Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Předsedou Nejvyššího správního soudu bude Karel Šimka. Zeman ho jmenoval na Hradě

Aktualizováno -
2. února 2022
15:33
Autor: ČTK - 
2. února 2022
07:15

Prezident Miloš Zeman ve středu odpoledne jmenoval na Pražském hradě nového předsedu Nejvyššího správního soudu (NSS). Jeho jméno Pražský hrad tajil, premiér Petr Fiala (ODS) ale prozradil, že se jím stane soudce Karel Šimka. Fiala (ODS) uvedl, že spolupodepsal rozhodnutí prezidenta o Šimkově jmenování. Předchozí šéf NSS Michal Mazanec skončil na sklonku loňského roku kvůli dosažení věkové hranice 70 let.

Já jsem kontrasignoval rozhodnutí pana prezidenta o jmenování Karla Šimky předsedou Nejvyššího správního soudu. Z mého hlediska tam neexistuje žádný problém. Vím, že se uvažovalo o víc kandidátech. Všechna jména, co jsem zaslechl, byla respektováníhodná, byli to právníci, kteří mají renomé a mohli by tu funkci vykonávat,“ řekl předseda vlády.

Zeman varoval při jmenování před politizací této instituce a expandováním mimo okruh její působnosti. Tato tendence podle něj kazí renomé soudní soustavy a vede k „poznámkám o soudcokracii, případně o třetí komoře Parlamentu“.

Prezident mohl nového šéfa NSS vybírat pouze z řad soudců tohoto soudu. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) už dříve uvedl, že místo by mohl obsadit Filip Dienstbier, Barbara Pořízková či Karel Šimka. Předchozí ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) navrhla jako kandidáta na Mazancova nástupce Dienstbiera.

Pořízková prostřednictvím mluvčí soudu v pondělí sdělila, že žádnou informaci o novém předsedovi soudu nemá. Na Pražský hrad dnes podle svého vyjádření nemíří ani Dienstbier. Šimka na dotaz, zda se ve středu chystá na Hrad, uvedl, že to nemůže ani potvrdit, ani vyvrátit.

Funkční období předsedy soudu trvá deset let.

Video  Zemanův vrtoch při jmenování rektorů: Autorovi hry o Ovčáčkovi ruku nepodal. Jako jedinému  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 2. února 2022 08:15 )

Václav Klaus st.: Právě v této chvíli dochází k mimořádnému útoku státny moci na svobodu a demokratické uspořádání (VIDEO)
http­s://ces­kobez­cenzu­ry.cz­/2022/­02/zpr­avy-z-domova/vaclav-klaus-st-prave-v-teto-chvili-dochazi-k-mimoradnemu-utoku-statny-moci-na-svobodu-a-demokraticke-usporadani-video/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa