Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Smrt očkovaného seniora kvůli odmítačce vakcíny? Maláčová razí změnu, Vojtěch zdvihl prst

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
12. června 2021
05:53

Povinné očkování pro všechny, kteří pracují se seniory. Právě takovou debatu chce podle zjištění Blesk Zpráv otevřít u ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) šéfka resortu práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Reaguje tak na případ úmrtí klienta z domova seniorů ve Velkých Hamrech na Jablonecku. Muž zemřel s covidem-19 v nemocnici. Byl očkovaný. Nakazil se zřejmě od pracovnice ústavu, která očkování odmítla.

„Pokud někdo, kdo pracuje s těmito skupinami, odmítá očkování, tak z mého pohledu je to nezodpovědné a zaměstnavatel by se měl snažit, aby tito zaměstnanci se očkovat nechali,“ kritizoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch zaměstnance, kteří pracují se seniory, ale odmítli očkování.

Proočkovanost u zdravotníků i dalšího pečovatelského personálu je podle Vojtěcha zhruba 70 procent. Stoprocentní hranice ovakcínovaných podle něj ale nikdy nedosáhneme, a tak je možné, že podobné případy, jako se nyní stal v domově ve Velkých Hamrech, se čas od času mohou objevit, protože virus jen tak nezmizí.

„Ale na druhou stranu je to i nějaká morální povinnost chránit zranitelné skupiny. A pokud s nimi pracovníci pracují, tak by měli dělat maximum pro to, aby je ochránili,“ dodal Vojtěch pro Blesk Zprávy.

Maláčová je pro povinnou vakcinaci. U žloutenky už je

„Jde sice o ojedinělý případ, ale to nijak nesnižuje jeho závažnost. Jednoznačně se přikláním k plošnému očkování, případně alespoň povinnému PCR testování. Například očkování proti žloutence typu B už tito zaměstnanci povinné mají. Musíme to probrat s ministrem zdravotnictví, protože pod něj tato problematika legislativně spadá a muselo by to být v zákoně,“ reagovala pro Blesk Zprávy ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Podle Vojtěcha je ale legislativa nastavená správně. Všichni zaměstnanci sociálních a dalších podobných služeb, kteří pracují se seniory, mají už dnes povinné testování.

Vojtěch: Nedovedu si představit, že by očkování pro někoho bylo povinné

„Máme očkování, které je dobrovolné. Asi si nedovedu představit, že by pro některou skupinu bylo povinné, pro jinou dobrovolné. Bylo by velmi složité to vydefinovat. Ti lidé, kteří pracují se seniory, by se měli primárně očkovat. To je ta jediná racionální ochrana,“ dodal Vojtěch.

Očkovaného seniora zřejmě nakazila ošetřovatelka

Domov se pro návštěvy uzavřel v pondělí kvůli nákaze u dvou klientů a jedné pečovatelky. Na případ upozornil Český rozhlas Radiožurnál. Domov ve Velkých Hamrech patří se 130 klienty k velkým zařízením sociálních služeb v Libereckém kraji. Na nákazu se podle ředitele domova přišlo ve chvíli, kdy jeden z klientů zkolaboval a odvezli ho do nemocnice. Tam zjistili, že má koronavirus. „Nemoci bohužel podlehl, i když byl - stejně jako všichni naši senioři - očkovaný,“ řekl Čestmír Skrbek.

Obě dávky vakcíny dostala i většina zdejších zaměstnanců, očkování odmítlo jen sedm z 90 lidí. „Zatím to není potvrzené, ale jedna neočkovaná pečovatelka nám na koronavirus onemocněla, i celá její rodina, a zrovna na oddělení, kde pracuje, se u dvou seniorů objevil covid,“ doplnil ředitel. Přestože v domově stále každý týden neočkované pracovníky sami testují, zavlečení nákazy zabránit nedokázali. Život v domově, který se sotva začal vracet do starých kolejí, se tak tento týden znovu zastavil.

Domov se opět otevře

„Od pondělí 14. června ale budou návštěvy opět povolené,“ řekl Skrbek. Návštěvy budou v omezeném režimu možné jen na hodinu v době od 13:00 do 17:00, o víkendech v návštěvní místnosti a ve všedních dnech na odděleních. Na pokoje může návštěva jen k ležícím pacientům. Návštěvu je třeba dopředu rezervovat, přijít mohou za každým jen dva lidé a po celou dobu návštěvy musí mít respirátor. Povinností je test nebo doklad o očkování, případně prodělaném onemocnění, každému u vstupu rovněž změří teplotu.

Podle informací z ministerstva zdravotnictví se situace v Libereckém kraji zlepšuje, stále ale přibývají nové případy. Nejhorší je situace právě na Jablonecku, kde za posledních sedm dní přibylo přes 32 nově nakažených v přepočtu na 100.000 obyvatel. O málo lepší je situace na sousedním Liberecku.

Video  Maďar o osudových chybách v boji proti koronaviru, neuhasitelném požáru a podmínkách rozvolnění  - Blesk
Video se připravuje ...

gejza22 ( 30. srpna 2021 15:16 )

No ty jsi kus vola

gejza22 ( 30. srpna 2021 15:13 )

Co je to za sajrat Co očkujete? Jak se může očkovaný nakazit??
To ať mi ten Vojtíšek vysvětlí

stepa10000 ( 12. června 2021 10:54 )

Očkování na covid přece nemá 100% účinnost, takže pokud říkají, že nějaký druh má 60% a jiný 90%, tak je jasný, že tam zbývají nějaká procenta, kdy to účinné není. To je matika, ne?

kallup ( 12. června 2021 09:38 )

si jotomilej. ;o))

zada ( 12. června 2021 09:28 )

myslím že dosáhli opačný účinek....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa