Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Předvolební dáreček? Havlíček u Moravce hájil energetické šeky pro 800 tisíc domácností

Autor: simao - 
26. září 2021
13:01

Ceny energií rostou, vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) přichází s návrhem energetických šeků, které by pomohly nízkopříjmovým domácnostem pokrýt část očekávaného zvýšení cen energií. Týkalo by se podle něj cca 800 tisíc domácností. V Otázkách Václava Moravce Havlíček mluvil o tom, kdy a pro kolik lidí by měly být tyto příspěvky ze strany státu zavedeny.

Ceny emisních povolenek strmě rostou, s tím i ceny energií. Karel Havlíček (za ANO) před volbami otevřel téma zdražování tím, že by řada domácností v Česku měla mít nově nárok na tzv. energetické šeky, které by jim pomohly částečně pokrýt rostoucí ceny energií.

„Logicky teď energetické šeky mohou působit jako jeden z předvolebních dárečků hnutí ANO,“ upozornil moderátor Václav Moravec.

„Cena energií se v těch posledních týdnech zvyšuje a my v tuto chvíli s předstihem musíme připravit to prostředí na rok 2022,“ uvedl v Událostech, komentářích Havlíček. „Energetický regulační úřad vždycky ke 30. září musí dělat finální rozhodnutí na následující období (...) Volby máme každý rok nějaké a vždycky v září se rozhoduje o té energetické a cenové politice na následující rok,“ odmítl Havlíček slova o „dárečcích“ voličům.

„Krátkodobé zásahy dělají různé vlády různě,“ podotkl Havlíček. „je to tzv. francouzská cesta. Někdo tomu říká energetický šek nebo energetický voucher. Přibližně polovička  zemí Evropy jde touto cestou,“ uvedl vicepremiér. „Na podzim je chceme připravit tak, aby je vlastně všichni mohli získat do konce roku a v příštím roce už aby je mohli aplikovat v době, kdy se předpokládá, že by se mohlo zdražit,“ poznamenal.

Energetické šeky mají být určené pro „energeticky ohrožené domácnosti“. „V tuto chvíli by se mohlo jednat řádově plus mínus o 800 tisíc domácností, ož by mohlo znamenat nějakých 3,2 milionu obyvatel. Jsou to domácnosti postižené na sociální bázi, zdravotní bázi, starší lidé atd. Zkrátka ti kterým by hrozila tzv. energetická chudoba. Na ty se chceme zaměřit,“ podotkl Havlíček.

Pozastavil se i nad výdaji, které na energetické šeky mají jít ze státní kasy. „My se budeme snažit, aby z toho navýšení, které bude - a očekáváme, že by to navýšení mohlo být kolem 1500 až 2000 korun (ročně - pozn. red.), tak jsme pokryli alespoň polovinu. V tomhle případě by se mohlo jednat maximálně o nízké miliardy korun,“ dodal Havlíček.

Bartošek: Bída do českých rodin přichází i kvůli vládě

Nějaká forma podpory nejslabších sociálních vrstev byvatelstva je žádoucí, řekl v ČT šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek, který ohledně zdražování interpeloval ve Sněmovně premiéra Andreje Babiše

Zástupce koalice Spolu Jan Bartošek z KDU-ČSL přikyvoval, že lidi velmi trápí rostoucí cena energií. „Po 8 letech vlády hnutí ANO a premiéra Andreje Babiše v posledních 4 letech přichází bída do českých rodin a přichází bída do peněženek seniorů, protože to není jenom o ceně energií, to je o celkové inflaci, přístupem této vlády. V současné době jsou požírány úspory rodin, jsou požírány úspory seniorů a je to z důsledku nekonání této vlády,“ vytkl vládní koalici.

„Pan ministr co se týká šeků nás vrací do dob přídělového systému a  lístků někdy za války nebo první republiky,“ rýpl si Bartošek. „Přesně tyto kroky jsou ty, které prodražují státní správu, celé to komplikují,“ míní s tím, že není potřeba vymýšlet nový systém, ale ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí by se měl využít příspěvky a doplatky na bydlení. „Není možné uvrhnout lidi do sociální nouze jen díky tomu, že předchozí vláda špatně konala,“ dodal.

Nechali byste důchodce vyhladovět, kontroval Havlíček

„Důchodcům jsme zvedli důchody na 16 200, vy byste je nechali vyhladovět. Zvyšování cen není způsobeno touto vládou ani žádnou vládou kolem nás. Zvyšování cen, myslím tím inflaci je v důsledku rostoucích cen ropy, rostoucích cen oceli ve světě, rostoucích cen surovin. My sem dnes importujeme inflaci,“ reagoval vicepremiér.

Vláda v době covidové krize se chovala zodpovědně a dávala solidní zdroje podnikatelům na to, aby mohli přežít, reagoval Havlíček. Ceny energií se šplhají výš v důsledku příliš zbrklé zelené politiky, dodal.

Bláznovství, míní Fiala

„Pro mně je to celé úplně zmatečné v tom smyslu, že už připravujeme energetické šeky na základě zelené evropské ideologie, tzv. Greendealu,“ reagoval na návrh energetických šeků šéf poslanců SPD a také hospodářského výboru ve Sněmovně Radim Fiala.

„Je úplně neskutečné, že díky té zelené ideologii my teď už plánujeme, že budeme dávat z rozpočtu několik miliard těm, kteří si nebudou schopni tu energii zaplatit,“ dodal s tím, že celou věc vidí jako „na hlavu postavenou“, „šílenství“ a destruktivní věc směrem k českému hospodářství.

Zdražování a rostoucí ceny energií v Česku: Kdo za to může? Téma se řešilo i v předvolební debatě Blesku:

Video  Zdražování v Česku a vyšší ceny energií: Co na to politici?  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

keys ( 26. září 2021 14:51 )

je to k zadluzeni chudsich

keys ( 26. září 2021 14:50 )

budou na to lidi mit, nebudou
je to jen kampan

priserak77 ( 26. září 2021 13:53 )

Fajn, ale musí to být vázáno na nějakou činnost, respektive, ať to nedostane zase jistá nepracující menšina. Každopádně takovému rozdávání na dluh moc nefandím.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa