Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Co na sebe práskly Maláčová či Schillerová? 6 političek o stresu, rodinách i relaxu

  • Autor: amik - 
    25. 9. 2021
    10:12

    Volby se kvapem blíží, volební místnosti se otevřou již 8. října. Do letošních voleb jdou i Alena Schillerová (za ANO), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Olga Richterová (Piráti), Jana Maláčová (ČSSD), Jana Černochová (ODS) či Hana Aulická Jírovcová (KSČM). Šestice političek v anketě Blesk Zpráv prozradila, jak zvládají stres před volbami, i jak se jim daří skloubit práci v politice s osobním životem. U čeho relaxují a odbourávají únavu z náročných dní horké fáze čím dál tím více vyhrocené kampaně?

    V české vládě je aktuálně 10 mužů a 4 ženy. V současné Poslanecké sněmovně pouze 22,5 % žen. Změní se to po volbách 2021?

    Podle Global gender gap report 2020, který zveřejnilo Světové ekonomické fórum, se obecně vzato rozdíly v nerovnostech žen a mužů snižují. Například v oblastech, jako je vzdělání nebo zdravotní péče, jsou na tom muži a ženy většiny zemí na světě velmi obdobně. Existují však i oblasti, kde jsou rozdíly stále markantní. Jako například vysoké funkce ve velkých firmách nebo v politice.

    Report jasně vypovídá o tom, že politika je nejenom oblast, ve které jsou rozdíly mezi muži a ženami největší, ale zároveň jde o odvětví, kde jsou znatelné rozdíly i mezi jednotlivými zeměmi. 

    Česká republika neměla nikdy ve své historii v prezidentské ani premiérské funkci ženu a aktuálně má historicky teprve druhou předsedkyni v čele politické strany. 22,5 % zastoupení žen v poslanecké sněmovně je oproti ostatním státům lehký podprůměr. České političky pro Blesk Zprávy promluvily o tom, jak zvládají předvolební stres, péči o své rodiny i jak relaxují.

  • 1.Maláčová: Lepší vyřídilka, horší fyzička

    Jana Maláčová je ministryní práce a sociálních věcí od července 2018 a ve volbách 2021 a nyní i lídryní pražské kandidátky. S manželem Alešem Chmelařem má syna Gustava.

    Blesk Zprávy: Jak zvládáte předvolební stres?

    Maláčová: Je to hektické, ale po třech letech ve vládě jsem vytrénovaná. Zvlášť po roce a půl pandemie. Kampaň je hlavně o potkávání se s lidmi, a to mě naopak baví a nabíjí.

    Daří se Vám udržet balanc mezi prací a osobním životem?

    Není to lehké, ale musím. Život není jen práce. Zvláště, když máte děti. Neumím si představit, že bych svou práci mohla dělat bez podpory rodiny. Manžel mi strašně moc pomáhá. Bez něj a bez obou našich maminek by to prostě nešlo.

    Jak se před volbami udržujte (mentálně i fyzicky) ve formě?

    Vyřídilka se mi v politice zlepšila, fyzička zhoršila   Každý, kdo je v práci v jednom kole asi ví, jak těžké je udržet si nějakou zdravou životosprávu. Ale i tak se snažím chodit na dlouhé procházky nebo z práce pěšky domů. Málo spím, to je můj hlavní problém. Musím se zlepšit. 

  • 2.Schillerová: Na stres není čas

    V lednu 2016 byla Alena Schillerová jmenována náměstkyní ministra financíAndreje Babiše, a to pro daně a cla.  Pověřena byla přípravou EET.  Prezident Miloš Zeman ji 13. prosince 2017 jmenoval šéfkou tohoto resortu v menšinové vládě Andreje Babiše a 27. června 2018 i do jeho dalšího kabinetu.

    V parlamentních volbách 2021 kandiduje Schillerová jako jednička jihomoravské kandidátky hnutí ANO. Je vdaná a má dceru Petru.

    Blesk Zprávy: Jak zvládáte předvolební stres?

    Schillerová: Momentálně mám opravdu mnoho pracovních aktivit, stres na mě ještě nestačil ani dolehnout. Na stres prostě není čas. A když nad tím tak přemýšlím, mám pocit, že předvolební stres vlastně ani není na místě. Věřím, že za uplynulé čtyři roky jsme ukázali, že pro tuto zemi a její obyvatele chceme lepší budoucnost a děláme pro to vše, co je v našich silách. Mluví za nás naše práce a já mohu jen s klidným svědomím doufat, že to voliči v podzimních volbách ocení.

    Jak se Vám daří udržet balanc mezi osobním a pracovním životem?

    Není jednoduché zavřít dveře a přestat myslet na práci. V pozici ministra si prostě nemůžete říct „teď mám padla“. V každém případě se vždy snažím najít čas na svou rodinu a když už ho mám, tak ho využít na 100 %. Samozřejmě se stane, že mi například zavolá pan premiér a musím něco ad hoc řešit, to už ale k této práci patří. Rozhodně si však nechci stěžovat. S tímto jsem do toho šla. A pokud děláte něco, co má smysl a máte možnost vidět výsledky své práce, například, když se podaří prosadit zákon, který bude mít pozitivní vliv na život lidí v této zemi, pak cítíte naplnění. Od občanů se mi navíc dostává nespočet pozitivních reakcí, a to je ten správný hnací motor.

    Jak relaxujete? U čeho si zaručeně vyčistíte hlavu? Jak se před volbami udržujete (mentálně i fyzicky) ve formě?

    Musím se přiznat, že jsem povahou člověk, který nevydrží sedět se založenýma rukama. Takže i když náhodou zrovna nepracuji, musím něco podnikat. Pokud mi to pracovní povinnosti dovolí, ráda se procházím v přírodě, nebo, podle toho, kde se zrovna nacházím, obdivuji krásy hlavního města nebo moravské metropole. Čas od času si s přáteli a rodinou zajdu na dobré jídlo nebo přečtu knihu. Ale lhala bych, kdybych řekla, že si občas nedopřeju nějaký ten relax v podobě návštěvy kosmetického salonu nebo kadeřníka. Asi jako každá žena mám ráda zkrášlování. Možná jste zaznamenali, že jsem v poslední době jako chameleon 

    Navíc, před pár měsíci se nám narodil do rodiny další vnouček Jaroušek, tak z toho teď všichni žijeme. Vnuci Jaroušek a František jsou moje srdcová záležitost a čas strávený s nimi a samozřejmě s celou rodinou, mi vždy dobije baterky. Když už ale nemůžu být s rodinou, tak jsem ráda mezi lidmi. A také jsem podlehla trendu poslední doby a pořídila si elektrokolo.

    Druhý vnuk Aleny Schillerové se narodil jen den před ničivým tornádem, které zpustošilo jižní Moravu. Druhý vnuk Aleny Schillerové se narodil jen den před ničivým tornádem, které zpustošilo jižní Moravu. | archív Aleny Schillerové

     

  • 3.Pekarová Adamová: Kvóty na ženy v politice? Ne!

    Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), aktuálně jediná žena - předsedkyně strany v ČR. V listopadu 2015 byla na celostátním sněmu TOP 09 zvolena místopředsedkyní strany, o dva roky později se stala 1. místopředsedkyní. V listopadu 2019 byla zvolena do čela TOP 09. Je vdaná za slovenského ajťáka Tomáše Pekaru.

    Blesk Zprávy: Jak zvládáte předvolební stres?

    Pekarová Adamová: Období před volbami mám ráda - je akční, hodně se toho děje, i když je to náročné, tak se na něj vždycky těším. Letos kampaň začala brzy a hned jak to covidová situace dovolila vyrazili jsme se spolu mezi lidi. Setkávání a diskuse s lidmi ze všech koutů České republiky mám na kampaních vůbec nejradši a nabíjí mě to. Jejich náměty a názory jsou inspirací nejenom pro mě, ale i pro mé kolegy.

    Celé Česko objedeme dvakrát, už jsme byli ve všech krajích. Když se třeba ve Frýdlantě nebo v Telči popovídáte s místní prodavačkou nebo seniorem, zjistíte, že mají obavy z obrovského zadlužení země, že nebude na důchody a skončí to jako v Řecku, kde šly penze o třetinu dolů. Všichni vidí, jak vláda nezvládla covid a každý zná někoho, kdo na něj zemřel. Snažím se dát lidem naději, že to spolu zvládneme a překonáme úskalí, nedopustíme bankrot, který by odnesly jejich děti. To všechno pro mě tedy není ani tak stres, jako spíš velká motivace.

    Daří se Vám udržet balanc mezi osobním a pracovním životem?

    Musíte hledat rovnováhu a nevzdávat se toho, co je pro vás důležité a přináší vám radost. Pokud by vám práce sebrala skutečně veškerý osobní čas, nebylo by to dobře. Relaxace, sport a čas na ty nejbližší pokládám za důležité. Pokud byste se jich vzdali úplně, nešla by žádná práce dělat poctivě a s čistou myslí. Mám ráda přirovnání k sekeře - s tupou sekerou sice strom porazíte, ale strašně se u toho nadřete. Je třeba ji nabrousit a půjde to snáz. A i my lidé musíme dobíjet baterky, abychom ve finále zvládli víc.

    Jak relaxujete? U čeho si zaručeně vyčistíte hlavu?

    Když se to daří, ráda sáhnu po dobré knize a podívám se na dobrý film. Stejně tak pro mě ale funguje i vaření, ráda za sebou vidím výsledek a samozřejmě ještě radši jím. Což je zas dobrá motivace k sportu, v poslední době kromě ježdění na kole občas cvičím HIIT, přece jen kila v karanténě přibývala dost rychle.

    Jak se před volbami udržujete (mentálně i fyzicky ve formě?

    Možná to je překvapivé, ale mentálně si nejlépe odpočinu u domácích prací. Prostě mi pomáhá doma uklízet. Na rozdíl od politiky je rychle vidět výsledek práce, což mi přináší radost. Ale i zajít do divadla, do kina, jet na výlet do přírody, potkávat se s kamarády, to všechno mám moc ráda. Jsme s manželem oba sportovně založení, proto často vyrážíme na kolo. Jezdíme na kolech horských i silničních. No a už zmíněné cvičení doplňuji i kvalitním spánkem. 

    TOP 09 je aktuálně jedinou parlamentní stranou, v jejímž čele stojí žena. Jak se TOP 09 staví ke zvyšování počtu žen v politice? A jaký je Váš osobní názor na počet žen a jejich angažmá v české politice?

    Zrovna TOP 09 patří k moderním stranám, které mají za cíl ženy motivovat k účasti v politice a snažíme se jim vytvářet vhodné podmínky. Máme po celé republice starostky, poslankyně ale i zastupitelky. Budu jenom ráda, když nás žen bude v politice ještě víc. Ale domnívám se, že vyšší zastoupení žen v politice nemají zařizovat žádné kvóty ani nařízení. Stejně jako pro jiné profese platí, že nejlepší je usnadnit skloubení profesního a rodinného života.

    Markéta Adamová Pekarová (TOP 09) je vášnivá cyklistka Markéta Adamová Pekarová (TOP 09) je vášnivá cyklistka | Oficiální Facebook profil Markéty Adamové Pekarové
  • 4.Černochová houbaří i střílí

    Za SPOLU kandiduje další žena, kterou jste už na české politické scéně rozhodně mohli zaregistrovat - Jana Černochová, starostka Prahy 2 za ODS. Před vstupem do politiky působila v bankovnictví. V roce 1998 se stala komunální političkou na plný úvazek, nejprve zástupkyní starosty MČ Praha 2 a od roku 2006 její starostkou. Od roku 2010 je poslankyní Parlamentu ČR a v současné době předsedkyní výboru pro obranu. Je rozvedená a bezdětná.

    Besk Zprávy: Jak zvládáte předvolební stres?

    Černochová: Hlavně pracovně. Což může znít divně, ale jako dlouholetá starostka Prahy 2 a poslankyně mám neustále dost práce, která mě ale naštěstí baví a naplňuje, takže mi na předvolební stres nezbývá moc času. V posledních týdnech se navíc objevila aktuální témata, která spadají do mé gesce obrany a bezpečnosti. Nyní celý svět shlíží k dění v Afghánistánu a není to tak dlouho, kdy jedním z hlavních témat v České republice byla kauza Vrbětice a ruští špioni GRU.

    Jak se vám daří udržet balanc mezi osobním a pracovním životem?

    Kdykoli mi to čas dovolí, ráda zajedu se svým tatínkem na houby a tyto chvíle si pak opravdu moc užívám. S přáteli ráda posedím v dobré restauraci, vinárně či kavárně, kterých máme na Dvojce naštěstí dost.

    Jak relaxujete? U čeho si zaručeně vyčistíte hlavu?

    Asi není tajemstvím, že mým největším koníčkem je sportovní střelba. Pokud mi to vyjde, zajdu s kamarády na střelnici. Ráda si také přečtu dobrou knihu, poslechu rockovou muzika a jak už jsem zmínila, chodím do lesa na houby. Hodně mě mrzí, že mi zvláště v posledních letech nezbývá čas na můj další velký koníček, kterým je potápění. Snad příští rok najdu pár dní volna a situace ve světě bude i lepší a já opět vyrazím za potápěním.

    Jak se před volbami udržujete (mentálně i fyzicky) ve formě?

    Ráda si chodím zaběhat a to mi spolehlivě pomáhá vyčistit si hlavu od každodenních pracovních záležitostí. Mám to štěstí, že bydlím na Dvojce, která, byť leží v centru Prahy, nabízí spoustu možností nejen k běhání, ale ke sportování vůbec. Osobně nedám dopustit na svou milovanou Grébovku, kam si ve volné chvilce moc ráda zajdu jen tak.

    Starostka Prahy 3 Jana Černochová (ODS) a další pražská kandidátka do poslanecké sněmovny, starostka Prahy 5 Renata Zajíčková (ODS) Starostka Prahy 3 Jana Černochová (ODS) a další pražská kandidátka do poslanecké sněmovny, starostka Prahy 5 Renata Zajíčková (ODS) | Facebook Jany Černochové

     

  • 5.Richterová se dvěma malými dětmi

    Olga Richterová  je poslankyně a místopředsedkyně Pirátské strany, expertka na sociální politiku, a aktuálně také lídryně koaliční kandidátky se STAN v Praze pro volby do Sněmovny. Je vdaná a má dvě děti.

    Blesk Zprávy: Jak zvládáte předvolební stres?

    Richterová: Zatím myslím dobře, ovšem je to díky velké podpoře mojí rodiny i díky tomu, že máme v pražském volebním štábu skvělý tým. Velkou radost mám i například z iniciativy Senioři na palubě, kteří se nyní aktivně zapojují do kampaně. Tohle všechno mě nabíjí a potkávání s lidmi v kampani mě moc baví. Zatím jsem byla i na větších výjezdech na Pardubicku a na Ostravsku, i to mi přijde velmi důležité pro povědomí o rozdílech v rámci naší země.

    Daří se Vám udržet balanc mezi osobním a pracovním životem?

    Mám dvě malé děti, takže balancovat rodinný a pracovní život musím pořád, ne jen před volbami. A když to na mě přece jenom nějak padne, tak si připomenu, že navazujeme na staletí a tisíciletí vývoje civilizace a na nás budou navazovat zase naše děti a vnuci. Takže z perspektivy věčnosti se snažím dělat věci, jak nejlépe umím, ale nehroutím se z toho, co vše je před námi.

    Jak relaxujete? U čeho si zaručeně vyčistíte hlavu?

    Na zahradě, na procházce, s knížkou.  Dřív jsem chodila do sboru a pořád moc ráda zpívám. Večerní posezení u ohně s kytarou a ideálně i dalšími nástroji je pro mě takový vrchol letních dovolených.

    Jak se před volbami udržujete (mentálně i fyzicky) ve formě?

    Tak jako mimo volby: chůzí pěšky, jízdou na kole, občas jógou nebo jiným sportem. Když mi to časově vyjde, tak jdu v neděli do evangelického sboru. I to je důležité pro udržení perspektivy.

    Olga Richterová jezdí na kole i do práce Olga Richterová jezdí na kole i do práce | Facebookový profil Olgy Richterové

  • 6.Aulická Jírovcová: Relax u koní

    Hana Aulická Jírovcová, která v poslední době brojila například proti zrušení kojeneckých ústavů, je  aktuálně číslo 2 na kandidátce Ústeckého kraje. S manželem Václavem vychovává dcery Annu a Terezu.

    Hana Aulická Jírovcová (KSČM) Hana Aulická Jírovcová (KSČM) | Facebook Hany Aulické Jírovcové
    Blesk Zprávy: Vaše zařazení na kandidátku bylo řekněme turbulentní. Jak jste se s faktem, že Vás Vaši straničtí kolegové na kandidátce nechtěli, vyrovnala?

    Aulická Jírovcová: Jsou to vnitřní stranické věci a nerada o nich hovořím. Nemyslím si, že by to byla výjimečná věc i u ostatních stran. Ovšem, když se vás to týká osobně, není to jednoduché. Musíte se vyrovnat se záští a nenávistí lidí, kteří kdysi byli vašimi kolegy, nyní jste pro ně jen překážka. Balancovala jsem i nad rozhodnutím odejít kvůli rodině z vrcholné politiky. Zároveň jsem si uvědomila, že pokud bych takto odešla, nesrovnala bych se s tím já sama. Jdu do toho, protože svou práci dělám pro lidi. Uvidíme, jaká bude zpětná vazba a tedy i výsledek voleb.

    Jak zvládáte předvolební stres?

    Řekla bych, že každé volby je to trochu jiné. V tomto případě přiznávám, že si uvědomuji situaci, ve které strana je. Mám velké štěstí. Nejen rodina, ale i skvělí lidé kolem mě obrovsky pomáhají.

    Daří se vám udržet balanc mezi prací a osobním životem?

    Usmívat se a říkat, že se máte dobře, je od politika možná očekávané, ale vždy to pravda rozhodně není. Mám malou dceru, která letos nastupuje do první třídy, a jednu v pubertě. Určitě není slabost přiznat, že pohoda to pokaždé není, zvláště když na rodinu není tolik času. Vážím si přístupu a pochopení mého manžela. Ne každý by to takto zvládal. Pro nás celkově je to velká zkušenost a určitě nás posunula v mnoha ohledech dál. Pokud jste i veřejně známá osoba, musíte počítat s pomluvami atd. Je důležité mít kolem sebe lidi, kterým na vás záleží.

    Jak relaxujete? U čeho si zaručeně vyčistíte hlavu?

    Sportem a u koní. Období pandemie mě přivedla po několika letech zpátky ke koním. Jsem za to vděčná, protože mě to určitě celkově obohatilo, především o lidi, které nyní kolem sebe mám. A opět běhám, což je na očistu hlavy super, jen hudba, příroda a já.

    Jak se před volbami udržujete (mentálně a fyzicky) ve formě?

    Rodinou, sportem a lidmi, kteří se nebojí výzev a především se vždy snaží pomoci, kde to jde …. Mě tohle strašně učí a pomáhá i při mé práci. Je důležité naslouchat!

elwyn ( 25. září 2021 14:31 )

Richterové to na tom kole opravdu "sluší".Expertka na sociální politiku,budou se rušit kojenecké ústavy,děti půjdou do pěstounské péče,ale kde vezme pěstouny to už neřekla,nejsou a nikdo se do toho nehrne

elwyn ( 25. září 2021 13:55 )

Atˇsi Pekarová pořídí dítě a pak se předvede,jak jí to půjde od ruky,ale jak je vidět po pěti letech se na dítě nezmohla takže buď nechce a nebo to nejde,tak bude otravovat stále v politice....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa