyne, kde kdysi žilo kolem 3000 lidí, se nachází několik kilometrů severozápadně od Avdijivky, které se ruské invazní síly zmocnily po těžkých bojích letos v únoru. Následně obsadily několik okolních vesnic. Dobytí Očeretyne podle listu znamená, že se Rusku podařilo obejít severní křídlo nedávno vybudované ukrajinské přední linie, včetně minových polí a zákopů.

„Geolokalizované záběry zveřejněné 22. dubna ukazují ruské síly vztyčující ruskou vlajku nad budovou vojensko-civilní správy v centru Očeretyne. Naznačuje to, že ruské síly obsadily železniční stanici, překročily železniční trať a postoupily na sever do centrální části obce,“ uvedl ISW. Institut zároveň poznamenal, že zatím nezaznamenal vizuální potvrzení ruské kontroly nad touto obcí. Na záběry se vztyčováním ruské vlajky zveřejněné ruskými vojenskými blogery odkazuje také The Guardian.

Zobrazit celý online

Video  Bombardování Charkova: Do povětří letěla i radnice, Rusové útočí i na bytovky  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa